Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

A horvátországi zavargások

A statáriumot már visszavonták Horvátországban. A zavargások azonban ujra kitörtek aug. 18-ikán, a király születésnapján, mikor a hivatalos épületekre felvonták a magyar lobogót. A zágrábmegyei Zapresicsben, mely egy órányira van Zágrábtól s a mely helyen négy hónappal ezelőtt a magyar-ellenes zavargások halálos áldozatokkal jártak, ezuttal is féktelen zavargás támadt a magyar vasuti állomásra kitüzött magyar zászló miatt.


Zapresics község felizgatott lakosai dél felé a vasuti állomás épülete előtt éktelen fenyegetődzés közepette kisérletet tettek arra, hogy a magyar zászlót leszaggassák. Fölfegyverkezve, mind több és több ember gyült össze a vasuti állomás előtt és a magyar zászló levételét követelte. Délelőtt 10 óra tájban már nagy tömeg csoportosult össze. A kilencz emberből álló csendőrörs az állomás előtt állt. Egy tizenkét esztendős leány a kinek bátyját a multkori tüntetéskor elfogták, fölkapaszkodott egy gesztenyefára s onnan akarta lerángatni a magyar lobogót. Ugyanebben a pillanatban a tömeg két oldalról kőzáport zuditott a csendőrökre, a kik erre visszahuzódtak egészen az épület faláig.

 

A kődobálás egyre hevesebb lett. Egy csendőrnek leröpült a kalpagja, egy másiknak pedig sebet ütött a kő a kezén. Mivel a tömeg többszöri fölszólitásra sem akart szétoszlani, sőt a kődobálás sem szűnt meg, öt csendőr sortüzet adott, egy hatodik pedig kétszer elsütötte fegyverét. A tömeg erre szétrebbent. A golyók megölték a husz esztendős Beluhán Józsefet, a ki Brdoveczba való és az ötven esztendős Narzovics Videt, a ki Zdenczre való. Sulyosan megsérült két ember. Délután megérkeztek a megyei hatóságokbeliek és a katonaság. Buczkovics kerületi tisztviselőt megtámadták, megsebesitették, s a katonaság mentette meg. Több embert letartóztattak. A feldühödt tömeg a vasuti állomás épületére is lövöldözött.


Zágrábban is tüntettek ezen a napon, mert a középületekre kitüzték a horvát zászló mellé a magyart. Ingerült felkiáltásokban szidták gróf Pejacsevich bánt. Az épületeket rendőrök őrizték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98