Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1907 | Szeptember

A ló eredete

Az emberrel öszeszokott állatok között alig van hasznosabb a lónál. Valóságos segítőtársunk ez a munkabiró, okos állat s a különböző modern közlekedlsi eszközök feltalálása előtt nagy szerepe volt az emberiség müvelődéstörténetében is. Nem csoda, ha a tudósok már régóta kutatják, tanulmányozzák az eredetét és a származását.

Hosszu ideig az volt a kutatók meggyőződése, hogy a ló Közép-Ázsia sikságairól származott szét a világ minden részébe. A későbbi kutatások azonban kétségessé tették ezt a meggyőződést,mert Európa több részén, különösen Francziaországban is rátaláltak őskori lovak maradványaira, amelyek abból az időből valók, amikor még nem lakott ember azokon a vidékeken.

Ezek az őskori lovak azonban nem hasonlitottak mindenben a mostani lóhoz; a többi közt három ujj helyettesitette lábukon a patát. A természettudósok „hipparion”-oknak nevezik ezeket az őskori lovakat.

A ló eredetére vonatkozóan nagyfontosságu és igen érdekes felfedezést tett az Egyesült Államokban Mitchel tanár, a kiváló amerikai természettudós. Ásatásokat végeztetett New-Yerseyben s ez alkalommal őskori lovak csontvázára akadtak. Azért fontos ez a felfedezés, mert eddig azt hitték a tudósok, hogy a lovat a spanyolok vitték be Amerikába. Való, hogy Columbus nem talált lovat Amerikában.

Mitchel tanár ásatásai után még több tudós kedte tanulmányozni az őslovaknak Amerikában talált maradványait. Megállapitották, hogy e maradványok sokkal régibbek az Európában találtaknál s még a jégkorszakot megelőző időkből valók.

Kétségtelenül bebizonyította ez a felfedezés, hogy a ló ott volt Amerika ősállatai között. De még ennél messzebb mentek következtetésükben a tudósok s egyenesen kimondották, hogy a ló Amerikából származott. Merész állitás ez azzal a régebbi hittel szemben, hogy a ló Közép-Ázsia sivatagairól került a világ minden részébe.

Egy William Whitney nevü amerikai milliomos nemrég nagy összeget bocsátott a colombiai egyetem egyis tudós tanárának, Henry Fairfieldnek rendelkezésére abból a czélból, hogy ásatásokat folytasson Amerikában a ló eredetének megállapitása végett.

Az ásatásokat nemrég fejezték be, nagyszerü eredménynyel. Rendkivül sok őskori ló maradványait találták meg Amerika különböző részeiben. Különösen a Missisipi iszapjában. A csontmaradványok mind azt bizonyitják, hogy Amerika a ló valósi hazája.

Érdekes, hogy az amerikai őslovak hosszas fejlődésen mentek át az évezredek folyamán. Fairfield tanárnk itt látható rajzai érdekesen mutatják, hogy mi módon fejlődött át patássá és hosszabbá az őskori ló ujjas, körmös lába.

Az alsó kép-sor az emberi kéz ujjainak megfelelő elhelyezésével szemlélteti a pataképződés folyamatát; láthatjuk ebből is, hogy a középső lábujjak milyen fontos szerepe volt ebben a fejlődésben.

Az őskori ló alakja a fejlődés közben egyre hasonlatosabbá vált a mostanihoz. A fejlődés folyamán olyan lehetett a három ujju ló, amilyen egyik képünkön látható.

Érdekes az a felfedezés is, hogy Amerikában már az ősember is ismerte a lovat. Ezt bizonyitják azok a rajzok, amelyeket sziklák falain találtk. Az ősember lóalakokat karczolt a sziklákra kezdetleges eszközeivel. E lóalakok, amelyeknek rajzait szinte bemutatjuk itt, a nagyfelű őslovat ábrázolják.

Most már az a kérdés vár megoldásra, hogy miképpen tünt el Amerikából a ló, holott éppen onnan származott? Ktéségtelen, hogy a spanyolok telepitették vissza a ovat Amerikába, mely aztán hamarosan meghonosodott s most még vad állapotban is óriási számban szaporodik ott.

Minden tapasztalat azt mutatja, hogy a ló szaporodásának és fejlődésének sehol nincs olyan kedvező talaja, mint Amerikában. A ló ismét megtalálta ott a hazáját és szaporodásának őseredeti föltételeit.

Olyanforma természeti jelenség ez, mint mikor valaki kiskorában idegen országba kerül s ott elfelejti anyanyelvét. Később aztán hazakerül s bámulatos gyorsasággal tanulja meg ismét a régen elfelejtett anyanyelvet, amelynek csírái ott voltak már a lelkében.

Az amerikai tudósok most azt kutatják, mi módon pusztult ki a ló Amerika területéről. Azt hiszik, hogy a természetnek valamiféle különös változása volt ennek az oka. Akkor azonban, szerencsére, már elszármazott a ló másfelé is; ott azután tovább fejlődött, hogy évezredek multán ismétvisszakerüljön régi hazájába, Amerikába.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Felül az őskori ló körmös lábainak átalakulása patássá. Alul az emberi kéz ujjainak megfelelő elhelyezésével szemlélteti a pataképződés folyamatát Lovakat ábrázoló ókori képek, melyek szikákra vannak karczolva Őskori lovak csontvázai, a melyeket Amerikában találtak Őskori lovak, a pataképződés első szakaszában Őskori lovak, talált csontváz alapján megrajzolva
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A rövidfülü egyiptomi kecske A rövidfülü egyiptomi kecske
Már a gizehi híres királysírok falképein ott látható ennek az érdekes...
Vörösbegy  - Moly Tamás regénye Vörösbegy - Moly Tamás regénye
Moly Tamás detektív-regényt írt s ha jól tudom, ez az első magyar...
Fordított világ! Pfeiffer Zoltán államtitkár álma...(Ludas...
Megdöbbentő demokrata akciókról rántotta le a leplet a reakció...
Jóváhagyás előtt a földalatti vasutépités terve Jóváhagyás előtt a földalatti vasutépités terve
A főváros közgyülése közvetlenül a nyári szünet előtt tárgyalta le a...
A tudomány olaszországi vívmányai A tudomány olaszországi vívmányai
A tudománynak a világ minden táján vannak művelői. Minden nemzet...
Zerkovitz büszkén vallja magát Zerkovitz büszkén vallja magát
Tiszavirág életű dalok költőjének és beismeri, hogy legtöbb művét...
A tőrvívás Európa-bajnoka az olasz Guaragna A tőrvívás Európa-bajnoka az olasz Guaragna
Mialatt a hölgyek a döntőmérkőzéshez készülődnek, a középső planson...
Roosevelt elnök szenvedélye Roosevelt elnök szenvedélye
Philadelphiában nemrég fordult elő, hogy két kadett-iskola növendékei...
Kemény viaskodás folyt Magyarország tőrbajnokságáért Kemény viaskodás folyt Magyarország tőrbajnokságáért
A legklasszikusabb tőrverseny: Magyarország tőrbajnoki viadala a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98