Dtum
Login with Facebookk
1907 | Május

A lovrini példa

A dákóromán és a pánszláv agitátorok példáján fölbuzdulva, pángermán apostolok idején valónak vélték, hogy a Délvidék mindig derék, hazafias érzésű németajkú polgársága között is megkezdjék a konkolyhintés átkos üzelmeit. Nekiláttak, hogy a derék temesi svábokat is föltüzeljék a magyarság, a magyar nemzeti eszme ellen.


Gróf Apponyi Alberté, az ő bölcs példájáé az érdem oroszlánrésze, ha ennek az izgatásnak nem lesz eredménye és a bujtogatók munkája – a mint azt biztosra merjük venni – teljes kudarczczal végőzik. Apponyi Albert ugyanis, a mint a gonosz akczió megindulását látta, a legtermészetesebb módhoz nyult, hogy a veszedelemnek elejét vegye. Vonatra ült egy csomó híve társaságában és lement a derék svábok közé, hogy őket élőszóval fölvilágosítsa, a veszedelemre figyelmeztesse, az izgatók hazugságait megczáfolja és a polgárokat kötelességeikre és jól fölfogott, igaz érdekeire figyelmeztesse.


E helyen jónak véljük rámutatni arra, hogy egy ilyen fölvilágosítási akcziónak, a milyen az Apponyi gróf lovrini megjelenése volt; óriási a fontossága, haszna és erkölcsi hatása. Nagyon üdvösnek tartanók, ha az országos nevű magyar vezető politikusok, miniszterek és más főemberek minél sűrűbben követnék ezt a példát és a hol az izgatás munkája fölütötte a fejét, megjelennének a nép között és a szavuk hitelével, nagy tekintélyével oszlatnák el azt a sok hamisságot, a mit a gonosz, hamis apostolok fojtó köd gyanánt árasztanak a szegény, hiszékeny és lebolondítható emberek lelkére meg elméjére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98