Dtum
Login with Facebookk
1907 | Január

Közös miniszteri tanácskozás

Január 6-án délelőtt és délután közös miniszteri tanácskozás volt, a mely több külső állammal való kereskedelmi szerződéssel foglalkozott és a melyen a katonai szállításokkal és a kiegyezéssel is foglalkoztak a két kormány képviselői.

A tanácskozás eredménye az is, hogy a kiegyezés anyagát előkészítő szakbizottságok ujabb utasításokat kaptak. Wekerle Sándor miniszterelnök és Beck báró osztrák miniszterelnök a közös miniszteri értekezlet előtt és azután is tanácskozott a két államot érintőközös ügyekről.

A közös tanácskozásról a „Budapesti Tudósító” ezt jelenti:
Vasárnap délelőtt a monarkia két államának közgazdasági miniszterei értekezletet tartottak, a melyen magyar részről Wekerle Sándor dr. miniszterelnök, Kossuth Ferencz kereskedelemügyi miniszter, Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszter és Szterényi József kereskedelemügyi államtitkár, osztrák részről Beck báró miniszterelnök, Korytowski lovag pénzügyi, Auersperg gróf földmivelésügyi és Fort dr. kereskedelemügyi miniszter és velük együtt Roessler lovag osztályfőnök vett részt.

Mivel az értekezleten a Balkán államokkal kötendő kereskedelmi szerződések kérdése is szóba került, Achrenthal báró külügyminiszter is részt vett a tanácskozásban. A délután folyamán Wekerle miniszterelnök Korytowski lovag osztrák pénzügyminiszterrel, majd Beck báró osztrák miniszterelnökkel tárgyalt. E tanácskozások kizárólag az Ausztriával való kiegyezés kérdéseire vonatkoztak.

A pénzügyminiszter részvételéből arra lehet következtetni, hogy e tanácskozáson nevezetesen a fogyasztási adók iránt való megegyezésről volt szó.

Az osztrák miniszterek még az este folyamán visszatértek Bécsbe; csupán Roessler lovag osztrák osztályfőnök maradt még itt hivatalos ügyben. 

A közös miniszteri értekezlet elhatározta egy másik félhivatalos jelentés szerint, hogy a román és bolgár kormányokkal az új kereskedelmi szerződés megkötésére irányuló tárgyalásokat minél előbb megkezdik. A külügyminiszter a szóbeli bizottsági tárgyalásokra, a melyek Bécsben történnek meg, legközelebb elküldi a meghívókat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Wekerle Sándor Báró Beck osztrák miniszterelnök
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98