Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

A marokkói szultán trónvesztése

Fezből érkezett hírek jelentik, hogy Abdul Azisz szultánt székvárosában trónvesztettnek nyilvánították és hogy testvérbátyját, a trónkövetelő Mulej Hafidot kiáltották ki uralkodóvá. A proklamáczió nagy ünnepséggel, az összes méltóságok jelenlétében történt és Mulej Hafidnak egy hivét kinevezték már a város kormányzójának. Marakesből, a mely kezdettől fogva a trónkövetelő pártján állott, jelentik, hogy egy katonai parancsnok, a kit nagyszámú sereggel a pretendens ellen küldtek ki, átpártolt Mulej Hafidhoz.


A Marokkó belsejéből érkező hirek, bármily megbizhatónak látszottak, eddig a legtöbbször hamisaknak bizonyultak, ez alkalommal azonban, úgy látszik, igazat mondanak. Abdul Aziszra nagy katasztrófa Fez elvesztése és csak idegen segitség, franczia katonaság és pénz tarthatja őt még az ország egy részében. Ha Marakez és Fez, azaz a délnyugat és a centrum Abdul Azisz ellen foglal állást, akkor Abdul Azisz valójában nem is szultán többé. A marokkóiaknak Abdul-Azisz-szal való elégedetlensége fokozódott azóta, hogy a szultán Rabatban a francziákkal tárgyalásba bocsátkozott. Zugolodtak a bennszülöttek a rendőrség ellen, a melyet legközelebb be akarnak hozni a kikötővárosokba. Elkeseredésüket növelte Kazablanka környékének a franczia csapatok által való megszállása, a mi ellentétben állott Abdul Azisznak azzal a biztatásával, hogy nemsokára a várost teljesen kiürítik. Hozzájárult mindenhez a francziáknak az algiri part felől való előnyomulása az ország belseje felé. Ezek alapján méltatlannak nyilvánították Abdul Aziszt arra, hogy továbbra is Marokkó trónján üljön.


A francziáknak most két választásuk van: vagy elejtik Abdul Aziszt ők is, vagy nyiltan védelmükbe veszik és fegyverrel igyekeznek a trónon megtartani. Ez utóbbi esetben hadsereget kellene küldeniök Marokkóba, a mi természetesen nem maradna hatás nélkül az európai politikára sem. De ha elismérnék a Fezben történt tényt, akkor is nagy nehézségek fenyegetnek, mert az új szultán és hivei az algezirászi szerződést csak föltételekkel fogadják el.
A legújabban marokkói dolgok mindenesetre sok fejtörést fognak még okozni az európai s különösen a franczia és spanyol diplomácziának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98