Dtum
Login with Facebookk
1907 | Július

A néprajzi muzeum

A néprajzi muzeum, mely eddig a Nemzeti Muzeum Csillag-utczában levő bérházában volt elhelyezve, uj hajlékot kapott, az Iparcsarnokkeleti szárnyában, ahol végre a közönség is megközelithati ezt a nagyfontosságu gyüjteményt, melyet sokáig érthetetlen okból valósággal elhanyagolt, nemcsak az állam, hanem a müvelt közönség is.

Pedig mennyi ritka becsü és érdekes anyag van ott felhalmozva, illetve szépen, néprajzi szempontból könnyen áttainthatő módon elhelyezve.

E nagybecsü gyűjtemény első csoportja félszázaddal ezelőtt került a Nemezeti Muzeum birtokába, de a gyüjtemények szaporitásával senki sem törődött. Ez a tespedésmajdnem két évtizedig tartott, mikor aztán általános lett az a nézet, hogy a néprajzi tudomány műveléséhez gyüjtemény is kell.

Az első nagyobb impulzust az 1885-ik országos kiállitás adta meg, mikor a kiállitási néprajzi osztályt is rendezték. Semsey Andor jóvoltából ugyanis akkor egy halászati gyüjteményt mutattak be.

Ez után aztán megkezdődött a szorgalmas gyüjtés a vogulok, osztjákok és finnek lakta vidéken.

A kilenczvenes évek elején aztán gróf Teleky Sándor afrikai expedicziója alkalmával szerzett gyüjteményét ajándékozta a muzeumnak és ezzel megvetette az afrikai gyüjtemények alapját.

Közben megalakult a Magyar Néprajzi Társaság is s legelső feladatául tűzte ki, a hazai néprajzi muzeum megalapitását. A gyüjtemények csoportjai azóta minden foglalkozásban szaporodnak, ugy, hogy a régi hely szüknek bizonyult s jelenleg tágabb és hozzáférhetőbb helyiségbe jutott, de remélhető, hogy ez a nagyfontosságu muzeum idővel, egy a czéljainak teljesen megfelelő modern épületbe kerül.

A most megnyilt gyüjtemény inkább csak általánosságban mutatja be a néprajzi muzeumban csoportositott tárgyakat, de, hogy mennyire kivánatos uj programot adni e tudományos munkának, azt érdekesen fejtegeti Szalay Imre miniszteri tanácsos, ki egyik röpiratában a következőket mondja:

„A néprajzi osztály feladata első sorban felgyüjteni hazánk néprajzi emlékeit, amelyeket a közlekedési eszközök és utakmindent nivelláló fejlődése és a gyáripari termékek gyors terjedése nap-nap után jobban kiszorit a mindennapi használatból.

Itt első sorban figyelembe kell veendő a magyar faj s a hazánkban lakó nemzetiségi csoportok továbbá a hazánkkal szomszádos nemzetek, annál a befolyásnál fogva, amelyet ezek mint szomszédok a velünk való közvetlen érintkezés folytán, néprajzunk fejlődésére és átalakulására gyakoroltak.

Ilyenek a szomszéd németség, csehek, lengyelek, románok, szerbek, szlovénok stb. majd ama nemzetek néprajza, amelyek történelmi szempontból jöhetnek figyelembe.

Végre Dél-Oroszország, amelynek a Volga és a Don közötti részét, a honfoglalást megelőzőleg200 évig lakták a magyarok. Innen vezetnek a Kaspi tenger vidékére az őshazába az ural-altáji népekhez, amelyeket ismét nyelvészeti rokonságot feltüntető finn-ugor ésa néprajzi rokonságában álló török-tatár csoportokra osztunk.”

A nemrég újonnan megnyilt Néprajzi Muzeum nehány érdekes csoportjáról készült fényképfölvételeinket e heti számunkban közöljük.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kismesterségek csoportja Grönland. Eszkimók, bőr csolnak, kutyaszánkó felszerelve Japán csoport Képek a néprajzi muzeumból Komáromi hajómalom, kecskeméti szárazmalom, balatonkajári taposó malom, krassói kanalasmalom és mezei sátoros bölcső Magyar rokonság. Kirgiz sátor és bokharai sátor felszereléssel Uj Guinea. Ünnepi álarczok Uj-Britannia. Duk-duk tánczos Festetics gróf gyüjtéséből
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Takáts Imre is, Baumgarden Magda is megvédte bajnokságát Takáts Imre is, Baumgarden Magda is megvédte bajnokságát
Magyarország 1928. évi fedettpálya teniszbajnokságaiban tegnap a...
Wolff, Petrovácz, Csilléry és Müller kormányttámadó beszédeket mondtak Wolff, Petrovácz, Csilléry és Müller kormányttámadó beszédeket...
Petrovácz Gyula képviselő tizedik beszámolóbeszédet hívott össze...
Csavargók menetrendje Csavargók menetrendje
Legújabb könyvében Köves Tibor stendhali becsvággyal lép az olvasó...
Vasárnap este az ébredők kétszázfőnyi csoportja be akart hatolni a Kamaraszinház nézőterére Vasárnap este az ébredők kétszázfőnyi csoportja be akart hatolni a...
Az elmult évek emlékei elevenedtek föl vasárnap este Budapest utcáin....
Négyes kiállítás a műcsarnokban Négyes kiállítás a műcsarnokban
A Képzőmüvészeti Társulat ismét egy óriási tárlattal lepi meg...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Tragikus baleset a női tőrcsapat bajnokságon Tragikus baleset a női tőrcsapat bajnokságon
Súlyos sportbaleset áldozata lett ma délben Pavlevits Béláné sz....
Más kártevők bábalakban telelnek Más kártevők bábalakban telelnek
Azok a kártevők, amelyek a földben élnek, a hideg idők beköszöntével...
MAC-sikerek az évadnyitó atlétikai versenyen MAC-sikerek az évadnyitó atlétikai versenyen
Csípős hideg szél pásztázta a BEAC sporttelepét, amikor Farkas Lajos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98