Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

Bánffy Dezső és a sovinizmus

Báró Bánffy Dezső a következőket mondotta:


Tisztelt barátaim! Megvallom őszintén, nem vagyok túlságosan hangolva arra, hogy mélyebben ereszkedjem a politikai kérdésekbe. Otthoni aggodalmaim egyfelől, de a haza sorsa iránti aggodalmaim másfelől lelkemre igen nyomasztólag hatnak. Igazad van: egy politika van csak, a melyen biztosan kiépithetni a magyar államot, az erős nemzeti sovinista irányzatu politika. Sajnos, azt látom, hogy épen ez a politika az, mely ma az intéző köröknek nem tetszik, ez az a politika, a melyet levetni akarnak.

 

Szerintem ha ezt teszik, a czélt dobják el, a miért küzdenünk kell, annak a problémának megoldását dobják el, a mely egyedül helyes törekvés arra, hogy a magyar nemzeti államot kiépitsük. (Éljenzés.) Egy hosszú politikai életen keresztül, nemzetiségi vidéken élve, hivatalosan is működve tanultam ismerni a nemzetiségi kérdést és arról győződtem meg, hogy abban a kérdésben megalkuvásnak, egyezkedésnek, kompromisszumnak lehetősége ki van zárva, ha magának a problémának megoldását félredobni nem akarjuk. (Úgy van! Úgy van!)

 

Azt hiszem, hogy tisztán látom a helyzetet és ezt látva, helyesen választottam azt az utat, a melyet közel negyven éves politikai életemen követtem: a sovinizmus útját. E nélkül az erős, határozott, a legmesszebbmenő energikus hangoztatás nélkül eredményeket elérni nem lehet. Századszor, ezredszer mondom, hogy ma Európában csak nemzeti államoknak van létjogosultásága, és ha ezt mi eltévesztjük, akkor magát az alapot teszszük lehetetlenné, a melyre épitenünk kell. Egy poligott irányzat lehet, hogy máról holnapra békésebb állapotokat teremt, de nem biztosítja a jövőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98