Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Kis trónörökösök

Nincs szebb a világon, mint a gyermek! Ha ránk mosolyog édes arcza, még a legcsökönyösebb agglegény szíve is megrezdül a titkos gyönyörűségtől. Mert mindnyájunk lelkében ott rejtőzködik a szülői szeretet csírája, még akkor is, ha nincs gyermekünk.

 

Arról már igazán elcsépelt dolog lenne beszélni, hogy mennyire él-hal a szülő gyermekéért. Nem cserélné fel a világ legnagyobb kincsével se! Féltékeny szeretettel őrködik fölötte, hogy szellő se érinthesse, irigy pillantás se juthasson hozzá. És nő a gyermek, egyre nő – vajjon betölti-e valaha szülői reménységét? Ki tudja?!


Egy egész ország szeretete és reménysége őrködik a királyi gyermekek bölcsőjénél. Mindenki abban bizakodik, hogy egy szebb jövő vár a nemzetre, ha majd a kis trónörökös fejét érinti a korona. Bizony nagyon gyakran csalódás váltja fel a vak bizakodást. Csak nagyon kevés gyermek váltja be azt a reménységet, a melyet a jövőjéhez fűzött a szeretet. A királyi gyermekek se kivételek.


Hat kis trónörökös képét mutatjuk be ezuttal; egyik bájosabb, mint a másik. Gyermekarczok, egyiken se ül az alakoskodó méltóság kifejezése: ők még nem tudják, mi a tettetés, a diplomáczia és az etikett.

 

Még nem nyomja őket az uralkodás gondja, kedvesen bámészkodnak a fotografus bácsira, a ki figyelmesen lesi azt a pillanatot, mikor a kis királyfi a legkevésbbé nyugtalan, hogy akkor elcsattinthassa a gép pillanatzárát.

 

Megvan a kép, a kis királyfi lemászik a székről és boldogan sóhajt föl, mintha csak mondaná: „Hál’ Istennek, csakhogy már nem kell csöndesen ülni!” – Csak ugy, mint a többi gyermek, a kit a fotografus bácsihoz visz a mamája…


Édes kis buti-arczocskája van a kis, háromesztendős Umberto olasz trónörökösnek. Olyan kedvesen, olyan egyszerűen áll ott a kis szoknyácskájában, mintha csak ugy véletlenül kapta volna le egy arrajáró fényképész.

 

Ezt a kis jószágot nagyon jól nevelik, mintha nem is fejedelmi sarj, hanem csak egyszerű polgári gyermek lenne. Az olaszok büszkék is arra, hogy az ő királyuk, III. Viktor Emánuel, milyen egyszerűen él családja körében.

 

A felesége, Heléna montenegrói herczegnő, pedig híres arról, hogy milyen jó anya, aki nem bizza fiacskáját és három kis leányát a nevelők és nevelőnők gondviselésére.


A kis Ernő, lippei trónörökös, már valóságos korelnök lehetne trónörökös-társai közt. Ötéves és héthónapos, - szóval nemsokára iskolába fog járni – de azért máris olyan méltóságosan ül a karosszékében, mintha tudatában lenne annak, hogy a képét ország-világ fogja megbámulni. Mert – ha esze van – akkor a méltóságára nem igen lesz büszke. A kis lippei német fejedelemség nem igen számít a világtörténelemben. Inkább amolyan játékkirályság, a melynek komoly ügyeit a német császár intézi.


A kis Gusztáv Adolf svéd herczeg talán illetéktelenül jutott a trónörökös díszes gyülekezetébe, mert még nem trónörökös. Igaz, hogy Isten segítségével az lesz, de arra még remélhetőleg soká kell várakoznia, mert a nagypapája, a svéd király csak mostanában lépett a trónra. A kis herczeg papája a mostani svéd trónörökös, a kinek ő a legidősebb fia. Még csak másfél esztendős, de azért már van egy öcsikéje is.


A kis Olaf, a norvég trónörökös még csak két éve viseli magas méltóságát, pedig 1903 julius 2-án született, vagyis már négy és fél éves. Ennek az az oka, hogy az édesapját, VII. Haakont, csak két év előtt, a svéd-norvég unió felbomlása alkalmával választották meg Norvégia királyává. Azelőtt dán királyi herczeg volt és így kis fiacskája szinte véletlenül került a trónörökösi polczra. Talán azért néz olyan vidáman a világba: ilyen eset nem esik meg minden ember fián!

 

Kis gyermekkocsiján ül a legifjabb trónörökös, Ernő Lajos hesseni nagyherczeg egyesztendős fiacskája, a kis György, a kinek a német császár a keresztapja, így hát a jövője miatt nem kell aggódnunk.

 

Alig valamivel idősebb a kis János Lipót, szász-kóburg-góthai trónörökös, a kit eleven ponnilován kapott le a fotografus. Látszik, hogy lóra termett kis baba, mert olyan bátran fogja a kis borzas lovacska gyeplőjét, hogy az még magyar csikós fiacskájának is becsületére válnék…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Olaf, Norvégia trónörököse, VII. Haakon norvég király és Maud angol királyi hercegnő négy éves fia Umberto, a hároméves olasz trónörökös, II. Viktor Emanuel olasz király és Helena montenegrói hercegnő fia Gusztáv Adolf svéd herceg, Gusztáv Adolf trónörökös és Margit angol hercegnő legidősebb fia Ernő, lippei trónörökös, IV. LIpót, lippei fejedelem ötéves fia György, hesseni trónörökös, Ernő Lajos hesseni nagyherceg egyéves fia János Lipót, szász-kóburg-góthai trónörökös, Károly Ede uralkodó herceg másféléves fia
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98