Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | Február

Ipari kishírek

A Gizella-gőzmalom rt. febr. 4-én tartotta első évi közgyűlését. Az igazgatósági jelentés kiemeli, hogy a társaság 1906. évben – jóllehet a szükséges átalakító munkák és a munkások bérmozgalmai az üzemet ismételten és hosszabb ideig hátráltatták, - mégis közel egy millió métermázsa buzát dolgozott fel.

A társaság 369,342 K nyereséget ért el, mely összegből 180,000 K-nak értékleírásra való fordítása után 189,342 K tiszta nyereség. Az igazgatóság azt javasolja, hogy az igazgatóságnak és a hivatalnokoknak 26,507 K-val való jutalmazása után 160,000 K-t fordítsanak osztalék-fizetésre (részvényenkint 40 K), 2834-65 K-t pedig vigyenek át uj számlára.

A közgyűlés elfogadta az indítványt, megadta a felmentvényt és Katona Zsigmond ügyvezető igazgatót beválasztotta az igazgatóságba. A felügyelő-bizottság tagjai lettek: Dalnoky Béla dr., Egger Gyula, Engel Gyula (uj), Fürst László, Gutmann Arthur báró (uj) és Keleti Kornél dr. – Az igazgatóság Lubelsky Frigyest igazgatóhelyettessé nevezte ki, Krausz Miksa irodafőnököt pedig czégjegyzési jogosultsággal ruházta fel. A Concordia gőzmalom rt. 1906. üzletéve 170,749 K tiszta nyereséggel zárult, melyből 166,126 K-t az áthozott veszteség kiegyenlítésére és leirásokra fordítanak, a fennmaradó 4623 K-t pedig uj számlára viszik át. 


Az első budapesti gőzmalmi rt. az 1906. évre részvényenként 60 K = 12% (mint tavaly) osztalékot fog fizetni. 


A Magyar gipszkereskedelmi rt. az 1906. évben 267 K veszteséggel dolgozott, melyet az 1905 évi 648 K nyereség-maradványból fedeznek. A társaság a Trencséni gipszművek Drucker és Defris czéggel szerződéses viszonyba lépett a nevezett czég termékeinek kizárólagos elárusítására.

Uj szerszámgyár Szabadkán

Hirmann István és fia budapesti érczárugyáros czég Szabadkán szerszámgyárat szándékozik létesíteni, ha a város ingyen telket, adómentességet és 15 év mulva visszafizetendő 150,000 K kamatmentes kölcsönt engedélyez e czélra. A telket és az adómentességet a város már engedélyezte, a kölcsön iránt a legközelebbi közgyűlés fog határozni. 


Sorg malom rt.
(Bajmok) czég alatt a bácsmegyei Bajmok községben uj vállalat alakult, mely a sertéshizlalást és malomipart üzi. Alaptőkéje 160,000 K (800 drb 200 K-s részvény). Az igazgatóság tagjai; Füredi László, Kunetz Kálmán, Révész Ottó, Szabados József, Czetti József, Margit Pál, Kollér Ferencz, Schön Tamás, Szvoboda Antal, Révész Ernő dr. 


Uj zománczedénygyár rt. Füleken

Füleken Mészáros Ádám, a Sternlicht-féle losonczi zománczedénygyárnak volt vezetője, nagyszabású zománczedénygyárat létesít, részvénytársulati alapon. Az uj vállalatot, hír szerint, a Beszterczebányai takarékpénztár finanszírozza. 


A Zsolnai cellulozegyár rt. febr.27-iki közgyűlésén az igazgatóság javasolni fogja az alaptőkének 1.300,000 K-ról 2millió K-ra való felemelését, 3500 drb 200 K-s részvény kibocsátásával. A társaság 1905-ben alakult, mérleget még nem tett közzé.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gizella-gőzmalom Concordia gőzmalom rt. részvénye A tordai cellulózgyár
Cikk-ajánló
Meggazdagodnának a dunamenti községek, ha megszerveznék a Duna idegenforgalmát Meggazdagodnának a dunamenti községek, ha megszerveznék a Duna...
Szóvá kell tenni a soroksári Dunaág melletti állapotokat. A Dunaágnak...
Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a háromnapos árviz pusztitása! Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a...
Tokaj alsó részét, leginkább a szegénység utcáit borította el az...
Pierpont Morgan halála Pierpont Morgan halála
Rómában meghalt a mult héten Pierpont Morgan amerikai milliárdos, aki...
Ha majd mindenkinek lesz repülőgépe Ha majd mindenkinek lesz repülőgépe
Az ember - valljuk meg őszintén - szereti a hangzatos...
Német tengeri blokád Anglia ellen Német tengeri blokád Anglia ellen
A világháboru egyik nevezetes, talán legnevezetesebb fejezete...
Uj belső kölcsönt vesz fel a német kormány Uj belső kölcsönt vesz fel a német kormány
A birodalom pénzügyeinek alakulása ebben az évben eddig másfél...
Svájci gépfegyverosztagok Svájci gépfegyverosztagok
A jól szervezett és a nemzetközi politika hullámcsapásain kívül eső...
Amíg egy asszony eljut odáig  - Szederkényi Anna regénye Amíg egy asszony eljut odáig - Szederkényi Anna regénye
Ennek a regénynek az írója jó pár év óta küszködik az irodalommal,...
 Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98