Dtum
Login with Facebookk
1907 | Június

Kulturpaloták

A hétről
A kulturális intézmények rendes hajléka az iskolákon kívül , a mi vidéki városainkban egész a legeslegújabb időkig a nagyterem volt. A Magyar Király, a Griff, az Arany Sas, a Hungária vagy a Bika nagyterme, már a szerint, hogy mi a neve az illető város vendégfogadójának. A mi nyilván mutatja, hogy ezek a kulturális intézmények igazában csak megszálló vendégek voltak, hiszen a hotelben laktak.

 

Sőt volt olyan idő is, mikor nem a hotelben, hanem csak a – kocsiszinben. Az első izlésművelő kulturintézmény, a mely leghamarabb kinőtt a szálló-vendégség sorából és annyira jutott, hogy háziúrrá tudott lenni a nagyobb vidéki városokban is: a szinészet volt. Ez a közeli multban , az utolsó évtizedek folyamán egész sereg tornyos, kupolás palotát kapott, sőt van olyan város, a hol nemcsak palotája van, hanem – nyaralója is.

 

Szinház és aréna. A haladásban azonban, Istennek hála nincsen megállás. Rá kellett eszmélnünk, hogy se a magyar kulturális élet produktuma, se a magyar közönségnek e produktumok iránt való fogékonysága nem fér el egy házban. A szinház is kell, de a szinházon kívül egyéb is kell a művelt magyar közönségnek.

 

A kulturális érdeklődés szélesebb is lett, mélyebb is lett, több ágú is lett, mint volt és nem is olyan régen. A szinház csak egy fogás a kultúra étel-sorában, igen tápláló, de azon kívül még egyébre is vágyik a kultur ember fogékonysága és érdeklődése. Olyan megismerésekre is, a melyekkel a szinház egymagában nem szolgálhat. Képeket is akarunk látni, társadalomi és tudományos kérdések fejtegetéseit is kivánnók hallani, könyvtárakban is szeretnénk buvárkodni.

 

Csupa olyan kívánság és érdeklődés, a mely nagyon megérdemli, hogy intézmények álljanak a szolgálatában és ne hagyják tér és födél nélkül. Ugy tudjuk, az első Közművelődési Ház, a mely ilyen intézmények hajlékának épült a vidéken, a szegedi Kultur Palota volt. Nemcsak az első, hanem mind ez ideig az egyetlen is. A vidék többi nagyvárosában a kulturális törekvésű intézmények, ha szavuk volt a közönséghez, többé-kevésbé még mindig rászorultak és rászorulnak a nagyteremre.

 

Hol a hotelére, hol a városházáéra. Immáron ez nem tart soká is. Olvassuk a kulturminiszter rendeletét Közművelődési Ház-ak építéséről, a melyek legközelebb kilencz-tiz nagy magyar városban teszik háziurrá a kulturális törekvéseket és intézményeket. Akármelyik nagyobb városunkban szólal meg a magyar művészet vagy a magyar tudás, abban a helyzetben lesz, hogy a maga házának falai közé hivhatja a közönséget, a mely ezt a szót hallani kivánja.

 

Olvasván ezt a rendeletet , éreznünk kell, hogy megérkeztünk, hogy eljutottunk valahová, olyan területre , a mely nemzeti művelődésünk úttörői és vándor apostolai lelkében még csak mint ábránd élt , egy varázsosan szép álom, a mely, hogy megvalósuljon, nem tartottak érte nagy árnak semmi küzdést és semmi szenvedést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
 M. kir. Állami moziforgalmazó M. kir. Állami moziforgalmazó
M. kir. Állami moziforgalmazó ez lesz a titulusok azoknak a tisztelt...
Ady Endre: Régi tavaszi háború Ady Endre: Régi tavaszi háború
Akkor történhetett már bennünk valami, amikor ama tanító Szent József...
USA – az autósok paradicsoma USA – az autósok paradicsoma
Az amerikai autósok öröme a benzinállomás. Ezek egészen eltérnek az...
Gerevich Aladár nyerte a válogató kardversenyt Gerevich Aladár nyerte a válogató kardversenyt
A harmadik válogató kardverseny döntőjében Gerevich fölénye...
Magyarországon keresik egy frankfurti cigánybanda devizacsalással és gyilkossággal vádolt tagjait Magyarországon keresik egy frankfurti cigánybanda devizacsalással és...
Érdekes körözés érkezett vasárnap a budapesti főkapitányság bűnügyi...
A kinai anyacsászárné A kinai anyacsászárné
Híre jár, hogy a kínai anyacsászárné, aki az ország kormányzásában...
Nagy szerencsétlenség egy erdélyi bányában Nagy szerencsétlenség egy erdélyi bányában
A petrozsényi bányakerülethez tartozó Petrilla község mellett fekvő...
A magyar koronajáradékról A magyar koronajáradékról
Már az 1901-iki költségvetés tárgyalása alkalmából a Házban tartott...
A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt
Uruguay - Ferencváros 2:3 (0:3) Sao-Paolóban és Rio de Janeiróban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98