Dtum
Login with Facebookk
1907 | Február

Polónyi ügye az osztrák képviselőházban

Polónyi ügyét, természetesen a legnagyobb rosszakarat hangján, szóvá tették az osztrák képviselőházban is. A január 25-iki ülésen a katonai taksatörvény tárgyalása során Holansky cseh képviselő, Sternberg gróf párthive a következőket mondotta:


- Az utóbbi időben, mint a lapok irják, oly dolgok kerültek napvilágra, melyekről el nem hinné az ember, hogy megtörténhetnek oly rendezett államokban, mint Ausztria és Magyarország. Minden kis gyerek tud róla. Minden veréb és minden népénekes a Polónyi-ügyről csiripel, melyben a szálakat valami Schönberger báróné szőtte. Ezt régebben Wallenstein Rózának hivták, közönséges szegedi zsidólány volt és báróné lett, miután férjhez ment egy kocsishoz, a ki véletlenségből báró volt. Befolyását felhasználták arra, hogy pénzért kikémleljék, hogy áll az udvarral a magyarok dolga.

 

Meg vagyok győződve róla, hogy Polónyinak és szövetségeseinek Magyarország főnemeseinek ebben benne volt a kezök. Polónyi ötvenezer koronával megvesztegette Schönbergernét. Látnivaló, hogy Schönbergernének fölfelé nagy összeköttetései lehetnek. A magyarok az osztrák ügyekről jobban vannak informálva, mint mi magunk. Schönbergerné nyiltan kérkedett azzal, hogy királyi herczegeknél közbejárt. Hogy ez igaz-e, vagy nem…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98