Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

A horvát-osztrák összeesküvés

Hírt adtunk már arról, hogy valóságos összeesküvés készült a horvát túlzók és Luegerék között, melynek czélja Horvátországnak és Dalmácziának osztrák uralom alatt való egyesítése lett volna. Az összeesküvők letagadtak mindent. A „Pester Lloyd” most bebizonyítja, hogy ez az összeesküvés valóban megtörtént. Közli azt a kiáltványt, melyet a „Reichsausschuss Gross-Österreich” dr. Frank és Lueger tanácskozása után a horvát néphez intézett s melyet több ezer példányban terjesztettek el Horvátországban.

 

A kiáltvány így szól:
A horvát nemzethez!
Horvátok! A horvát nép politikai ideáljai, de különösen minden horvát tartomány kulturális, nemzeti és adminisztrativ egyesülése, beleértve Bosznia és Herczegovina egyesülését is egy erős politikai és független országgá, mindaddig, míg a magyar fenhatóság alatt állotok, rátok kivihetetlen.
Addig, míg a mostani dualisztikus alkotmány folytán a birodalomnak felerésze a magyarság önkényének van kiszolgáltatva, addig, a míg a ti politikátokon a magyarok uralkodnak, mindaddig ti a magyarság vasallusai és alattvalói lesztek.


A ti egyesüléseteket és szabadságotokat csak a birodalom újra való felépítésével tudjátok megteremteni, ha egy egységes föderatív alapon álló birodalmat alkottok, mely Ausztria, Magyarország és Horvátország minden tartományát magában foglalja.


Az a birodalom, melynek megalkotására mi törekszünk, olyan állam legyen, melynek egy erős központi kormánya van, de az állam határain belül szabad, független és egyenjogú népek éljenek. A birodalom összes népeit egy birodalmi parlament képviselje, mely az általános és egyenlő választói jog alapján áll. Az egyes népek azonban maguk intézzék saját ügyeiket Svájcz szabad kantonjainak, a német birodalom s az Egyesült-Államok mintájára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98