Dtum
Login with Facebookk
1907 | Március

Egy hajó katasztrófája

Megrendítő szerencsétlenség hire ejtette lázba az elmult héten az egész világot. A „Berlin” nevű hollandiai személyszállító gőzös Hock van Holland németalföldi kikötőváros közelében zátonyra jutott. A hajó személyzete és utasai tizenöt ember kivételével mind elpusztultak, köztük a Londonban vendégszereplő német operatársulat több neves tagja.

A katasztrófát állítólag egy hajókalauznak vétkes hanyagsága okozta. Ez a hajókalauz a gőzöst rossz uton vezette a kikötő felé s a hajón a rettenetes hóvihar miatt későn vették észre a tévedést. A veszedelmet talán még akkor is el lehetett volna kerülni, de a végzetes pillanatban elszakadt az a láncz, mely a parancsnoki hidon levő kormányzókészüléket a kerekekkel összekötötte. A hajó ennek következtében tehetetlen lett és a hullámok óriási erővel nekikergették a kikötő mólójának, ahol három darabra tört.

Nagyon valószinű, hogy a katasztrófáért nagy mértékben felelős az a társaság is, mely Anglia és Hollandia közt a hajóközlekedést fentartja. Ez a társaság ugyanis, hogy olcsón szállíthasson rézt, kimustrált gőzösöket vásárol össze és azokra bizza az utasok életét. A tenger pedig Anglia és Hollandia közt rendkívül viharos, ugy, hogy az ilyen hajók járatása itt valóságos istenkisértés és a társaság részéről bűnös könnyelműség. Amellett a lelkiismeretlen hajóvállalat a rozzant hajókra olcsó bérért többnyire részeges, megbizhatatlan személyzetet szerződtet, mely aztán veszedelem idején nem állja meg a helyét. 

A hajó első menekültje egy Parkeson nevű angol hajóskapitány volt, aki a katasztrófa alkalmával a vizbe ugrott, a roncs egy darabjába kapaszkodott, mig egy mentőcsónak fel nem vette. A kapitányt a hajótörés egy csöppet se ijesztette meg és mindjárt harmadnap Amsterdamba ment, ahol átvette egy hajó parancsnokságát.

A hajón tizennégy ember maradt, akiket sikerült mind megmenteni. Egy mentőbárka a nagy hóvihar daczára, óriási erőfeszítések után eljutott a móló végéig. Arra felkapaszkodott néhány matróz és onnan kötelet dobtak a „Berlin” roncsához. A kötelet a hajóroncson levő emberek
megragadták és megerősítették. Ezen a kifeszített kötélen kusztak a mólóig a hajótörtöttek. Csak három asszony maradt a roncson, akiket másnap reggel szintén megmentettek.

A mentési mukálatok körül igen nagy érdemet szerzett Henrik hollandi herczeg, akit a parton összegyűlt tömeg zajosan üdvözölt, Edward angol király pedig egyik legmagasabb rendjelével tüntetett ki.

A halottak nagyobb részét kihalászták a tengerből. Az áldozatok hátramaradt családjai iránt világszerte nagy a részvét. Mindenfelé segélyakcziót indítottak a felsegélyezésükre.
A „Berlin” katasztrófájáról néhány érdekes képpel számolunk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Berlin a nyilt tengeren A Berlin hajó A Berlin hajó roncsa a mentés után A hőslelkü hollandi tengerészek kis csapata, amely megmentette a Berlin katasztrófájakor megmaradt tizenegy ember életét Az a hely, ahol a hajó elsülyedt Hollandi halászok hálókkal keresik a Berlin nevü hajó elsülyedése alkalmával elpusztult emberek holttesteit Hoek van Holland lakosai a mólóról nézik a Berlin pusztulását Parkeson, angol hajóskapitány, aki elsőnek mentettek meg az elsülyedt Berlin hajó roncsairól
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98