Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

A kongregácziók vagyonának felosztása Franciaországban

A franczia parlament most foglalkozik a szeparáczió gyakorlati keresztülvitelével és rendelkezni akar azzal a vagyonnal, a melyet a kongregáczióktól elkoboztak. Az elkobzott és kétségtelenül tetemes vagyon miként leendő felosztásánál érdekes jelenséget tapasztalunk. Nem kevesebbről, mint arról van szó, hogy protestánsok akarnak síkra szállani a katholikusok mellett. Tudvalevőleg, hogy a kamara elfogadta már a kormánynak azt a javaslatát, a mely a katholikus egyház elkobzott vagyonáról rendelkezik. Most kerül a javaslat a szenátus elé, a mely kétségtelenül szintén megszavazza. Az új törvény úgy rendelkezik, hogy az egyházközségek vagyona mindenestül a politikai községé lesz, a mise-alapítványokat pedig szétosztják jótékony czélokra.

 

Ebben az intézkedésben minden felekezet az állam hatalmának jogtalan kiterjesztését látja s a protestánsok csatlakoztak a katholikusokhoz, hogy megvédjék a magántulajdont a jogtalannak tartott támadással szemben. Francziaország legelőkelőbb protestáns férfiai szövetkeztek, hogy közbelépjenek a katholikus egyház érdekében a szenátusnál s tiltakozásukat föliratba foglalták, a mely ezt mondja:
Abban a pillanatban, a mikor a szenátusnak az egyházi vagyon szétosztásáról szóló törvényjavaslat felől határoznia kell, nem mulaszthatjuk el, hogy figyelmessé ne tegyük a javaslat bizonyos intézkedéseire, a melyek a legeredendőbb jogokat sértik.

 

Mi a protestáns vallás hívei vagyunk, a mi egyházaink vallásos egyesület alakjában élnek, minket tehát nem érint az új törvény, de mégis kötelességünknek tartjuk, hogy megkérjük a szenátust, ne legyen részesévé a benne foglalt jogsértésnek, ne engedje, hogy a templomoknál misére hagyott pénzösszegeket a polgári szegénygyámolító hivataloknak adják. Semmi sem érintené a katholikusok lelkiismeretét fájdalmasabban, mint ez a rendszabály. A szenátus nem egyezhet bele annak a vagyonnak az elkobzásába, a melyet a lelkek megnyugatátására hagytak az örökhagyók, a nélkül, hogy a legnagyobb nyugtalanságba ne ejtse azokat, a kik az ima hatásos voltában hisznek.

Ha nem lehet teljesíteni azokat a föltételeket, a melyeket az örökhagyók kikötöttek, akkor vissza kell adni a misealapítványt a jogos utódoknak, az egyenes és az oldalágból származó rokonoknak. Ezt sok birói ítélet is bizonyítja. Hogy az oldalági rokonoknak a visszatérítés követeléséhez való jogát megszüntessék, a kamara megváltoztatta az 1905. évi deczember 9-én hozott törvényt, s közjogunk szellemével ellentétben visszaható erőt is adott a módosításnak.

 

Ilyen módon megszüntetett körülbelül kétszáz pört. Ezt az eljárást semmivel sem lehet menteni. A kormány nem vette észre, hogy új életre kelti a hirhedt anczien régime, a régi rendszer ravaszkodásait. Mikor XIV. Lajos 1683 január 15-ikéről és 1684 augusztus 21-ikéről keltezett parancsait kiadta, a melyekkel a felfüggesztett konziszóriumok vagyonát kórházaknak ajándékozta, azzal akarta igazolni ezt a rablást, hogy jobb czélra nem is lehetne fordítani ezt a pénzt, mint szegények segítésére; a páratlan történetírás azonban kimondta már itéletét erről a nyomorult kifogásról.

 

Mi, a hitükért üldözött, számüzött és kifosztott protestánsok utódai leküzdhetetlen borzalmat érzünk minden iránt, a mi a vallás szabad gyakorlását és az egyéni tulajdont támadja. A nélkül, hogy valamelyik politikai pártot akarnának szolgálni, a nélkül, hogy ellenzékieskedni akarnánk, csupán az igazság és a jog nevében kérjük a szenátust, hogy minden polgárt, akármilyen hitű, helyezzen a közös jog biztos oltalma alá.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98