Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

Vége a komédiának Horvátországban

Ugyanazon a napon, a melyen a magyar képviselőház az egyszakaszos törvény megszavazásával fölhatalmazást adott a kormánynak a kiegyezés életbe léptetésére és ezzel megtörtént az első nagy lépés az évek óta dúló gazdasági bizonytalanság megszűntetésére: ugyanazon a napon sujtott le a döntő csapás a horvát lázadás fejére; a zágrábi országgyűlést Rakodczay Sándor bán, mint a magyar király képviselője – föloszlatta. A mit a mi tisztelt horvát testvéreink hónapokon át olyan vak szenvedelemmel főztek maguknak, most már – megehetik.


Hogy a dolognak így kellett történnie, azért senki más nem okolhatnak, csak saját magukat. Ők kényszerítettek rá bennünket, hogy következzé az, a mi bekövetkezett. A magyar kormány példátlan türelemmel várta megjózanodásukat, de várakozása meddőnek bizonyult, már pedig minden hosszúnak vége szakad egyszer. Kellett, hogy a magyar türelemnek is vége szakadjon.
A horvátoknak egy gonosz vezetők által beléjük diktált hóbort egy óriási tévedésbe ejtette. Azt hitték, hogy rajtuk ugyanolyan sérelem esett, mint a közelmultban mirajtunk és hogy ők ugyanolyan nemzeti ellentállást fejthetnek ki, a milyet mi kifejtettünk.


Ez együgyű és hamis képzelődés. Mi az uralkodóval kerültünk viszályba és akkor egész Horvátország közösséget vállalt a magyar állásponttal. Most Horvátország konfliktusba került a magyar kormánynyal, konfliktusban került egy szentesített törvénynyel, tehát magával az uralkodóval is, a ki a törvényt szentesítette és a küzdelmében egyetlen olyan fegyvert se használhat, a milyet mi használhattunk és egyetlen olyan törvényes jogalapra se támaszkodhatik, a milyenre a mi nemzeti küzdelmünk támaszkodhatott.

Horvátország most egyenjogú, egyenrangú államnak akarja feltüntetni magát. Küzdelmének olyan külszint akart adni, mintha egy vele pusztán szerződéses vagy szövetségi viszonyban lévő állammal került volna nézeteltérésbe. Ez a magva a tévedésnek. Mert Horvátország nem szövetségese Magyarországnak, hanem hozzá tartozó része. Horvát állam nincs, külön horvát állampolgárság nincs, csak egységes magyar állam van, a melyben Horvátország is benne foglaltatik.


Vagyis a horvátoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mikor ők ugynevezett „nemzeti küzdelmet” akarnak folytatni, akkor ez az ellenállás, ez a küzdelem saját királyuk, saját államuk és saját kormányuk ellen folyik, ez nem nemzeti küzdelem, hanem zendülés a törvényes állapot, az alkotmány ellen, a minek az eredménye nem jogok szerzése, hanem – épen ellenkezőleg – csak jogok elveszítése lehet. A mi nemzeti ellenállásunk egy teljesen független államnak harcza volt egyrészt uralkodójával, másrészt uralkodója örökös tartományaival.

 

A mi ellenállásunk a királyi eskü szentségének védelme alatt levő törvényekért folyt. A horvátok ellenállása ellenállás saját államiságuk, koronájuk és a királyi eskü szentségének védelme alatt levő törvények ellen. A mi ellenállásunk erőszakos letörése erőszak volt a törvények és a jogok ellen. A horvátok ellenállása lázadás az alaptörvényekben kifejezett igazságok, az alaptörvényekben kölcsönösen elfogadott és királyilag szentesített állapotok ellen.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A budapesti regatta A budapesti regatta
Az ember félve nyul az evezés kérdéséhez, soha nem tudván, kinek az...
Alma Tadema  - 1836-1912 Alma Tadema - 1836-1912
A múlt heten elhunyt hollandiai származású angollá vált festő a...
Régi játékkártyák Régi játékkártyák
A tömegcikk korszakában minden könyvbarát szívét megdobogtatja az...
Angliában gazdasági tényező lett a munkásszövetkezet Angliában gazdasági tényező lett a munkásszövetkezet
Az angol kereskedelmi hivatal munkaügyi osztálya most adott ki...
Nagy Képes Világtörténet Nagy Képes Világtörténet
A Nagy Képes Világtörténetből, melyet a Franklin-Társulat és a Révai...
A levegő meghódítása A levegő meghódítása
Mult számunkban megemlékeztünk már Wrights Wilbur amerikai léghajós...
László László kihallgatása a rendőrségen László László kihallgatása a rendőrségen
A kettős szerelmi dráma, amelynek szereplői László László és Knies...
Mussolini találkozása Macdonalddal Mussolini találkozása Macdonalddal
Benes cseh külügyminiszter tegnap visszaérkezett Taorminából Rómába,...
Egy kiállítás tanulságai Egy kiállítás tanulságai
A városligeti Műcsarnok körül folyó versengésnek eredményeképen jött...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98