Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

Szinházi bemutatók


Csaknem egyidejűleg négy budapesti színházban négy új külföldi mű került bemutatóra: a Nemzeti Szinházban a német Wildenbruch „ Rabenstein Bersbé”-ja, a Vígszinházban a franczia Wolff „ Ingovány”-a, a Magyar Szinházban az angol Wilde „ Dorian Gray-ja és hogy a külföldi költők versenye teljes legyen, a Népszinházban az orosz Dosztojevszki „Raszkolnikov”-ja. Azt hisszük, hogy ennél többet már egy kozmopolita sem követelhet szinpadainktól.

 

Félreértések kerülése czéljából megjegyezzük, hogy igenis szükségesnek tartjuk a külföld mesterműveinek, a világirodalom remekeinek hazai szinpadainkon való bemutatását, de már annak sehogysem vagyunk hívei, hogy idegen termékek özöne kiszorítsa eredeti termelésünket s egészen kozmopolita jelleget adjon nemzeti szellemben úgy is gyenge fővárosunknak.


Annál feltűnőbb az idegen özönlés, mert immár szinpadaink vezetői nem érik be a külföldi irodalmak drámáival, hanem előkeresik azok regényeit és színdarabokká dolgoztatják át, mintha nem volna elegendő párisi, londoni s berlini szinpadi szerzemény s mintha nekünk még az is hivatásunk lenne, hogy külföldi könyvtárakban keressünk szinpadra alkalmas regény-tárgyakat.


E regények közül kétségtelenül hatalmas alkotás Dosztojevszki „ Bűn és bűnhődés”-e, az elborult lelkű nagy orosz írónak leghíresebb alkotása. De bármily megrendítő erejű idegrázó, szinte félelmet keltő alkotás ez: legkevésbbé alkalmas ez színpadi átdolgozásra.

 

Dosztojevszki legfőbb ereje a részletes lélektani rajzban rejlik, abban az egyedül álló elbeszélő és festő művészetben, a melylyel a gyilkos Raszkolnikov lelkében végbemenő folyamatot leírja. Egy Dosztojevszki csodás művészetének sikerülhet a legborzalmasabb rablógyilkosság elkövetőjét hősként mutatni be s annak kétségbeesett, az őrület szélén álló lelki világát festéssel és elemzéssel izgalmas regény-olvasmánynyá tenni, - sikerülhet továbbá a bűn fertőjébe sűlyedt Szonja alakját szivét rázó hősnővé avatnia: de ily pár és ily mese a regényből kiemelve, szinpadi világításba állítva s legfőbb szépségétől, a mesteri leirásoktól megfosztva csakis rémdrámát nyujthat. Ha pedig az átdolgozó a rémdrámai jeleneteket háttérbe helyezni, nyujthat ugyan lélektani epizódokat, de egységes drámai cselekményt s elfogadható bonyodalmat nem.


Hasonlóképen jár Wilde „ Dorian Grey”-ja a szinpadon. Itt kevésbbé érvényesülhet Wilde ötletének, aforizmáinak, paradoxonjainak tűzijátéka – nem érvényesülhet az a festő ereje sem, a mely gyűjtemények , műtárgyak, kulturtörténeti képek rajzában nyilatkozik. Sajátos, mondhatnók perverz miszticzizmusa, képzeletének beteges romantikája szinpadon szemlélhetővé téve nem tehet a sokaságra olyan hatást, a milyent a regény olvasása tesz s így ez a mű szinpadon szintén csak rémdrága benyomását keltheti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az egysinü vasut Az egysinü vasut
Ha a felső, nagyobb képre néznek olvasóink, méltán csodálkozhatnak...
Tizennyolc betű az S. O. S. …titititátátátititi… Tizennyolc betű az S. O. S. …titititátátátititi…
…titititátátátititi…Tizennyolc hang ez, aminél...
Gyephokki: Ausztria-Magyarország 2:2 (2:0) Gyephokki: Ausztria-Magyarország 2:2 (2:0)
A Hakoah kricaui pályáján vasárnap délelőtt játszották le az...
Beteg emberek segítő széke Beteg emberek segítő széke
Azok a fiuk, akik az öreg gyenge és beteg embereket kigúnyolják...
Szövetségeseink Szövetségeseink
Barnaszínű egyenruhába öltözött, hatalmas termetű alakokat láthatunk...
OLYMPIA OLYMPIA
Mint megbizható forrásból örömmel értesültünk, Muzsa Gyula...
József főherceg József főherceg
IV. Károly király József főhercegre bizta katonai örökét, a keleti...
Fényképezés életveszedelemmel Fényképezés életveszedelemmel
A vérbeli fotografust a legnagyobb veszedelem se riasztja vissza, ha...
Az ember-majom
A természetnek különös csodája, jobban mondva szörnyetege keltett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98