Dtum
Login with Facebookk
1907 | Március

Egy hajó katasztrófája

Megrendítő szerencsétlenség hire ejtette lázba az elmult héten az egész világot. A „Berlin” nevű hollandiai személyszállító gőzös Hock van Holland németalföldi kikötőváros közelében zátonyra jutott. A hajó személyzete és utasai tizenöt ember kivételével mind elpusztultak, köztük a Londonban vendégszereplő német operatársulat több neves tagja.

A katasztrófát állítólag egy hajókalauznak vétkes hanyagsága okozta. Ez a hajókalauz a gőzöst rossz uton vezette a kikötő felé s a hajón a rettenetes hóvihar miatt későn vették észre a tévedést. A veszedelmet talán még akkor is el lehetett volna kerülni, de a végzetes pillanatban elszakadt az a láncz, mely a parancsnoki hidon levő kormányzókészüléket a kerekekkel összekötötte. A hajó ennek következtében tehetetlen lett és a hullámok óriási erővel nekikergették a kikötő mólójának, ahol három darabra tört.

Nagyon valószinű, hogy a katasztrófáért nagy mértékben felelős az a társaság is, mely Anglia és Hollandia közt a hajóközlekedést fentartja. Ez a társaság ugyanis, hogy olcsón szállíthasson rézt, kimustrált gőzösöket vásárol össze és azokra bizza az utasok életét. A tenger pedig Anglia és Hollandia közt rendkívül viharos, ugy, hogy az ilyen hajók járatása itt valóságos istenkisértés és a társaság részéről bűnös könnyelműség. Amellett a lelkiismeretlen hajóvállalat a rozzant hajókra olcsó bérért többnyire részeges, megbizhatatlan személyzetet szerződtet, mely aztán veszedelem idején nem állja meg a helyét. 

A hajó első menekültje egy Parkeson nevű angol hajóskapitány volt, aki a katasztrófa alkalmával a vizbe ugrott, a roncs egy darabjába kapaszkodott, mig egy mentőcsónak fel nem vette. A kapitányt a hajótörés egy csöppet se ijesztette meg és mindjárt harmadnap Amsterdamba ment, ahol átvette egy hajó parancsnokságát.

A hajón tizennégy ember maradt, akiket sikerült mind megmenteni. Egy mentőbárka a nagy hóvihar daczára, óriási erőfeszítések után eljutott a móló végéig. Arra felkapaszkodott néhány matróz és onnan kötelet dobtak a „Berlin” roncsához. A kötelet a hajóroncson levő emberek
megragadták és megerősítették. Ezen a kifeszített kötélen kusztak a mólóig a hajótörtöttek. Csak három asszony maradt a roncson, akiket másnap reggel szintén megmentettek.

A mentési mukálatok körül igen nagy érdemet szerzett Henrik hollandi herczeg, akit a parton összegyűlt tömeg zajosan üdvözölt, Edward angol király pedig egyik legmagasabb rendjelével tüntetett ki.

A halottak nagyobb részét kihalászták a tengerből. Az áldozatok hátramaradt családjai iránt világszerte nagy a részvét. Mindenfelé segélyakcziót indítottak a felsegélyezésükre.
A „Berlin” katasztrófájáról néhány érdekes képpel számolunk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Berlin a nyilt tengeren A Berlin hajó A Berlin hajó roncsa a mentés után A hőslelkü hollandi tengerészek kis csapata, amely megmentette a Berlin katasztrófájakor megmaradt tizenegy ember életét Az a hely, ahol a hajó elsülyedt Hollandi halászok hálókkal keresik a Berlin nevü hajó elsülyedése alkalmával elpusztult emberek holttesteit Hoek van Holland lakosai a mólóról nézik a Berlin pusztulását Parkeson, angol hajóskapitány, aki elsőnek mentettek meg az elsülyedt Berlin hajó roncsairól
Cikk-ajánló
Károly román trónörökös leghőbb vágya Károly román trónörökös leghőbb vágya
Ferdinánd király temetése napján Károly volt trónörökös kijelentette...
IX. Keresztély dán király halála IX. Keresztély dán király halála
IX. Keresztély dán király január 30 ikán délután rövid betegség után...
A gépemberek A gépemberek
Minden elképzelhető mechanizmusnál csodálatosabb az emberi szevezet...
Az amerikai atléták startja Budapesten Az amerikai atléták startja Budapesten
Mindkét napon mintegy 3000 néző volt kíváncsi az amerikai atléták...
A BEAC úszóversenye A BEAC úszóversenye
Egyike volt azoknak a téli versenyeknek, amelyek megdöntetlenül...
A newyorki hatnapos verseny A newyorki hatnapos verseny
A harmincegyedik newyorki hatnapos verseny befejezést nyert. A...
A soproni új színház A soproni új színház
Sopron városa régi kulturális hagyományainak hódolt, mikor egy évvel...
Előkészületek a Nemzetközi Vásárra Előkészületek a Nemzetközi Vásárra
Amint jeleztük, a szokásos tavaszi árumintavásárok helyett az idén a...
VI. György és Lebrun közölte a Németországgal való békekötés feltételeit VI. György és Lebrun közölte a Németországgal való békekötés...
VI. György angol király a belga király és a holland királynő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98