Dtum
Login with Facebookk
1907 | Január

Talpszánozás

Ez az idény a talpszánosok örömére igen szerencsésen ütött ki. Régen nem volt ily bőséges hó, minek következtében a talpszánozók nagyobb túrákra vállalkozhatnak, anélkül, hogy a talpszánt az alacsonyabban fekvő helyeken lábukról levetniök kellene.

 

Eddig csak darás hóról említhettünk egyet-mást, miután a hó többnyire 5 fok alatt esett. A mult heti gyenge olvadás után beállott nagy fagy a hómezőket mindenütt sima kemény réteggé változtatta, melyhez az óriási szélvihar is hozzájárult.

 

Ezért a talpszán már a leggyengébb lejtőn is gyorsan siklott tova. Ennek daczára a legcsekélyebb, de megfelelő és könnyedén elsajáthitható mozdulatra, a talpszán engedelmeskedik. A hegyeken mindenüvé, a merre a szem ellát, csak hó és hó látszik még akkor is, midőn a városban nyoma sincs.

 

Ez alkalommal a Normafa környékén mintegy harmincz talpszánozó volt jelen, köztük három bájos leányzó, kik már kellő jártasságot árultak el a talpszánozás művészetében. Multkor még csak mint nézőközönség settenkedtek ott és egyelőre a kezükben tartották a talpszánokat. Most azonban már felcsatolták azokat és rövid magyarázat és egy-két órai gyakorlatozás után azon örömüknek adtak kifejezést: vajha mások is oly hamar látnák be a talpszánozás előnyeit és gyönyöreit?

 

Japánban akkor hozták be a talpszánsportot, mikor egy hadgyakorlat alkalmával vagy ezer katona pusztult el a hóviharban. Helyesen jegyeztük meg multkoriban, hogy talpszánozót csak egyszer látni, elég ahhoz, hogy valakiből - ha ép keze és lába van – talpszánozó váljék, minden biztatás nélkül is. –

 

Tél apó megmutatta ez alkalommal a fásult városi embereknek bosszuságára ugyan , hogy mily szép a liget, ha hóval, zuzmarával van borítva. Hogy ilyenkor mennyivel szebb a hegyek és erdők közt, azt leírni nem fogjuk – az titkunk marad. Most rajta, lássuk, ki kíváncsi a szabad természetre? Elégítse ki kíváncsiságát személyesen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tátra-Lomnicz télen. Izabella főherczegnő felvétele. Ötös szánon. A vezető mögött ül Izabella főherczegnő. Téli élet a Tátrában. A főherczegi családot felvontatják a szánokkal a hegyre.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98