Dtum
Login with Facebookk
1907 | Június

Kulturpaloták

A hétről
A kulturális intézmények rendes hajléka az iskolákon kívül , a mi vidéki városainkban egész a legeslegújabb időkig a nagyterem volt. A Magyar Király, a Griff, az Arany Sas, a Hungária vagy a Bika nagyterme, már a szerint, hogy mi a neve az illető város vendégfogadójának. A mi nyilván mutatja, hogy ezek a kulturális intézmények igazában csak megszálló vendégek voltak, hiszen a hotelben laktak.

 

Sőt volt olyan idő is, mikor nem a hotelben, hanem csak a – kocsiszinben. Az első izlésművelő kulturintézmény, a mely leghamarabb kinőtt a szálló-vendégség sorából és annyira jutott, hogy háziúrrá tudott lenni a nagyobb vidéki városokban is: a szinészet volt. Ez a közeli multban , az utolsó évtizedek folyamán egész sereg tornyos, kupolás palotát kapott, sőt van olyan város, a hol nemcsak palotája van, hanem – nyaralója is.

 

Szinház és aréna. A haladásban azonban, Istennek hála nincsen megállás. Rá kellett eszmélnünk, hogy se a magyar kulturális élet produktuma, se a magyar közönségnek e produktumok iránt való fogékonysága nem fér el egy házban. A szinház is kell, de a szinházon kívül egyéb is kell a művelt magyar közönségnek.

 

A kulturális érdeklődés szélesebb is lett, mélyebb is lett, több ágú is lett, mint volt és nem is olyan régen. A szinház csak egy fogás a kultúra étel-sorában, igen tápláló, de azon kívül még egyébre is vágyik a kultur ember fogékonysága és érdeklődése. Olyan megismerésekre is, a melyekkel a szinház egymagában nem szolgálhat. Képeket is akarunk látni, társadalomi és tudományos kérdések fejtegetéseit is kivánnók hallani, könyvtárakban is szeretnénk buvárkodni.

 

Csupa olyan kívánság és érdeklődés, a mely nagyon megérdemli, hogy intézmények álljanak a szolgálatában és ne hagyják tér és födél nélkül. Ugy tudjuk, az első Közművelődési Ház, a mely ilyen intézmények hajlékának épült a vidéken, a szegedi Kultur Palota volt. Nemcsak az első, hanem mind ez ideig az egyetlen is. A vidék többi nagyvárosában a kulturális törekvésű intézmények, ha szavuk volt a közönséghez, többé-kevésbé még mindig rászorultak és rászorulnak a nagyteremre.

 

Hol a hotelére, hol a városházáéra. Immáron ez nem tart soká is. Olvassuk a kulturminiszter rendeletét Közművelődési Ház-ak építéséről, a melyek legközelebb kilencz-tiz nagy magyar városban teszik háziurrá a kulturális törekvéseket és intézményeket. Akármelyik nagyobb városunkban szólal meg a magyar művészet vagy a magyar tudás, abban a helyzetben lesz, hogy a maga házának falai közé hivhatja a közönséget, a mely ezt a szót hallani kivánja.

 

Olvasván ezt a rendeletet , éreznünk kell, hogy megérkeztünk, hogy eljutottunk valahová, olyan területre , a mely nemzeti művelődésünk úttörői és vándor apostolai lelkében még csak mint ábránd élt , egy varázsosan szép álom, a mely, hogy megvalósuljon, nem tartottak érte nagy árnak semmi küzdést és semmi szenvedést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nagy bányaszerencsétlenség Nagy bányaszerencsétlenség
A lupényi szénbányában szeptember 19-én a déli órákban, a mikor a...
Motoros szán Motoros szán
Senki sem tagadhatja, hogy szeretjük a – kényelmet. ...
Bemutatjuk Nagy Tivadar birkozót Bemutatjuk Nagy Tivadar birkozót
Nagy Tivadar arcképét mutatjuk be címképünkön olvasóinknak. Jelenleg...
A kormány lemondása - és új megbizása A kormány lemondása - és új megbizása
Báró Fejérváry Géza miniszterelnök a képviselőház és a főrendiház...
 Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Az angol hajóhad Az angol hajóhad
Egyre-másra épitették az óriási dreadnoughtokat. Az angol tőkének...
Elitélt kommunisták Elitélt kommunisták
A budapesti büntetőtörvényszéken a következő kommunistákat itélték el...
Békedíj Békedíj
Berlinben, a villamos peronján két férfi álldogál és beszélget, az...
Vasuti átmeneti forgalom Vasuti átmeneti forgalom
A Balkán gazdasági fejlődése nagy mértékben fogja növelni a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98