Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | Február

Irodalom és művészet -Jókai Lajos

Ötven év előtt. Teljesen jogosulatlanoknak tarjuk azokat a panaszokat, a melyek mostanában ismételten felszólalnak a fiatal magyar irodalom elnemzetietlenedése ellen. Három évtized óta mindig ez a panasz, valahányszor egy újabb irány vagy új erősebb egyéniség tűnik fel s három évtized óta úgyszolván fokról-fokra konstatálhatjuk irodalmunk fejlődését, izmosodását nemcsak az európai szinvonal, hanem a nemzeti élet hű tükrözése irányában is.

 

És soha még nagyobb mértékben nem tapasztaltuk, mint ma, hogy egyre-másra, szinte a földből nőnek ki az új emberek, mindegyik egy-egy egyéniség, mind tiszta ajkú és lelkű magyar, mind a magyar lélek mélységeiből szólal meg s a magyar élet szineivel dolgozik. Ime ismét egy új ember tűnik elénk: régi nagy névnek viselője Jókai Lajos a neve.

 

Gyulai Pál védőszárnya alatt lépett föl, hosszabb elbeszélése előbb a Budapesti Szemlé-ben, majd könyvben az Olcsó Könyvtár-ban jelent meg. Ez az elbeszélés, vagy jobban mondva képsorozat egyformán tetszhetik a hagyományok féltőinek és a moderneknek. Amazokat a régimódi, de még ma is aktuális falusi élet meleg, eleven rajzával ragadhatja el, emezeket ezenkívül még irói eredetiségével is.

 

Baksay Sándor elbészéléseinek légkörében , a falusi kálvinista papi környezetben vonulnak el előttünk Jókai Lajos elbeszélésének mozgóképei; visszaemlékezések a nagyapa parókáján töltött gyermekkorra.

 

Valóságos emlékek ezez, legalább valóban megélt dolgok hatását teszik: a presbiterek tanácskozása, alkudozása a vállalkozóval a templom kifestésére, a ledér természetű, feleséget és szeretőt tartó festő tragédiája, a mint a toronyóra festésekor virtuskodik s leesik a toronyról, a két nő kibékülése a közös gyászban, a lágyszívű tiszttartó, a ki belehal abba a tudatba, hogy a részeges ispán, a kit el kellett csapnia, öngyilkos lett, a két nővér egyikük férjét, másikuk vőlegényét siratja, a kik Branyiszkónál estek el.

 

Az együgyü falusi pap és házsártos sárkány felesége a névnapi ebéden, a szüret a kikapós papné históriájával, a tél időben felesége fejfájával hazamenő öreg paraszt végtelenül megható halála, a pesti tönkrement vésnök és felesége, az öreg házörző kutya és a sunyi tolvaj paraszt, a tizéves kori első szerelem és kiábrándulás, - csupa végtelenül egyszerű történet, olyan egyszerű, mint az élet maga: formáiban, vonalaiban, szineiben egyetlen tekintetre belátható, külszine alatt mélységes megindulásokat, végzetes kinokat, igazi emberi érzéseket rejtő.

 

A történeteknek alig van valamicske papiros-íze, nem irodalomnak, hanem való eseményeknek érezzük őket, illuziónk teljes, - csak néha zökkent ki belőle, ha az iró közénk és emlékei közé lép, a meglett ember szavával magyarázva a gyermekkor emlékeit. Semmi mesterkedés, semmi csináltság, az emlékek maguktól, a maguk eleven erejével gördülnek le emlékezetéről szemünk elé, magának az életnek friseségével és közvetlenségével.

 

Minden alak él, látjuk magunk előtt, mindnek megvan a maga levegője, a maga perspektívája. Az elbeszélő irodalomnak két legfontosabb eleme: az elbeszélés elevensége és a megfigyelés élessége szokatlan mértékben megvan Jókai Lajosban.

 

Roppant egyszerű eszközökkel, mondhatni igénytelenül dolgozik s ez az egyszerűség, a szándékosságtól, a mesterkedéstől való teljes mentesség hatásának legerősebb eszköze. Ezek az alakok, ezek a történetek nem irodalmi konvencziókból vannak összeeszkábálva, az életből, a magyar életünkből léptek a kis könyv betüinek segítségével szemünk elé, azért esik olyan jól az ismeretség velünk. És jól esik az ismeretség Jókai Lajossal is, mert embert ismertünk meg benne és irót, a javából valót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Moszkvában a megértés magasabb fokát sikerült elérni Moszkvában a megértés magasabb fokát sikerült elérni
A három külügyminiszter moszkvai értekezletét a hét végén nem...
Evezősbajnokságok a margitszigeti Dunaágban Evezősbajnokságok a margitszigeti Dunaágban
Evezőseink ismét találkoztak a Margitsziget pesti Dunaágában, ezúttal...
Mauthner István családját őrizetbe vették Mauthner István családját őrizetbe vették
Ismeretes, hogy az életfogytiglani fegyházra itélt Mauthner István,...
Ernszt Sándor beszéde Keszthelyen Ernszt Sándor beszéde Keszthelyen
Vasárnap tartotta beszámolóját Meizler Károly keszthelyi képviselő....
A koala vagy erszényes medve A koala vagy erszényes medve
Az erszényes állatok virágkora a szárazföldi otromba gyikok, a...
Átlőtt fejü fiatalember holttestét találták a Gellérthegyen
Hétfőn délután a gellérthegyi kirándulók az Orom- utca 6. számu...
Magyarország 1922. évi atlétikai bajnokságai Magyarország 1922. évi atlétikai bajnokságai
Ünnepségre készült a Magyar Atlétikai Szövetség: Magyarország 1922....
Szükséges a nemzetgyűlési felhatalmazás Szükséges a nemzetgyűlési felhatalmazás
A beruházások és a tervezett adócsökkentések csak törvényhozási úton...
A bécsi Lehrer SV hokkicsapata Budapesten A bécsi Lehrer SV hokkicsapata Budapesten
A Magyar Hockey Club kombinált csapatának a Wiener Lehrer Soortverein...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98