Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | Január

Vidéki labdarugó-sportunk

A magyar footballsport a jövő hó folyamán ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. Február 5-én a Magyar Labdarugók Szövetsége 1907. évi rendes közgyűlése keretében halljuk majd e szorgalmas esztendők történetét és a legnépszerűbb sport rövid, de dicsőséges multjának méltatását. És a M.L.Sz. vezetősége helyes érzékkel ezen nagy napot arra választotta ki, hogy a football-sport és annak derék munkásai iránti háláját a bajnoki érmek kiosztásával lerójja.


De mégse: Örömünk nem teljes, ha tekintetünket a vidéki labdarugó-sport ügye felé fordítjuk. A főváros területén hatalmasan fellendült ez a sport; a vidéken ellenben hiába keressük a virágzás szimptomáit.


Előbb Pozsony, majd Komárom város sportférfiai közt akadtak apostolai e szép sportnak. Később egynehány más város Sopron, Győr, Kaposvár stb. fáradoztak a labdarúgás meghonosításán. Öt-hat év előtt nyaranta élénk football-élet volt e városokban. Fővárosi csapatok hol itt, hol ott mérkőztek vidéki egyletekkel. Kisérleteztünk a propaganda-mérkőzésekkel is. Ki ne emlékeznék a B.T.C. egri nagy mérkőzésére. És az eredmény mégis: semmi. 1902. év őszén a Magyar Football-Club és a Tisztviselők Labdarugó Egylete Czegléden rendezett egy közös propaganda mérkőzést, amelynél nagyobb sikerű tán nem is volt az elmult 10 esztendőben? Este a kaszinó bankettjén a pestiek győzedelmet ünnepeltek. Azt hitték, hogy meghódítottak a magyar footballsportnak egy gazdag és lelkes magyar várost. Fájdalom: csak egyszer volt football mérkőzés Czegléden.


Haladást és fejlődést alig láttunk, jóllehet egyik-másik város, áldozatot és fáradtságot nem kímélve, dolgozott a football-sport felvirágoztatásán. Pozsony szab. kir. város gyönyörű vándordíjat ajánlott fel a Pozsonyi Torna Egyesületnek. A P.T.E. megalkotta e vándordíj szabályait, de az ő csapatán kívül más vidéki csapat nem játszott jelentősebb szerepet e díjmérkőzésekben.


Azután szerencsét próbáltak vidéki csapatoknak a fővárosban tartandó mérkőzéseivel. Komárom, Kaposvár, Pozsony több ízben szerepeltek a budapesti gyepen; alig csodálható, hogy a fővárosiak rendszerint győztek. De ennél nagyobb baj volt az, hogy a fő városi egyletek nem viszonozták minden esetben a vidék látogatását.


Az 1901-ben megalakult Magyar Labdarugók Szövetsége működésének első napjától kezdve foglalkozott a vidéki labdarugó-sport ápolásával és támogatásával is. Minden mozgalmat, akárhol indult is meg, lelkesen pártolt.

 

A Szövetséget át kell, hogy hassa azon tudat, hogy a vidéki labdarugó-sportot az eddiginél intenzívebb módon kell istápolnia. A kezdőlépések, az uj rendszabályokban vannak lefektetve és a kerületi bajnokságok kiírásával a Szövetség terveinek megvalósításába fog.


Véleményünk, hogy a vidéki labdarugó-sport felvirágoztatását mindenféle eszközzel elő kell mozdítani. Legfontosabb reform, hogy az M.L.Sz. intézőbizottságának egy-két tagja kizárólag a vidéki footballügyek tanulmányozásával és intézésével bízassék meg. Okvetlen üdvös hatást reménylünk attól, ha vidéki egyleteink tudják és névszerint is ismerik azokat a funkczionáriusokat, akik az őket érdeklődő minden ügyeket intézik.


Szép eredményeket lehetne várni attól, ha ismét felkarolnák azt az egy ízben már megpendített eszmét, hogy a footballsport nyári szünete alatt egy-egy szövetségi tisztviselő vezetésével a fővárosi csapatok vidéki városokban u. n. propaganda-mérkőzéseket játszanának. Csekély anyagi áldozat és a szövetségnek erkölcsi és amennyiben lehetséges anyagi támogatása mellett rendezett mérkőzések és az azzal kapcsolatosan tartandó felolvasások, okvetlenül kell, hogy felrázzák a vidéki közönséget e sport iránt tanusított közömbös magatartásából.


Kísérletet lehetne tenni avval is, hogy az első és második osztályu csapatok közötti osztályozó mérkőzések ne itt a fővárosban tartassanak meg, hanem – évente ugy is csak két ilyen mérkőzés van, - e mérkőzések színhelyéül a Szövetség jelöljön meg vidéki városokat. Ezáltal nemcsak az érnök el, hogy a vidéken is teljesen szabályszerű játékterek keletkeznének, hanem olyan impulzust adhatunk majd a vidéki sporttörekvéseknek, a mely nem engedi meg többé e törekvés lankadását.


A kerületi bajnokságok rendezése kemény dió. Ezt el kell ismernünk. De itt is lehetne olyan módozatokat találni, a melyek ezt az ügyet előre és biztos siker felé viszik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az MLSZ címere A Kassai Athletikai Club, az egyik legjobb vidéki együttes csapata
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Osztrigahalászat az Északi-tengeren Osztrigahalászat az Északi-tengeren
A tenger egyik leggavallérosabb ajándéka az osztriga, mert tizenhat...
Tisza bukása Tisza bukása
Gyönyörű és biztató dolog az, ami a mult héten az osztrák...
A repülő omnibusz A repülő omnibusz
Valamiképpen tréfára ne értsék olvasóink, mert a huszonegyedik...
Divatviziten Mrs. Woodwardnál a Ritzben Divatviziten Mrs. Woodwardnál a Ritzben
Tizennégy hónapja szerepel Mrs. Mini Woodward a legjobb budapesti...
Amerika és Európa gazdasági harca Amerika és Európa gazdasági harca
Rothermere lord, aki ugy politikai, mint gazdasági kérdésekben Európa...
Rendőrök harcza egy tolvajjal Rendőrök harcza egy tolvajjal
Véres harcz volt 16-án éjjel a fővárosban a Gróf Haller-utcza 54....
A kölcsönkért kastély A kölcsönkért kastély
Pekár Gyula tizenhárom novelláját gyűjtötte össze egy kötetben ez...
Az állami költségvetés tárgyalása Az állami költségvetés tárgyalása
A képviselőház a napokban befejezte az állami költségvetés...
A fényüzési adótervezet dióhéjban A fényüzési adótervezet dióhéjban
Abban a reményben ringattuk magunkat mindazideig, mig a fényüzési...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98