Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

A német birodalmi kancellár pöre

Még el sem simultak a Harden – Moltke pörnek hullámai és a német birodalmi törvésnyszék máris egy újabb botránypört tárgyalt, amely épen olyan természetű volt, mint amaz.

 

Amellett az érdekességét még az is növelte, hogy a panaszos a német birodalmi kormányzat feje Bülow herczeg, birodalmi kanczellár volt.

 

Bülowot egy Brand nevű hiszterikus röpiratgyártó és ujságíró egyik röpiratában olyanféle üzelmekkel vádolta, mint amelyek gróf Moltkéről derültek ki az előbbi czikkünkben ismertetett szenzációs pörben.

 

A tárgyalás bővelkedett az izgalmas jelenetekben. A bíróság nagyon szigorúan kezelte a váslottat. Az igaz, hogy könnyű dolga volt. Nem egy Harden állt a bíróság előtt, akinek hatalmas lángesze a bíróságot is lebilincselte és akinek jóhiszeműségében alig kételkedett valaki. Mindenki tudta, hogy hazafias szempont indította arra, hogy megtámadja a német császárt körül levő kamarillát.

 

Bülow herczeg pörének vádlottja gyáva, dadogó, beteg ember volt, aki egyetlen bizonyítékot se tudott felhozni vádja mellett. Egyetlen mentsége volt, hogy barátai félrevezették, no meg az, hogy ő maga is abban a bajban szenved, amelyet röpiratban Bülowról konstatált.

 

Így tehát nem akarta becsületében sérteni a kanczellárt. A törvényszék természetesen egyik mentséget sem fogadta el és szigoru- sőt talán tulszigoru- ítéletet hozott: másfélévi fogházra ítélték a becsületsértő hírlapírót, sőt a tárgyalás végén azonnal letartóztatták.


A tárgyaláson persze a legérdekesebb alak maga a birodalmi kancellár volt, aki tanuvallomásában erős, férfias vádbeszédet mondott. Természetesen képtelennek és hazugnak mondta a röpirat minden vádló pontját és kijelentette, hogy ellenszenvesnek, utálatosnak és hihetetlennek tartja azokat a természetellenes hajlamokat, amelyekkel őt megrágalmazták.

 

Nagyon érdekes tanú volt még Eulenburg herczeg is, a ki a Moltke pörnek is fontos szereplője volt, de állítólagos betegsége miatt nem jelent meg a pör tárgyalásán.

 

Most két fia kiséretében betegen jött el a kanczellár pörének tárgyalására és vallomásában nem annyira a Bülow pörrel, mint inkább azokkal a vádakkal foglalkozott, melyek a Harden - pörből reá háramlottak.

 

Kijelentette, hogy soha életében nem követett el olyan büntetendő cselekményt, mint amellyel Harden megvádolta- de azt elfelejtette megmagyarázni, miért nem perelte be Hardent hazug gyanusitásaiért.

 

Ilyenformán a herczeg nem igen rehabilitálta magát és megtörten távozott a tárgyalásról. Egyik képünkön épen a törvényszéki épületből távozó herczeget láthatjuk, amint két fia kíséretében hintójába ül. Másik képünk Brandot, az elítélt vádlottat és Bülow birodalmi kanczellárt ábrázolja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Brand Adolf berlini hírlapíró, aki Bülow birodalmi kancellárt ter,észertellenes üzelmekkel vádolta Bülow herceg, német birodalmi kancellár, akit Brand berlini hírlapíró természetellenes üzelmekkel vádolt Eulenburg Fülöp herceg volt bécsi német nagykövet. Ő volt a feje annak a társaságnak, akit Harden megtámadott A beteg Eulenburg herceg két fia kíséretében távozik
Cikk-ajánló
Filmek
Az ember belenéz az ujságok mozirovatába, háromszor nyolc helyen...
Egy huszonkétéves leány szinházi vállalkozása Egy huszonkétéves leány szinházi vállalkozása
Egy huszonkétéves leány szublimátot ivott öngyilkossági szándékból....
Magyar bank Amerikában Magyar bank Amerikában
1904. óta vajudik az a kérdés, hogy az amerikai Egyesült-Államokban...
Orient-expressz Orient-expressz
Párisi távirat jelenti, hogy a Jugoszláviában tartózkodó francia...
Apróságok Apróságok
Mária Annunciata főherczegnő, néhai Károly Lajos főherczegnek és...
A Faluszövetség értekezlete a mezőgazdasági szakoktatás reformja érdekében A Faluszövetség értekezlete a mezőgazdasági szakoktatás reformja...
A fölmívelésügyi minisztérium a mezőgazdasági szakoktatás reformjának...
Balázs Béla -  Emil, Alphons Rheinhardt Balázs Béla - Emil, Alphons Rheinhardt
Ha új ember tűnik fel az irodalomban, legelőször azt kérdezzük,...
A magyar úszólányok visszaadták a kölcsönt A magyar úszólányok visszaadták a kölcsönt
Az immár hagyományossá váló Bécs-Budapest városok közötti úszóival...
Az amerikai vígjáték Az amerikai vígjáték
A legutóbbi évek amerikai filmtermelése azt mutatja, hogy a burleszk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98