Dtum
Login with Facebookk
1907 | Március

Eredménytelen kiegyezési tárgyalások Budapesten

A Budapesten tartott kiegyezési tárgyalások eredmény nélkül való befejezése után előállott helyzetet a „Budapesti Hirlap” beavatott helyről szerzett értesülés alapján a következőkben ismerteti:
Ha egyes részletkérdésekre nézve a két kormány álláspontja között jelentős közeledés történt is, magának a kiegyezésnek alapvető elvére nézve az eltérés egyáltalán nem csökkent.

Sőt a legutóbbi tanácskozások inkább nyilvánvalóvá tették, hogy 1917-en tul piros-fehér-zöld vámsorompók nélkül a magyar kormány szerződést nem köthet s így a két kormány tagjai azzal váltak el, hogy új alapot kell keresniök a további tárgyalásra mielőtt egymással tovább is érintkezésbe léphetnének. 

A politikai szükségesség követeli, hogy a legközelebbi tanácskozásnál a tizesztendős vám- és kereskedelmi szerződés lépjen előtérbe. A magyar kormány a koalicziós pártok együttes értekezletében adott programmja alapján hajlandó is rá, hogy egy, a szabad forgalmat biztosító, tíz évi lejáratu és megfelelő vám- és kereskedelmi szerződést a magyar országgyűléssel elfogadtassa.

És végső eredményben nem is valószínű, hogy egy ilyen magyar propozicziót az osztrák tárgyaló fél könnyedén mellőzön. Mert tíz éves kiegyezés meghiusultával a puszta recziproczitás kisegítője maradna csak a két államnak. És itt nyomatékosan hangsúlyozandó, hogy a recziproczitást sem a magyar kormány, még kevésbé a magyar országgyűlés nem értelmezi olyanképen, hogy annak alapján a jelenlegi helyzet, az 1899. évi XXX. törvényczikkben kifejezett elvek, in pejus volnának módosíthatók.

Lehet, hogy osztrák részről ilyen lehetőséget remélnek, de nyilván nagyon korán rá fognak jönni arra, hogy e próbálkozásnak sikere nem lehet. Ebből meríthető az a reménység, hogy végre is a legtermészetesebb megoldás, a tiz éves vám-és kereskedelmi szerződés eszméje érvényesül. 

Az utolsó napok tanácskozásainak konkrét témái voltak:

1. A fogyasztási adók elkülönítése.
Az indirekt adók külön szabályozása a magyar pénzügyi kormányzatnak olyan követelménye, a mely a legtöbb időt vette igénybe. És ez a legjelentősebb kérdés azok közül, a melyekben erős közeledés jött létre.

A magyar kormány, mely pénzügyeink érdekében e követelményétől semmi szin alatt el nem állhat, úgy az elvi kettéválasztásra, mint a szétválasztás gyakorlati végrehajtására is konkrét javaslatokat tett, melyeket gyakorlatilag kifogásolni osztrák részről nem igen tudnak.

A követelménynek konczedálását ('megengedését, elismerését') azonban végre is a politikai serpenyőbe tették, úgy, hogy a közeledés ebben a kérdésben egy résztvevő szavai szerint így állapítható meg: ha a kiegyezés különben sikerül, a fogyasztási adók elkülönítésének kérdése a kiegyezést akadályozni nem fogja. 

2. A magyar blokk.
A közös adósság magyar blokkjának tőkésítése is olyan kérdés, a melyben lényeges ugyan a közeledés, de az utolsó szót még ki nem mondották.

A pénzügyi kormányzatnak a tanácskozásokban résztvevő egyik vezetője mondotta, hogy a blokk kérdésében a tárgyalás folyamán tett konkrét javaslatokat ugyan még most is csak fontolgatják, mindazáltal e régen vajudó kérdésben a megegyezés reménye most már alapos.

Erről az ügyről is az állapítható meg, a mi a fogyasztási adók tárgyáról, hogy a magyar blokk tőkésítése a kiegyezés müvét, ha különben a többi föltétel meglesz, megakasztani nem fogja. 
3. A vasuti tarifák.
A vasuti dijszabásoknak fontos kérdésében már ilyen biztató közeledés nem konstatálható. Ezen a ponton az ellentétek igen élesek és a legközelebbi jövőben a szakbizottságoknak lesz föladata, hogy a szövevényes kérdésekben a két álláspont közeledését előmozdítsák. 

4. A jegybank és a kvóta.
Sem a bankszabadalomnak, sem pedig a közösügyi hozzájárulásnak kérdése a legutóbbi tanácskozáson előtérben nem volt.
A magyar kormánynak elvi álláspontja az, hogy a bankszabadalom megujítása nem tartozik a sürgős kérdések sorába, annál kevésbé, mivel maga a bank, szabadalmának megujítása iránt a kormányokhoz még nem is fordult.

A kvóta-kérdésben pedig a kormány álláspontját az 1867.évi XII.törvényczikk szabja meg, mely a kormány közbelépését csak igen előhaladt stádiumban, a két országgyülés megegyezésének meghiusultával szabja meg. 

A legközelebbi héten most már a magyar kormánynak dolga lesz, hogy a hosszú lejáratu kiegyezés eszméjének meghiusultával javaslatot tegyen a másik félnek.

Nem valószinű, hogy ez a javaslat egyéb lesz, mint tiz esztendős vám- és kereskedelmi szerződés.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az áruval teli raktárak Anglia veszedelmes fegyverei Az áruval teli raktárak Anglia veszedelmes fegyverei
A Corriere della Sera hosszú jelentésben foglalkozik az angol...
Kiállítások Kiállítások
Az észtek kiállítása a Nemzeti Szalonban nem hozott különösebb...
Lesz olimpia! Lesz olimpia!
Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság A Nemzetközi Olimpiai...
A Jupiter kilenczedik holdja A Jupiter kilenczedik holdja
Jupiternek jelenleg kilencz holdját ismerjük. Közülök négyet Galilei...
Budapesti tornaünnep Budapesti tornaünnep
A főváros közép- és polgári iskoláinak tanulói, háromezer kis diák és...
Újabb isonzói csata Újabb isonzói csata
A harmadik ypres-i csatával egy időben minden addiginál nagyobb...
A lefolyt évről A lefolyt évről
Isten jó voltából ismét lefolyt felettünk egy esztendő. Búcsúzunk...
Titokzatos kincskereső sírbontók garázdálkodtak az ujpesti megyeri...
Két nappal ezelőtt az ujpesti megyeri temető őre arra lett figyelmes,...
Halálos szülés Halálos szülés
Disznós Ferenczné szülésznő ma súlyos váddal terhelve állott a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98