Dtum
Login with Facebookk
1908 | December

Kullervo.

A Kalevala körülbelül legszebb epizódját az eredeti versformájával egyező magyar versekben lefordította s most, a Kisfaludy-társaság pályadíjával koszorúzottan kiadta Vikár Béla. A Kullervo-epizód, melyet a finn filologusok Shakespeare Hamletével tartanak rokonnak s melyet egy híres német költő a század legnemesebb költeményének nevezett, nem volt meg teljesen a Lönnrottféle Kalevala-gyűjteményben; az azóta végzett kutatások jelentékeny részekkel bővítették s így adta ki újabban Krohn Gyula finn tudós és költő.

 

Kora a kereszténység és az ős pogányság közötti küzdelem ideje. Hat rövid soros, strófákba nem tagolódó éneke van. Teljesen a finn nép költői géniuszának gyümölcse, megvan benne a fagyos éjszak zordon levegője, a jéggel borított tavak, sötéten meredező erdők éles, szögletes vonalai, az ősi egyszerű életmód primitiv érdessége, de megvannak benne a képzeletnek azok a fantasztikusan szép képei is, a milyeneket a pattogó rőzsetűz különös világítása vetít a téli szoba falára.

 

Roppant egyszerű vonalakban ábrázolt érzések, a melyek vonalai alól nagy szenvedélyek tüzei csapkodnak ki, az öntudatlanság biztonságával megfogott formák, letompított és mégis gazdag változatosságú színek. Eredeti, erőteljes, darabosságával megragadó költészet: egy tehetséges, küszködő és erős lelki életet élő nép szellemének csodálatraméltó nyilvánulása.

 

Vikár Béla fordításában teljesen élvezni lehet az eredetit; a tartalom és alak hű mását igyekezett adni a fordító s ebben kezére járt a nyelvrokonság is, hogy a magyar népköltés nyelvén ugyanabban a versalakban sokszor szinte szóról-szóra fejezhette ki ugyanazt, a mit a finn eredeti mond. A könyv igen díszes és stilszerű kiállításban jelent meg; Czakó Elemér rendezte finom ízléssel sajtó alá és a híres finn művész, Akszeli Gallén-Kallela rajzolt hozzá illusztrácziókat, melyek oly pompásan összesimúlnak formában, vonalakban, hangulatban a szöveggel, mint kevés más illusztráczió.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lemminkanen anyja  - Akseli Gallén műve Aino és anyja Akseli Gallén:  Wainamöinen elhagyja Finnországot
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98