Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

Éhenhalt sarkutazó

Erichsen Mylius, dán sarkutazó, a kinek kutatásai általános feltünést keltettek a tudományos világban, a minap Grönlandban szerencsétlenül járt.

Expedicziója, melyet a dán kormány megbizásából vezetett Grönlandon keresztül az északi sark felé, huszonöt tagból állt, közöttük tizennégy tudósból; czéljuk az volt, hogy Grönland eszkimó-lakta vidékeit néprajzi, történeti, geológiai, állat- és növénytani stb. szempontból átvizsgálják és a még ismeretlen vidékekről lehetőleg pontos térképet készítsenek.

Az expediczió – a mely már a második volt, melyet Erichsen Grönlandba vezetett – 1906 junius 24-én indult el Kopenhágából a „Danmakr” nevű Jeges-tengert megjárt hajón. Az utazás költségeit, mintegy 300.000 márkát, az állam és gazdag dán polgárok fedezték. Az utazás igen nagy tudományos eredménynyel járt, de Erichsen és egyik társa – valamint egy kiséretükben lévő eszkimó – halálukkal fizetették meg bátorságukat.

Egy nagy hóvihar alkalmával egy jégtáblára kerültek, a mely elragadta őket a nyilt tengerbe. A szerencsétlenek napokig vergődtek tehetetlenül a hullámokon, de végre – elfogyván élelmiszerük – az éhhalál martalékává lettek. Az eszkimó szervezete még a legtovább tudott daczolni az éhséggel és szomjusággal; a jégtábla végre a partra dobta őket, nagy nehezen elvánszorgott az expediczió állomására, ott hirt adott az utazók pusztulásáról, aztán röviddel utóbb maga is meghalt.

A kiváló utazó, a kit a tudomány vértanuinak sorába kell iktatnunk, még csak negyven éves volt, mikor elérte végzete. Arczképét itt mutatjuk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98