Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Magyar ősi ritmus.

A magyar hangsúlyos ritmus kérdését tudvalevőleg Arany János emelte a tudományos probléma színvonalára nevezetes értekezésével. Azóta nagyon kevesen foglalkoztak vele, behatóbban, érdemlegesen csak Négyesy László fejtette tovább az Arany megvetette alapon.

 

Most Gábor Ignácz adott ki nagyobb tanulmányt e fontos kérdésről, a mely poétikai kérdés ugyan, de erősen beleszögellik a zenébe is. Gábor Ignácz történeti módszerrel dolgozik, nyomon kíséri a magyar ritmus fejlődését a középkor verses emlékein kezdve Arany Jánosig s ily módon hozza ki eredményeit. Fő eredménye pedig az, hogy megdöntöttnek véli a hangsúlyos ütemkezdet szabályát, vagyis Aranynak azt a megállapítását, hogy az ütemnek mindig hangsúlyos szótaggal kell kezdődnie.

 

Ő fölveszi az ütemelőzőt, vagyis egy vagy több súlytalan szótagot az ütem súlyos szótagja előtt, tehát szerinte ütemelőzővel, egyfázisú ütemekkel kell ritmizálnunk, sohasem vétve a hangsúlyos ritmus alaptörvénye ellen, mely szigorúan megköveteli az értelmi és ritmikai hangsúly azonosságát. Hogy ez a főeredmény és Gábor Ignácz egyéb, a részletekre tartozó megfigyelései mennyire állják meg a tudományos kritika tüzét, azt megállapítani nem a mi feladatunk, hanem a szakembereké.

 

Mindenesetre azonban elismeréssel kell fogadni azt a nagy gondot, finom elemzést és tárgyszerkezetet, melylyel munkája készült, valamint azt az elfogulatlanságot, a melylyel állást foglal az addigi nézetekkel szemben. Az az érdeme is kétségkívül megvan, hogy egy elhanyagolt ügyben kérdéseket vet fel, a melyekre a tudomány vagy elfogadja az ő feleleteit vagy nem, - de a kérdezőknek csaknem oly fontos szerepük van a tudomány előbbrevitelében, mint a felelőknek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98