Dtum
Login with Facebookk
1907 | Október

Fényképészeti furcsaságok

Ha valaki a 6. oldalon található 3 képet csak amugy látszólag nézi meg, aligha találja ki, hogy mit ábrázolnak. Ne is törjék rajta a fejüket, kedves olvasóink, inkább egyszeribe megmondjuk.

A képek egy-egy városi utczai jelenet örökítenek meg, ugy kapta le őket a fejük felett lévő erkélyen leselkedő fényképészünk. A fényképező masináját ugy állította fel egy ház kinyuló erkélyére, hogy a gép lencséje függélyesen nézett az utczára. Ilyenformán a gép az utcza képét madártávlatból rögzítette meg, vagyis nem ugy, ahogy mi szoktuk látni, hanem ugy, ahogy a röpülő madár, vagy a léghajós látja meg a földön lévő tárgyakat.

A járókelő embereknek rendesen az arczát látjuk, de ha fölülről nézzük, akkor csak a kalapja ötlik a szemünkbe. A testét se látjuk egész hosszuságában, hanem megrövidülve, esetleg egyáltalában nem, mert a fej és a kalap egészen eltakarja. Természetes tehát, hogy az ilyen felülről készült fényképfelvételek nagyon furcsák, amint azt az itt bemutatott képeinken is láthatjuk. A bicziklizó szállítószolgának csak a kalapját, hátát és a két kinyujtott karját láthatjuk, a kocsi kerekeinek pedig csak az árnyékát.

Komikus hatást tesz az a képünk is, amely egy békésen baktató konflist ábrázol. A lónak csak a nyaka meg a törzse látszik, a kocsin ülő emberek pedig mindenhez a világon jobban hasonlítanak, csak épen emberekhez nem.

A legmulatságosabb a harmadik képünkön látható csoport „kedélyes trécselés a kapu előtt”. A résztvevői nem is sejtik, hogy a jövő héten a Tolnai Világlapjában kereshetik a képüket. Az igaz, hogy ha meglátják a képet, se tudják, hogy őket ábrázolja. Hiszen jóformán csak a frizurájuk látszik, meg a kalapjuk.

Az ilyen felülről készített felvételek azért olyan furcsák, mert a szem nem kíván olyan képeket látni, amelyek nem a megszokott, hanem a torzított és így értelmetlen formákat nyujtják. De az építészek, szobrászok, festők és a katonai stratégák gyakran készítenek ilyen madártávlati képeket. A házak alaprajza nem más, mint az ilyen fölülről tekintett kép.

Különösen hadászati szempontból van nagy fontossága ennek a „fényképészeti furcsaságnak”, mert háboru idején ilyen módon fényképezik le a kémlelő hadi-léghajóról az ellenség hadállását, rejtett ütegeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy ház erkélyéről lefényképezett biczikliző szállitó szolga. Csak a kalapját, hátá és a két kinyujtott katját látjuk Egy kapu előtt kedvesen trécselő csoport, melyet fényképészünk az erkélyről fényképezett le. Az ilyen fölvételek az alakoknak erősen fordított formáit nyújtják Madártávlatból lefényképezett egylovas bérkocsi
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98