Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A birkózások kulissza-titkai

A Beketov-czirkusz birkózó-mutatványai napról-napra nyilvános botrányokat provokálnak. A közönség, a sajtó egyöntetűen tárgyalta, hogy a nagy hű-hóval hirdetett nemzetközi díjbirkózások nem egyebek közönséges czirkuszi mutatványoknál.

 

Az összes birkózók üzleti reklám-fogással működő megteremtett mutatványosok, akik egy ideig a budapesti közönséggel el tudták hitetni, hogy a birkózások reálisak. Ez a humbug azonban kiderült s czirkuszi mutatványok nap-nap után megismétlődtek. Mert nyilvánvaló lett, hogy a czirkuszban fellépő birkozók egy jól szervezett trupp tagjai, akiknek megvan a szerződésileg kikötött fizetésük és napidíjuk, s kötelezniök kellett magukat, hogy azt engedik győzni, akit a trupp vezetője kijelölt.

 

A botrányt csak növelte az a körülmény, hogy mikor két magyar birkózó, a két Czája is jelentkezett, hogy birkózni akarnak Czikloppal, s ezt megtagadták. Cziklop egyszerűen elvonult s beteget jelentett, holott a kihívás előtt semmi baja sem volt. Néhány napra aztán, mikor a sajtó egy része és a közönség követelte, hogy Cziklop mérkőzzék meg Czájával, állt ki Cziklop.

 

Csakhogy ekkor meg az történt, amit a beavatottak előre sejtettek: A mérkőzés először eldöntetlen maradt, vagyis a szokásos üzleti fogást alkalmazták, hogy másnapra a közönséget ismét a czirkuszba csalogassák, de végeredményében mégis azt hangoztatják, hogy Czáját is megnyerték a trupp olyan működő tagjának, mint a többi.

 

A művelt nyugati világvárosokban, mint Párisban, Londonban vagy Berlinben nem tűrték meg az ilyen birkózásokat és egyszerűen mutatványoknak minősítették a trupp működését, vagy egyszerűen nem engedték meg ezt a sport-csalafintaságot. Beketov azonban Budapestet a műveletlen keleti városkákhoz sorolja s azt hiszi, hogy a jóhiszemű budapestieknek mindent be lehet adni. Ez egyszer azonban tévedett, mert rájöttek a manipulácziójára és ezentul aligha fog hasonló fogásokkal Budapesten sikereket aratni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ciklop, műbirkózó, aki a czirkuszban nagy botrányokat provokált Czája József magyar birkózó, akivel Ciklop kezdetben nem mert megmérkőzni
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98