Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

A „Magyar Divat” kiállitása

A „Magyar Divat” czimü divatlap szerkesztősége nagyszabásu divat-kiállitást rendezett a Ferencziek-tere 9. szám alatt levő Nemzeti Szalon volt helyiségeiben. A kiállitás gróf Haller Györgyné, báró Malcomesz Jeromosné és Sárossy Bella vezetésével összeállitott 30 tagu hölgybizottság buzgolkodásának eredménye és czélja, hogy a női divatba belevigyék az iparművészetet, hogy fejleszszék az izlést, teljes mértékben.

És a kiállitás rendezői nem hiába fáradtak, mert az ország minden részéből beküldött kézimunkák választékos izlésről tesznek tanuságot és bizonyítékát szolgáltatják annak, hogy a magyar műizlésnek nincsen szüksége külföldi munkára.

A kiállitás, melyet e heti számunkban néhány képben is ismertetünk, egy hónapon keresztül 40 fillér belépődíj mellett megtekinthető. 

Az itt bemutatott képeink:
1. Az iparművészeti csoport egyik része.
A szekrényben csetneki csipke. (Szontagh nővérek kiállitása) Oppel Magda égetett bársonyai, ó-zólyomi himzések (Buttner Miklósné kiállitása) és Pfisterer Lajosné gyöngygallérját látjuk. Két hatalmas váza a Zsolnay-gyár termékeit képviseli. Cserepekben, kosarakban Szirmayné művirágjai virulnak mindenfelé

2. A Modern lakás üvegszekrénye.
Benne Treitz Péterné lángolt bársonyai, fölötte Danitz Juliska geniális posztófestése a viaskodó két kakassal. A második, kisebb szekrényben Gondos Emmy és Ihring Sarolta bőrmunkái, Danitz Juliska faégetései és kisebb bársonyai. Solitto Zsebők János gyorsan ismertté vált magyar paraventja. A pápás paravent szintén Danitz Juliska műve, mellette Thék Endrének egy remekbe készült női iróasztala.

3. A mármarosi szövő- és himzőtanműhely csoportja.
Szinmagyar himzések, melyeket Faragó Ödön rajzai után a nép leányai készitenek csaknem tökéletes kivitelben. 

4. Ruhák csoportja.
Haller György grófné magyar ruhája, Holczker magyar kendőkből készült szinházi köpenye, Lázár Béláné gyönyörű zsebelyi ruhái, Papp nővérek és Szászné Papp Rózsika műhimzései.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Képek a Magyar Divat kiállításáról Képek a Magyar Divat kiállításáról Képek a Magyar Divat kiállításáról Képek a Magyar Divat kiállításáról
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98