Dtum
Login with Facebookk
1907 | Április

Amateur birkozó verseny, Magyarország bajnokságáért

Mint négy év óta, az idén is a Magyar Testgyakorlók Köre rendezte az 1907-es bajnoki birkozó versenyeket. Az M.T.K.-nak érdemeit, - melyeket a birkózó sport körül szerzett, - méltón jutalmazta a mult vasárnapi verseny teljes sikere. Előkelő díszes közönség, nagy érdeklődés, sok versenyző és a szép mérkőzések nem csak anyagi, de erkölcsi sikerrel jutalmazták a rendező egyesületet. Az M.T.K. érdemeit elismerjük, … és mégis, mintha nem tett volna még eleget a kezdet nehézségeivel küzdő birkozó sportunkért. A versenyre a vidékiek alig hogy beneveztek, még sajnálatosabb, a benevezettek harmad része nem indult.


Minden sulycsoportban van egy pár oly birkozónk, kiknek távolmaradását sajnálatosan nélkülöztük. Erődy, Téger, Bürger, - Hautzinger, Matonák, - Odry, talán a szövetségek harcza miatt, az idén nem indultak s így a könnyű- és középsulyban a helyezések nem mutatják hű képét birkózóink klasszisának.


A verseny lefolyása ellen kifogás csak annyiban tehető, hogy
1. a szőnyeg rossz volt, ami a rendező egyesület hibája;
2. hogy a MASz-nek még mindig nincsenek meg az uj birkozó szabályai s így az irreális eredmények nem ritkák, ez a szövetség hibája.
3. hogy egyes bírók működése ismét nem volt megfelelő s ezért hibáztatjuk ugy a szövetséget mint az MTK-t. Olyannak ne adjanak bírói fütyülőt a kezébe, aki nem tudja, hogy mikor kell azt használni. Ez a három dolog különben is ép elég, hogy a meg nem induló versenyzőknek is elrontsa a kedvét és ambíczióját.


Magyarország 1907-es birkozó bajnokai Csüdör, Hudák és Weisz.
Csüdör Béla (Postás), kezdő birkozó, de fényes tehetségei máris szembeötlők. Rendkívül vehemensen támad, gyorsan és energikusan hajtja végre fogásait, amelyekkel elég ügyesen tudja ellenfelét meglepni.


Hudák János (Törekvés). A középsulyu bajnok erejével, nagy munkabírásával és szívósságával, komoly, megfontolt és óvatos munkájával jelenleg, a legnagyobb középsulyu birkozónk. Ha technikája még nem is elég fejlett s ha nem is tud még elég fogást, azért hisszük, hogy technikája még nagyot fog javulni.


Weisz Richárd (MTK) csak beigazolta, hogy őt dicsérni nem lehet, mert klasszisa oly nagy, hogy tehetségét, fáradozását és szorgalmas trainingjét semmiféle dicséret nem rekompenzálja. Abszolut ereje, teljes theoretikai tudása, hidegvére, izmainak rendkívüli, csodálatos fejlődő képessége még legalább 3 – 4 évig biztositják neki az elsőséget. Munkája nem gyors, de nyugodt s csak ha alkalma nyílik az eredményes támadásra, akkor hajtja villámgyorsan végre a meglátott fogást. Mint a legkomolyabb magyar sportemberek egyike, ki nyáron evezéssel és könnyű athletikával tartja meg formáját joggal remélhető, hogy ahol idáig óriási balszerencse üldözte, a nemzetközi versenyeken, jövőre a legszebb sikert fogja elérni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az amateur birkózó versenyek résztvevői: Weiss Richárd birkózó bajnok Weisz Richárd, a nehézsúly győztese ceinture a rebours fogással dobja Fischer Tibor ellenfelét
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98