Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

Állami kölcsön a városoknak

Az a sulyos pénzügyi helyzet, a mely az ország gazdasági életére nehezedik, különösen azokat a városokat sujtja, a melyek haladásukat ujabb intézmények létesítése, a tőkebefektetést igénylő beruházások által óhajtják biztosítani.

A miből a haladni kivánó városok intézményeiket létrehozták:
az amortizácionális kölcsönök forrása bedugult, vagy legalábbis olyan drágán nyílik meg, hogy a magas annuitásokkal a városok háztartását megterheli roppant aggályos. Ez a sulyos helyzet érzékenyen érinti az összes városokat, mert az előre kidolgozott közhasznu intézmények létesítésében s azok rendszeres kiépítésében évekre megakadályoztatnak, haladásuk megbénul. 

Sulyosbítja a helyzetet, hogy épen az általános pénzügyi állapotok miatt a városok az eddigi beruházásokat jórészt a közalapokból voltak kénytelenek fedezni, azok jórészben kimerültek s így a zárószámadási évi megtakarítási összegtől eltekintve, további összegek a közalapokból kölcsön nem vehetők.

Ezek mellett a helyzet rossz a városokra még azért is, mert a városok pénzügyi helyzetének részint az átruházott hatáskörben, részint a bor- és husfogyasztási adóknak a községek javára való átengedésével leendő szanálása ügyében az 1907. évi állami költségvetés tárgyalásakor a kormány részéről tett ígéret még eddig nincs megvalósítva.

De egyrészt az általános politikai viszonyok sulya, másrészt az állami költségvetésnek a személyi kiadások czimén való ujabb és többszörös megterhelése következtében a kormányigéret közeli megvalósulása alig remélhető.

A városok most a kormánytól várják a segítséget, ha ideiglenesen is.
Első sorban Szeged városa mozdul meg, hogy kiragadja magát az áldatlan állapotból. Ez a nagy magyar város, a mely huszonnyolcz év alatt épült ki a borzalmas árvízkatasztrófából az ország második városává, bár még most is szenvedi az államkölcsönt, mely a katasztrófakor segítségére volt, azzal a tervvel lép a városok elé, hogy bajaik orvosolására a képviselőházhoz és a kormányhoz forduljanak államkölcsönért.

Ha a kormány megfelelő törvényhozási felhatalmazás alapján az állampénztári fölöslegekből a városok részére tetemesen leszállított kamatláb mellett függő kölcsönöket nyujtana, a pénzviszonyok javulásával azokat visszafizetnék a városok, illetve amortizáczionális kölcsön utján konvertálnák.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szeged város elöljárói Szeged Kecskemét népbank
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98