Dtum
Login with Facebookk
1907 | Január

Japán-amerikai viszály

A japánok és amerikaiak közt nőttön-nő a gyülölet s az minden valószinűség szerint mihamarabb föl fog lobbanni. A „Times”-nek erre vonatkozólag a következőket jelentik San-Franciskóból:


Az Amerikában tartózkodó japánok egytől-egyig meg vannak róla győződve, hogy a legközelebbi öt év lefolyása alatt háború fog kitörni Japán és az Egyesült-Államok között, sőt az sem lehetetlen, hogy ez a háború már a legközelebbi hónapokban meg fog kezdődni. Mindenki tudja, hogy a japánok el akarják venni az amerikaiaktól a Fülöp-szigeteket és a Haváy-szigetet s hogy csak rosz pénzügyi helyzetük oka annak, hogy ezeket a szigeteket már most nem követelik. Valószinűnek tartják, hogy Japán a kaliforniai iskolai hatóságok eljárása csak tűszúrás volt abban a sok bántó dologban, a melyek az Amerikában élő japánokat elkeserítik.


Az amerikaiak minden lehetőt elkövetnek hogy a japánoknak kellemetlenné tegyék Amerikában az életet. Így a többi közt mozgalmat indítottak, hogy a japánokat kizárják azokból a vasuti kocsikból, a melyekben fehér emberek szoktak utazni s hogy számukra külön kocsikat rendezzenek be, egészen úgy, mint a déli államokban a szerecsenek számára. A szállótulajdonosok nem tiltják meg ugyan a japánoknak, hogy szállójukban lakjanak, vagy étkezőjükben egyenek, de jellemző, hogy elsőrendű helyiségekben egyetlen egy japán sem szokott megfordulni: úgy látszik megértették velük, hogy nem látják őket szivesen.


A japánok ellen a legképtelenebb vádakat teszik s azt minden bizonynyal a japán kormány kéme. Gazdagok és szegények, műveltek és műveletlenek egyaránt undorodnak a kis barna majmoktól és el vannak tökélve, hogy az országból kikergessék őket. Ezt az állapotot a japánok szorgalma és tehetsége idézte elő; mindenütt sikereket érnek el, szerényen élnek és keveset költenek. A helyzet nagyon komoly: az iskolakérdést el fogják ugyan intézni, de hamarosan fognak találni más ürügyet a torzsalkodásra. Fölidézték a faji gyülőletet, a melyet elenyésztetni nem lesz könnyű dolog.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98