Dtum
Login with Facebookk
1907 | Február

A B.T.C. jubileumi bankettje

A football-sport megalapításának 10-ik évfordulója ünnepére a B.T.C. bankettet rendezett. Itt a B.T.C. serlegeivel és díjaival gyönyörűen feldíszített asztalai mellett találkoztak mindazok, akik a barátság és elismerés adóját jöttek leróni az alapító egyesületnek. Itt volt a fővárosi és vidéki sportegyesületek színe java, a magyar szövetségek képviselői.


A felköszöntők sorát a B.T.C. elnöke Teleki Sándor gróf nyitotta meg, szeretettel üdvözölte a megjelent vendégeket, kik a B.T.C.-al együtt óhajtják ünnepelni a hazai labdarugás megalapításának évfordulóját. Utána Iszer Károly – maga egyike az alapítóknak – emelkedik szólásra. Vázolva, a világ football sportjának multját, benső szavakkal emlékszik meg az első magyar kísérletezőkről. Dr. Ottó Józsefről, ki már 1892-ben – bár a rugby szabályai szerint – igyekszik tanítványaival e játékot megkedveltetni. És Ottó elérte, hogy a football a közoktatásügyi miniszter által a középiskolákban ajánlott játékok közé felvétetett.

 

Utána a M.A.C. kísérlete nem jár eredménynyel, csak mikor a B.T.C. Stobbe agitácziójára és Ray, valamint a helybeli angolok vezetése alatt nagy anyagi és erős erkölcsi kötelezettségek mellett foglalkozni kezd a footballal. Akkor ver gyökeret hazánkban e játék, melyet ma már tízezrek gyakorolnak.

 

Megemlékszik azután az M.L.Sz. alapításáról és egészséges irányító hatásáról. Az alapítók egészségére, a football virágzására üríti poharát. Jász Géza (B.T.C.) méltatja beszédében az M.L.Sz. működését, köszönetét fejezi ki a sajtónak és a közönségnek, mely szerető támogatásával tette lehetővé és könnyebbé a B.T.C. munkáját.

 

Utána Kárpáti Béla (F.T.C.) az M.L.Sz. uj elnöke a szövetség nevében rója le elismerését  és kéri, hogy a szövetséget mindig oly híven és lelkesen támogassa mint ezideig tette. A Testedző Szövetség nevében dr. Czölder János alelnök, a B.Versenypálya Szövetség nevében dr. Dózsa Ferencz alelnök mond igen hatalmas toasztot. Az előbbi a B.T.C.-nak a harmonikus test neveléséért, az utóbbi pedig az első magyar modern football-pálya megalapításáért mond az egyletek nevében köszönetet. Most ünnepi és gyönyörű aktus következett. Balogh Hugó lelkes beszéde után az egyesületek : F.T.C., M.T.K., Rambler, 33 F.C., Törekvés F.C., Főv. T.C., Kőbányai T.E., Pozsonyi T.E., sorjában teszik le az elismerés babérkoszoruját a B.T.C. viharedzett lobogójára.


Különösen a 33-as F.C. képviselőjének Kiss Gyulának szavai, melyekkel egylete koszoruját a B.T.C. zászlójára helyezte el váltottak ki frenetikus tapsot a jelenlevőkből. Kiss a következőket mondta:
„Mindig legnagyobb vágyunk volt, azon egyesületet, melynek zászlóját most a 33-as F.C. nevében megkoszoruzom, legyőzni. Vágyódásunk nem teljesült. De megnyugvást találunk abban, hogy mindig nemes ellenféllel állottunk szemben!"


Hajós Alfréd a B.T.C. választmánya nevében intézett lelkes buzdító beszédet a játékosokhoz, kérvén őket, hogy ezután is megtartva intelmeit, a football-sport igazi szellemében küzdjenek a zászlóért. A játékosok nevében Kisfaludy Árpád mondott keresetlen meghatott szavakban köszönetet. Most a B.T.K. tavalyi, Tornaszövetségi és pozsonyi vándordíj győzteseinek gróf Teleki Sándor osztotta ki a győzelmi érdemeket. Ugyancsak mostan osztotta ki a a leghűségesebb játékosoknak a B.T.C. díszített ezüstérdemeit.

 

A kiosztás után ismét gr. Teleki beszélt. Buzdít minden ténykedésben, főképen a sportban arra az elvre melyet ő is mindig követett: hogy „mindent a hazáért és annak erősítéseért!”


Az ünnepi banketten mintegy 150-en vettek részt, igen sokan táviratot küldöttek. A késői órákig ünnepelték football-sportunk alapítóit, Iszer Károlyt, Stobbe Ferenczet és Rav Ferenczet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A B.T.C. 1897. okt. 31-én szerepelt csapata Az első bajnoki mérkőzés plakátja. BTC-BSC A BTC első bajnok csapata: Állnak Harsády, Klebersberg, Bádonyi, Minder, Buda, Lucius, Róka, Skrabák, Iszer. Ülnek Cservenka, Ordódy, Windett Magyarorszag bajnoki football-csapata a BTC A Football-torna első győztese a B. T. C. A B.T.C.-Slavia meccs 2. képe A BTC csapata a Casuals együttesével 1905-ben Iszer Károly a BTC művezetője és vezére Ray Ferenc Hajós Alfréd
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Dési Géza 30 évvel ezelőtt jegyezte be először nálunk a titkos választójogot Dési Géza 30 évvel ezelőtt jegyezte be először nálunk a titkos...
Kevesen tudják, hogy a titkos választójog, amely most végre a...
Jáva: Hollandia kincses szigete Jáva: Hollandia kincses szigete
Az angolszászok a Kelet-Ázsiában elszenvedett kudarcok után...
Szótár és trágárság Szótár és trágárság
Most jelent meg Kelemen Béla német-magyar és magyar-német nagy...
El Európától El Európától
Borah szenátor a bázeli tanácskozások eredményéről kijelentette, hogy...
Műkincsek pusztulása az esztergomi érseki palotában
Esztergomban julius 26-ikán az érseki palota kép- és régiségtárban...
Kereskedők és iparosok szervezkedése Kereskedők és iparosok szervezkedése
A budapesti kereskedők és iparosok országos szervezete december hó...
Hadi nyereség-adó és vagyonadó Hadi nyereség-adó és vagyonadó
A világháboru egy egészen uj adónemet hozott létre, amelyet az a...
Bajnoki gyaloglóverseny. Bajnoki gyaloglóverseny.
A Ferenczvárosi Torna Club rendezésében vasárnap délután folyt le...
A legtöbb elmebeteg és hülye Svájczban van A legtöbb elmebeteg és hülye Svájczban van
A legtöbb elmebeteg és hülye Svájczban van. E szomoru tünemény okának...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98