Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1908 | Május

73 millió korona adóbevételi többlet

Külföldi „ jó barátaink” a szomoru emlékezetű exlex idejében azzal a csekélységgel vádoltak, hogy a magyarok adófizetési rezisztencziája fenyegetés lehet ugyan Bécs felé, de ennél sokkal jelentősebb az a czélzata, hogy azzal becsapják a jószivű és jóhiszemű becsületes külföldi hitelezőt.

Rémdolgokat tudtak mesélni a magyar pénzügyek elzülléséről és arról, hogy közeledik a fizetésképtelenség és a csőd és a külföldi hitelező, ki jóhiszemüen helyezte el tőkéjét magyar állampapirokba, közel áll a tőke elveszitéséhez vagy legalább a lényeges kamatredukczióhoz, mert végső esetben a moratorium sem fog elmaradni.

Az aggodalom tényleg meg volt és akkor tömegesen érkeztek haza magyar befektetési papirok, anélkül, hogy különös zavart idézett volna elő a hazatérés. Hozzájárult még a Fejérváry-kabinet függő adóssága is, hogy a magyar államhitelt megingassa.


Teljes volt az aggodalom, hogy pénzügyileg többet veszitünk, mint amennyit kérhetünk nemzeti vivmányok dolgában és ha a koaliczió ily körülmények közt vállalkozott a kormányzásra, hazafiasan cselekedett és szemrehányás azért nem illeti, ha már valaki az elismeréssel fukarkodik.

Csak röviden ismertettük e multbeli eseményeket, mert ha már minden bajon tul vagyunk és kilátás van ujabb lendületre és a magyar államhitel oly megszilárdulására, aminőre egyelőre gondolni sem mertünk volna. A költségvetés tárgyalása után sor kerül az emissziókra, hogy meglehessen kezdeni a beruházásokat, melyek előreláthatólag bőven fogják fedezni a költségeket és alkalmasint jövedelmezők maradnak a késő jövőig.

Az érdekelt bankcsoportok foglalkoznak is már a pénzműveletek előkészitésével és alapos ok van feltenni, hogy az időközben megváltozott pénzviszonyok daczára nem fogunk szembe kerülni sulyos feltételekkel, mert pénzviszonyaink ezt nem indokolják, sőt ellenkezőleg. Az exlex alatt erősen megcsappantak az állami bevételek, de már huzamos idő óta örvendetes a változás, mert az adók ugy folynak be, mintha sohase lett volna exlex. 

A legujabb kimutatás szerint az állami adóbevételek 73 millió koronával emelkedtek az 1907. évi előirányzathoz képest és alapos a kilátás, hogy e tekintetben nem hanyatlás, hanem fejlődés várható, mert a be nem fizetett adót nem pocsékoltuk el, hanem hasznosan tőkésitettük és amikor megérkezik az intőlevél, nagyobb erőltetés nélkül képesek leszünk lejárt kötelezettségünknek is megfelelni és ez megfejtése a nagyobb bevételek örvendetes emelkedésének.

Oly ország, mely annyi zaklatás és baj után így felel meg nemzetközi kötelezettségének, nem tarthat pénzügyi veszedelemtől és azt is plauzibilissé teszi, hogy az önálló bank sem fogja azokat az eredményeket előidézni, melyekről jó barátaink regélnek, sőt a jelzett bevételi emelkedés csak növelni fogja az elfogulatlan tőkebizalmat a magyar vállalat iránt.

Kár minden további szó fecsérléseért, itt tényeket állítottunk, melyek bizonyitják és igazolják, hogy a magyar állam és adózói vagyona intakt maradt, mindazok daczára, amik nem egészen a zavaros belviszonyok következményeiül jelentkeztek, hanem jó részben előidézték a külföldi és nevezetesen szomszédbeli támogatások. 

Magyarországon örömmel fogadták a bevételek jelentékeny emelkedését, de meglepetést nem keltett, mert a bizalom Wekerle pénzügyi képességei iránt megrendithetetlen és Wekerle visszavonultságában sem pihent, hanem okult és tanult, mint a jó pap. Mindig az jellemezte a Wekerle-féle előterjesztéseket, hogy a legkedvezőbb előterjesztés is állandóan a tényleges eredmény mögött maradt és utóbbi jól kimagaslott az előterjesztés szűk keretéből. Ime egy igazi nemzeti vívmány, csak így tovább előre és a nemzet egyéb követelései is éretten fognak ölünkbe hullani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Báró Fejérváry Géza Wekerle Sándor
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Beszkár igazi pénzügyi helyzete A Beszkár igazi pénzügyi helyzete
A főváros polgársága a szerdai rendkivüli közgyülésen elvi...
Tenger csillag az égen, a mi világegyetemünk Tenger csillag az égen, a mi világegyetemünk
A mai legnagyobb távcsőóriásokon át nézve körülbelül 1500 millió...
Marathon-futás New-York-ban. Marathon-futás New-York-ban.
A Madison Square Garden pályáján „Marathon-Derby” futást...
Beharangozó a berliniekkel játszott meccshez Beharangozó a berliniekkel játszott meccshez
A berlini csapat a kontinens legrégibb football csapata, már volt...
Repülés éjjel Repülés éjjel
A párizs-londoni repülő úton számos kísérlet történt, hogy a légi...
A képzelődés ereje A képzelődés ereje
Slosson, a wyomingi egyetem tanára, egyik előadásán a következő...
A statáriális bíróság halálra ítélt egy zsebmetszőt A statáriális bíróság halálra ítélt egy zsebmetszőt
Szolnokról jelenti tudósítónk: Szombaton délben összeült a szolnoki...
Moszkva: „Nincs kegyelem a háborús bűnösök számára!” Moszkva: „Nincs kegyelem a háborús bűnösök...
A moszkvai rádió magyarnyelvű hírmagyarázója a háborús bűnösök...
Tanulmányok Poe Edgarról Tanulmányok Poe Edgarról
Az irodalmi izlés hullámzása vetette fel napjainkban Poe Edgart a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98