Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

Tengerbe zuhant léghajósok

A párisi Aero-klub által rendezett léghajóverseny egyik léghajója, amelyet Dolobel és Lepers kormányoztak, Suffolk közelében a tengerbe esett. A léghajósok elpusztultak volna, ha meg nem mentik őket. A kalandos léghajózásról a következő részleteket beszéli el a két léghajós:


- Eleinte nagyon jól ment minden. Déli szél fujt és léghajónk oly gyorsan emelkedett, hogy csakhamar eltűnt a többi léghajó látóköréből. Éjjel azonban a nagy sötétség következtében, mert a hold nem volt látható, nem tudtunk tájékozódni és attól féltünk, hogy az Északi-tenger felé visz a szél.

 

Reggel felé vettük észre, hogy a tengerpart felett vagyunk és csakhamar a nyílt tenger fellett lebegett léghajónk. Egy homokzsákot már kidobtunk, hogy könnyebben juthassunk az angol partra, de hat óra felé már nem tudott a léghajónk emelkedni.

 

A szél felfordította a léghajó kosarát és mindketten kifordultunk belőle. Dolobelnek sikerült a kosárba kapaszkodnia, míg Lepers a kötélzetbe kapaszkodott. Ebben a kényelmetlen helyzetben voltunk órák hosszat, amíg végre kilencz óra felé egy német gőzös pillantott meg bennünket s ez egy óra hosszat tartó fáradozás után megszabadított veszélyes helyzetünkből.


A léghajósokat a német gőzös Doverbe szállította. A léghajót nem tudták megmenteni; a szél elragadta. A német gőzhajó csolnakot küldött a léghajósok megmentésére, két matrózzal. Képünk a mentés jelenetét ábrázolja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98