Dtum
Login with Facebookk
1908 | Június

A dánosi rablógyilkosok

Annak a szövevényes, izgalmas bünpörnek melyet olyóriási érdeklődés mellett tárgyal a pestvidéki törvényszék- az előzményei ismeretesek.

 

Az a vad kegyetlenség, a melylyel a letartóztatott czigányok a gyilkosságot és a gaztettek egész sorozatát elkövették, valóságos rejtély lehet a legbölcsebb pszichiater előtt is, ha látja a gonosztevőket, a kik egytől-egyig félénken tekintenek a szemlélőkre és oly jámbor tekintettel, derüs arczczal s lelki nyugalommal állnak biráik előtt, mintha apró lopásoknál nagyobb bünt sohasem követtek volna el.

 

Az kétségtelen, hogy valamennyi ismeri a vádat és retteg annak következményeitől. Ezt bizonyítja az a körülmény, hogy bár a külső után ítélve mindenik elmult már husz éves, még a negyven évnél idősebb vádlott is azzal állott elő, hogy alig 15-18 esztendős, mert tudja, hogy husz évnél fiatalabb bünöst enyhébben itélik el és az ilyen még akkor is szabadul a halálos büntetéstől, ha akár tiz rablógyilkosság is bizonyul rá. Hogy pedig az életkort ne állapíthassák meg, letagadták nevüket, eltitkolták a születési helyüket, megtagadták a szülőt, gyermeket és testvért.

 

A mi magát a büntettet illeti, égre-földre esküdöznek, hogy soha nem jártak azon a tájon, nem ismerik még a környékét sem annak a helynek, a hol a gaztettek történtek. Furfangos tagadásuk azonban mit sem használ, mert a bizonyítékok nagy mennyisége igazolja a bünösségüket. A dánosi vérengzés főbb czinkosait itt közöljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kolompár Balog Tuta Lakatos János Lakatos Julcsa Német Vrana Surányi Csoroszlya Surányi Ignácz Biha
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98