Dtum
Login with Facebookk
1908 | December

A balkáni események

Több ujság már megint mozgósításokról ad hírt és e hiresztelésekkel nyugtalanítja a közönséget. A kormány köréből arról értesülünk, hogy egyetlen hadtestet sem mozgósítottak és nem is mozgósítanak. Azon az intézkedésen kívül, hogy a boszniai tizenötödik hadtestet megerősítették, a miről már említést tettünk, csupán az évenkint szokásos határőrségi diszlokáczió dolgában történt intézkedés. A határőrállomásokra ugyanis különféle hadtestekből tizenöt zászlóaljat küldött le a hadügyminiszter, de ez csupán a rendes határbizottsági óvóintézkedés. A közönségnek tehát semmi oka sincs a nyugtalankodásra.


Közben kerülő utakon a határon történt összecsapásokról vagy helyesebben orvtámadásokról is érkeznek hírek, a melyeknek valóságát csakhamar meg is czáfolják.


Igy példáúl Pozsonyból deczember elsején ezt a hírt röpítették világgá:
A közös hadseregbeli 72. gyalogezred (Pozsony város háziezrede) 2-ik zászlóalja Dalmácziában, a Baccheben, Rosano környékén több kisebb állomáson van elhelyezve. Ezen zászlóalj parancsnoka, Brauner Adolf őrnagy, e napokban jelentést küldött Pozsonyba az ezredparancsnoknak, hogy a 8-ik század egyik őrjáratát, egy altisztet és két közlegényt, montenegrói bandák lesből orozva megtámadták, kettőt közülök agyonlőttek, a harmadikat pedig embertelenül megcsonkították.

 

Ezen jelentés, bár az ezred tisztjeivel titkos parancsban közöltetett, mégis köztudomásra jött, a városban mindenki tud róla s a tisztek nem is tagadják, hogy a dolog tényleg megtörtént, csak a részletekre nézve hallgatnak. Az egyik áldozat édesatyja, egy megyebeli gazda, állítólag már az ezredparancsnoknál járt. Ezen orvtámadás folytán a szarajevói 15-ik hadtest egyik zászlóalját a Baccheben levő katonai állomások megerősítésére odavezényelték. Az esetet magát valószinűleg ismét le fogják tagadni. A 72. ezred 2-ik zászlóaljához tartozó rekrutákat és póttartalékosokat, a kiket Pozsonyban kiképezték, e héten küldik le Dalmácziába négy tiszt kiséretében.


Kassáról ugyancsak írják, hogy ott óriási megdöbbenést keltett egy hír, a mely Boszniából érkezett. Eszerint a kassai 34-ik gyalogezred egy csapata – 75 közlegény és altiszt – a mely október végén egy főhadnagy vezetése alatt indult Boszniába, hogy ott a rend és határbiztonság czéljából felállított czirkáló-csapatba beosztassék, összeütközött egy szerb csapattal. A támadást lesből intézte a szerb csapat és lövéseiknek négy harmincznéegyes baka áldozatul esett. A 34-ik gyalogezrednek ez a csapata azután az attak során harmincznégy szerbet agyonlőtt. Ez a hír a katonatisztek köréből ered, akik nyiltan beszélnek róla. A gyászos ujság futótűzként terjedt el az egész városban és nagy rémületet okozott.


A hadügyminiszteriumban az est folyamán kijelentették, hogy oda erről az összeütközésről eddig jelentést nem érkezett, s nem is valószinű, hogy megtörtént volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Aki először szállott le a lélek alvilágába 1 Aki először szállott le a lélek alvilágába 1
Freud professzor hetvenöt éves. Kevés tudós van, akinek a munkássága...
Elnapolás után Elnapolás után
A képviselőház január 29-ikén gróf Khuen-Héderváry kormányának...
Gőzmozdony emelő gőzdaruval Gőzmozdony emelő gőzdaruval
A mellékelt képünkön érdekes szerkezetű gőzmozdonyt mutatunk be...
A külügyminiszter távozása A külügyminiszter távozása
A bécsi „Zeit” czímű ujság egyik közelebbi számában a...
Körösfői Kriesch Aladár
Húsz éve lehet annak, hogy Körösfői Kriesch Aladár művészi...
A királyi pár vagyona A királyi pár vagyona
A gyűlölt Draga királyné vagyonának nagyságáról terjesztett hírek...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Magyar vívók Ostendében. Magyar vívók Ostendében.
Az Ostendében augusztus 1-én (vasárnap) lezajlott nemzetközi...
A hol állandó a veszedelem A hol állandó a veszedelem
A Soroksári-uton levő Budapesti Ásványolajgyár Részvénytársaság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98