Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | Február

Kardos Gyula - 1857-1908.

Január utolsó vasárnapján, Nizzában egy megtört, beteg magyar művész, Kardos Gyula, segítve egy ólomgolyótól, odaköltözött, hol nincs baj, bú, gond és nyomor.

 


Barátai, ismerősei szerették, becsülték mint jellemes embert, mint komoly törekvésű művészt egyaránt. A balsors csapásait nyugodtan, férfiasan türte, nem kesergett, nem panaszkodott s utolsó nagy belépéséért, mely Monte-Carló fényes jatákbarlangjába vezette: éltével fizetett.

 

Élete utolsó éveiben egy rögeszme nyűgözte le, biztos játékrendszerrel akart harczba szállni s a forgandó szerencse koczkájával csikarni ki a biztos megélhetést. Éltével fizetett , mint annyi száz és ezer, kit hatalmába kerített a guruló aranynak démona.


Kardos Gyula 1857-ben született, mint régi nemesi család sarja s a müncheni akadémia növendéke volt. Külföldön már szép sikerei voltak, mikor hazatért s belépett Benczúr mester iskolájába. Itthon is szívós kitartással dolgozott. Jób s a Nimfák czímű festményeivel általános elismerést vívott ki, az előbbi műve díjat is nyert. Néhány évig otthon működve, ismét Münchenbe tért vissza, hol mint „miniature” festő aratott szép sikert.

 

Előkelő műkereskedők szivesen fizettek nagy árakat képeiért s neve a művész-körökben igen jó hangzású lett. Nagy műgond s az aprólékos kidolgozás mellett igen szabatos rajz s roppant gondos technikai előadás jellemezték műveit. Jó néhány évet töltött szorgalmasan dolgozva Münchenben, míg egy nagyobb arczkép-megrendelés teljesítése végett hazatért s az itteni művészéletet oly vonzónak találta, hogy végleg hazatelepedett.


Élénk részt vett úgy a művészi, mint a társaséletben, s mint jeles vivős kivűló sportférfiú is széles körökben ismertté vált. Művésztársai több ízben megválasztották a tárlatok jury-jébe. Minden rábízott tisztet nagy energiával lelkiismeretesen, erős igazságérzettől áthatva teljesített. Bármily ügyben fordult hozzá barát, jó ismerős vagy művésztárs, Kardos Gyulában sohasem csalatkozott.

 

Mint muniature- és arczképfestő, ép oly kiváló elismerésnek örvendett itthon is, mint azelőtt Münchenben. A szépművészeti múzeum is több kiváló alkotását szerezte meg. Legutóbbi festményei közül a hölgyének udvarló spanyol nemes, a gordonka játszó, a levél olvasó, még mindnyájunk emlékezetében élhet.


Változó idők, nehéz körülmények megakasztották szépen lendült pályáját. Lappangó szervi baj támadta meg akaraterejét s mindinkább elviselhetetlenebbé vált neki a műterem levegője: a munka mind gyötrelmesebbé és kinosabbá. Nem tudott s nem akart felületes lenni, inkább nem dolgozott. Élete mind czéltalanná vált, czéltalanul élni pedig nem tudott. Inkább a halált választotta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Mezey Frigyes hadi kitüntetése Mezey Frigyes hadi kitüntetése
Mezey (Wiesner) Frigyest, a BEAC hírneves középtávfutóját,...
Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 3.rész Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből...
De nemcsak a fa és a tej alakulhat át tőle egészen idegen természetű,...
A Nemzeti Sport országos kardvívóversenye. A Nemzeti Sport országos kardvívóversenye.
Az öt év óta pihenő kardvívás tegnap adott először komoly életjelt...
Csillagnézők Olaszországban Csillagnézők Olaszországban
A Castel-Gandoljóban, a pápa nyaralóhelyén, működik a Vatikán...
A színes hallás
Az emberi érzékek működésének egyik legsajátszerűbb jelensége, hogy...
Magyarország – Ausztria 2:2 (1:1) Magyarország – Ausztria 2:2 (1:1)
A jubiláris mérkőzésnek nem csak a kerete volt ünnepi, de méltó volt...
Bokros Birman Dezső szobrai Bokros Birman Dezső szobrai
A kéthetes időszak szobrásza Bokros Birman Dezső volt, ez a maga...
Új paloták Új paloták
Olyan állapot még sohasem volt Budapesten mint most. A mult évben a...
A szinészet forradalma A szinészet forradalma
Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, a franczia naturlista regény s a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98