Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | December

Vége a komédiának Horvátországban

Ugyanazon a napon, a melyen a magyar képviselőház az egyszakaszos törvény megszavazásával fölhatalmazást adott a kormánynak a kiegyezés életbe léptetésére és ezzel megtörtént az első nagy lépés az évek óta dúló gazdasági bizonytalanság megszűntetésére: ugyanazon a napon sujtott le a döntő csapás a horvát lázadás fejére; a zágrábi országgyűlést Rakodczay Sándor bán, mint a magyar király képviselője – föloszlatta. A mit a mi tisztelt horvát testvéreink hónapokon át olyan vak szenvedelemmel főztek maguknak, most már – megehetik.


Hogy a dolognak így kellett történnie, azért senki más nem okolhatnak, csak saját magukat. Ők kényszerítettek rá bennünket, hogy következzé az, a mi bekövetkezett. A magyar kormány példátlan türelemmel várta megjózanodásukat, de várakozása meddőnek bizonyult, már pedig minden hosszúnak vége szakad egyszer. Kellett, hogy a magyar türelemnek is vége szakadjon.
A horvátoknak egy gonosz vezetők által beléjük diktált hóbort egy óriási tévedésbe ejtette. Azt hitték, hogy rajtuk ugyanolyan sérelem esett, mint a közelmultban mirajtunk és hogy ők ugyanolyan nemzeti ellentállást fejthetnek ki, a milyet mi kifejtettünk.


Ez együgyű és hamis képzelődés. Mi az uralkodóval kerültünk viszályba és akkor egész Horvátország közösséget vállalt a magyar állásponttal. Most Horvátország konfliktusba került a magyar kormánynyal, konfliktusban került egy szentesített törvénynyel, tehát magával az uralkodóval is, a ki a törvényt szentesítette és a küzdelmében egyetlen olyan fegyvert se használhat, a milyet mi használhattunk és egyetlen olyan törvényes jogalapra se támaszkodhatik, a milyenre a mi nemzeti küzdelmünk támaszkodhatott.

Horvátország most egyenjogú, egyenrangú államnak akarja feltüntetni magát. Küzdelmének olyan külszint akart adni, mintha egy vele pusztán szerződéses vagy szövetségi viszonyban lévő állammal került volna nézeteltérésbe. Ez a magva a tévedésnek. Mert Horvátország nem szövetségese Magyarországnak, hanem hozzá tartozó része. Horvát állam nincs, külön horvát állampolgárság nincs, csak egységes magyar állam van, a melyben Horvátország is benne foglaltatik.


Vagyis a horvátoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mikor ők ugynevezett „nemzeti küzdelmet” akarnak folytatni, akkor ez az ellenállás, ez a küzdelem saját királyuk, saját államuk és saját kormányuk ellen folyik, ez nem nemzeti küzdelem, hanem zendülés a törvényes állapot, az alkotmány ellen, a minek az eredménye nem jogok szerzése, hanem – épen ellenkezőleg – csak jogok elveszítése lehet. A mi nemzeti ellenállásunk egy teljesen független államnak harcza volt egyrészt uralkodójával, másrészt uralkodója örökös tartományaival.

 

A mi ellenállásunk a királyi eskü szentségének védelme alatt levő törvényekért folyt. A horvátok ellenállása ellenállás saját államiságuk, koronájuk és a királyi eskü szentségének védelme alatt levő törvények ellen. A mi ellenállásunk erőszakos letörése erőszak volt a törvények és a jogok ellen. A horvátok ellenállása lázadás az alaptörvényekben kifejezett igazságok, az alaptörvényekben kölcsönösen elfogadott és királyilag szentesített állapotok ellen.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Bicziklizés a levegőben Bicziklizés a levegőben
Egy Launceston Elliot nevű angol atléta bámulatos mutatványát...
Régi kövek, régi legendák-- Római érdekességek Régi kövek, régi legendák-- Római érdekességek
A római Capitoliumon megfordult mindenki, a ki járt az „örök...
Versengtek a gazdák a nemesített vetőmagért Versengtek a gazdák a nemesített vetőmagért
Páratlan sikere volt ebben a gazdasági évben a nemesített...
Járás a vizen Járás a vizen
Az embereknek az a vágya, hogy a vizen éppen ugy tudjanak mozogni,...
Tolvajok paradicsoma Tolvajok paradicsoma
Hogy kétség ne legyen- a Vásárpénztár ez a paradicsom. Viharok zúgnak...
Daru-óriások Daru-óriások
Az uj, illetőleg a legujabb kor hihetetlen nagy áru- és...
Béke vagy háború Európában Béke vagy háború Európában
Az olasz-abesszín háború gyors befejezése tekintetében a hangulat...
Trumann elnök a középeurópai kis nemzetek sorsáról Trumann elnök a középeurópai kis nemzetek sorsáról
- Jaltában megegyezés történt, hogy a három nagyhatalom kormánya...
Groza a román-magyar viszonyról és Erdély sorsáról Groza a román-magyar viszonyról és Erdély sorsáról
A romániai választási hadjárat - mint a román hírszolgálat jelenti -...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98