Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

A „MAGYAR SI KLUB”.

Hosszu vajudás után megalakult fővárosunkban is a sivel sportszerűleg foglalkozó egyesület, mely programmjában felvette az összes téli sportágak művelését is, a nyári időszakra pedig az alpinizmus követésére fogja tagjait buzdítani.

 

Ez egyesület megalakulásának előzményei évekre nyulna vissza s először, mint Magyar Alpesi Club akart megalakulni. A mult évben a kedvező hóviszonyok hatalmas befolyást gyakoroltak si sportunk fejlődésére és a Fővárosi Sport Kör 1898. néhány tagja mozgalmat is indított az u. n. Budapest Si Egyesület megalapítására. E mozgalom eredményre nem vezethetett, mert nem elég komoly módon és alapon indult meg, a főleg nagy hangu reklámok ijesztették el tőle a tagokat.

 

Dr. Jordán Károly és dr. Schvicker Richárd, kik különösen lelkesedéssel viselték szívükön a si fejlesztését, állottak élére azután a mozgalomnak és terjesztették az uj eszmét társadalmi körökben és az egyetemi ifjuság között, mely felfogja az uj testedző sport jogosultságát.

 

Az 1908. év január 9-ikén végre valóra vált az eszme és megalakult 31 tag részvételével a Magyar Si Club, melynek alapítói dr. Jordán Károly, Déry József,dr. Schvicker Richárd, dr. Metzler Jenő, Ritter Nándor, Plökl Antal és Serényi Jenő voltak. Az egyesület tisztikara a következő: Igazgató Grüner Tivadar, művezetők: dr. Schvicker Richárd és dr. Metzler Jenő, pénztáros: dr. Jordán Károly, gazda: Péteri Ferenc.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98