Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

A délszláv szolidaritás

A „Budapesti Hirlap” a következő igen érdekes bécsi levelet közli: Zagorácz horvát képviselő immár másodszor vitte haza Bécsből azt a biztatást, hogy csak folytassák az obstrukcziót a magyar parlamentben.


Kik a Zagorácz úr biztatói? És mi a czéljuk? Joggal érdeklődhetünk e kérdések iránt. Annál is inkább, mert maga Zagorácz úr erről igen keveset árul el és csupán egy szép mondás leplét feszegeti a magyar és horvát közvélemény előtt, azt jelentvén ki, hogy a „délszláv szolidaritás” nevében az ausztriai horvátok és egyéb délszlávok szintén támogatják a magyarországi horvát szerb rezoluczionista párt küzdelmét.


E lepel mögött azonban igen sovány és fölöttébb emberi dolgok rejtőznek, a mikre rá kell mutatnunk.
Elsőben el kell mondanunk, hogy az osztrák parlamentben Zagoráczékkal csupán egy délszláv csoport tárgyalt: az u. n. délszláv klub. Ennek két töredéke van. Az egyik a karinthiai és krajnai szlovén liberálisokból áll. Legkiválóbb tagja e, különben csak négy tagú töredéknek, Laibach polgármestere, Hribar dr. képviselő. A másik töredék, mintegy tizenöt taggal, a dalmácziai és isztriai horvátokból áll. Vezérük Bunkini.


Ez a délszláv klub biztosította Zagoráczékat támogatásáról. Azt kell már most kérdeznünk, hogy e támogatás kiterjed-e arra is, hogy a délszláv klub az osztrák parlamentben szintén megobstruálja a kiegyezést? Mert csak ez a támogatás képzelhető a Lajtán tulról. E kérdésre, az osztrák parlamentben történt puhatolózások alapján, határozottan nemmel kell válaszolnunk. A délszláv klub tagjai a kiegyezési bizottság tanácskozásain igen élesen támadták ugyan az osztrák kormányt azért, mert a kiegyezési tárgyalásoknál Horvátország közreműködését, nem követelte. Kijelentették továbbá azt is, hogy a plenumban is támadni fogják a kiegyezést. De arra már nem mernek vállalkozni, hogy obstrukcziót indítsanak. Még pedig azért nem, mert választóik agyonvernék őket, ha a kiegyezés mielőbb való létrejöttét meg mernék akadályozni.

 

A dalmácziai tartománygyűlés a kiegyezés megkötésekor táviratban üdvözölte az osztrák kormányt. Laibach város községtanácsa pedig az új krajnai vasuti összeköttetés (a fehér-krajnai vasut) létrejöttén való örömében épen Hribar polgármester-képviselő indítványára, föliratban üdvözölte Beck bárót a kiegyezés megkötésekor. A dalmácziai, krajnai és isztriai lakosság követeli a kiegyezés gyors elintézését, - képviselői pedig obstruálnak? Ezt mindenki kizártnak tartja. Maga a délszláv klub még nem nyilatkozik ugyan hivatalosan, de mindenki tudja, hogy ez csak taktikai okokból történik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98