Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

Vége a komédiának Horvátországban

Ugyanazon a napon, a melyen a magyar képviselőház az egyszakaszos törvény megszavazásával fölhatalmazást adott a kormánynak a kiegyezés életbe léptetésére és ezzel megtörtént az első nagy lépés az évek óta dúló gazdasági bizonytalanság megszűntetésére: ugyanazon a napon sujtott le a döntő csapás a horvát lázadás fejére; a zágrábi országgyűlést Rakodczay Sándor bán, mint a magyar király képviselője – föloszlatta. A mit a mi tisztelt horvát testvéreink hónapokon át olyan vak szenvedelemmel főztek maguknak, most már – megehetik.


Hogy a dolognak így kellett történnie, azért senki más nem okolhatnak, csak saját magukat. Ők kényszerítettek rá bennünket, hogy következzé az, a mi bekövetkezett. A magyar kormány példátlan türelemmel várta megjózanodásukat, de várakozása meddőnek bizonyult, már pedig minden hosszúnak vége szakad egyszer. Kellett, hogy a magyar türelemnek is vége szakadjon.
A horvátoknak egy gonosz vezetők által beléjük diktált hóbort egy óriási tévedésbe ejtette. Azt hitték, hogy rajtuk ugyanolyan sérelem esett, mint a közelmultban mirajtunk és hogy ők ugyanolyan nemzeti ellentállást fejthetnek ki, a milyet mi kifejtettünk.


Ez együgyű és hamis képzelődés. Mi az uralkodóval kerültünk viszályba és akkor egész Horvátország közösséget vállalt a magyar állásponttal. Most Horvátország konfliktusba került a magyar kormánynyal, konfliktusban került egy szentesített törvénynyel, tehát magával az uralkodóval is, a ki a törvényt szentesítette és a küzdelmében egyetlen olyan fegyvert se használhat, a milyet mi használhattunk és egyetlen olyan törvényes jogalapra se támaszkodhatik, a milyenre a mi nemzeti küzdelmünk támaszkodhatott.

Horvátország most egyenjogú, egyenrangú államnak akarja feltüntetni magát. Küzdelmének olyan külszint akart adni, mintha egy vele pusztán szerződéses vagy szövetségi viszonyban lévő állammal került volna nézeteltérésbe. Ez a magva a tévedésnek. Mert Horvátország nem szövetségese Magyarországnak, hanem hozzá tartozó része. Horvát állam nincs, külön horvát állampolgárság nincs, csak egységes magyar állam van, a melyben Horvátország is benne foglaltatik.


Vagyis a horvátoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mikor ők ugynevezett „nemzeti küzdelmet” akarnak folytatni, akkor ez az ellenállás, ez a küzdelem saját királyuk, saját államuk és saját kormányuk ellen folyik, ez nem nemzeti küzdelem, hanem zendülés a törvényes állapot, az alkotmány ellen, a minek az eredménye nem jogok szerzése, hanem – épen ellenkezőleg – csak jogok elveszítése lehet. A mi nemzeti ellenállásunk egy teljesen független államnak harcza volt egyrészt uralkodójával, másrészt uralkodója örökös tartományaival.

 

A mi ellenállásunk a királyi eskü szentségének védelme alatt levő törvényekért folyt. A horvátok ellenállása ellenállás saját államiságuk, koronájuk és a királyi eskü szentségének védelme alatt levő törvények ellen. A mi ellenállásunk erőszakos letörése erőszak volt a törvények és a jogok ellen. A horvátok ellenállása lázadás az alaptörvényekben kifejezett igazságok, az alaptörvényekben kölcsönösen elfogadott és királyilag szentesített állapotok ellen.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Érzékszerveink működésének csodája 1. Érzékszerveink működésének csodája 1.
Sok különös, talányos dolog van az életben. A legkülönösebb, a...
Rákosi Mátyás beszéde az aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről Rákosi Mátyás beszéde az aktuális bel- és külpolitikai...
Rákosi Mátyás államminiszter, a Kommunista Párt főtitkára a MÁVAG...
Hátszeghy József nyerte meg a tőrvívóbajnokságot Hátszeghy József nyerte meg a tőrvívóbajnokságot
A HTVK termében megrendezett tőrvívó bajnokság döntőjébe a...
Minden fém kell! Minden fém kell!
Ma már nem titok sem önmagunk, sem ellenségeink előtt, hogy minden...
Óriási tűz Newyorkban Óriási tűz Newyorkban
Nagy tűz pusztított a napokban Newyorkban. A veszedelem úgy...
A rémhirnök A rémhirnök
Ezt a most szaporán termő tipust bizonyára mindnyájan ismerjük....
Hányféle beszélőfilm van? Hányféle beszélőfilm van?
Amikor a beszélői film szabadalmaztatására került a sor, igen különös...
Bánffy volt miniszterelnök párbaja Bánffy volt miniszterelnök párbaja
Báró Bánffy volt miniszterelnök Gajári Ödön és Dániel Gábor utján...
Egymillió készülékkel tíz év alatt „villamosítják” a budapesti háztartásokat Egymillió készülékkel tíz év alatt „villamosítják” a...
Még a mult év őszén alakította meg Budapest Székesfőváros Elektromos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98