Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

73 millió korona adóbevételi többlet

Külföldi „ jó barátaink” a szomoru emlékezetű exlex idejében azzal a csekélységgel vádoltak, hogy a magyarok adófizetési rezisztencziája fenyegetés lehet ugyan Bécs felé, de ennél sokkal jelentősebb az a czélzata, hogy azzal becsapják a jószivű és jóhiszemű becsületes külföldi hitelezőt.

Rémdolgokat tudtak mesélni a magyar pénzügyek elzülléséről és arról, hogy közeledik a fizetésképtelenség és a csőd és a külföldi hitelező, ki jóhiszemüen helyezte el tőkéjét magyar állampapirokba, közel áll a tőke elveszitéséhez vagy legalább a lényeges kamatredukczióhoz, mert végső esetben a moratorium sem fog elmaradni.

Az aggodalom tényleg meg volt és akkor tömegesen érkeztek haza magyar befektetési papirok, anélkül, hogy különös zavart idézett volna elő a hazatérés. Hozzájárult még a Fejérváry-kabinet függő adóssága is, hogy a magyar államhitelt megingassa.


Teljes volt az aggodalom, hogy pénzügyileg többet veszitünk, mint amennyit kérhetünk nemzeti vivmányok dolgában és ha a koaliczió ily körülmények közt vállalkozott a kormányzásra, hazafiasan cselekedett és szemrehányás azért nem illeti, ha már valaki az elismeréssel fukarkodik.

Csak röviden ismertettük e multbeli eseményeket, mert ha már minden bajon tul vagyunk és kilátás van ujabb lendületre és a magyar államhitel oly megszilárdulására, aminőre egyelőre gondolni sem mertünk volna. A költségvetés tárgyalása után sor kerül az emissziókra, hogy meglehessen kezdeni a beruházásokat, melyek előreláthatólag bőven fogják fedezni a költségeket és alkalmasint jövedelmezők maradnak a késő jövőig.

Az érdekelt bankcsoportok foglalkoznak is már a pénzműveletek előkészitésével és alapos ok van feltenni, hogy az időközben megváltozott pénzviszonyok daczára nem fogunk szembe kerülni sulyos feltételekkel, mert pénzviszonyaink ezt nem indokolják, sőt ellenkezőleg. Az exlex alatt erősen megcsappantak az állami bevételek, de már huzamos idő óta örvendetes a változás, mert az adók ugy folynak be, mintha sohase lett volna exlex. 

A legujabb kimutatás szerint az állami adóbevételek 73 millió koronával emelkedtek az 1907. évi előirányzathoz képest és alapos a kilátás, hogy e tekintetben nem hanyatlás, hanem fejlődés várható, mert a be nem fizetett adót nem pocsékoltuk el, hanem hasznosan tőkésitettük és amikor megérkezik az intőlevél, nagyobb erőltetés nélkül képesek leszünk lejárt kötelezettségünknek is megfelelni és ez megfejtése a nagyobb bevételek örvendetes emelkedésének.

Oly ország, mely annyi zaklatás és baj után így felel meg nemzetközi kötelezettségének, nem tarthat pénzügyi veszedelemtől és azt is plauzibilissé teszi, hogy az önálló bank sem fogja azokat az eredményeket előidézni, melyekről jó barátaink regélnek, sőt a jelzett bevételi emelkedés csak növelni fogja az elfogulatlan tőkebizalmat a magyar vállalat iránt.

Kár minden további szó fecsérléseért, itt tényeket állítottunk, melyek bizonyitják és igazolják, hogy a magyar állam és adózói vagyona intakt maradt, mindazok daczára, amik nem egészen a zavaros belviszonyok következményeiül jelentkeztek, hanem jó részben előidézték a külföldi és nevezetesen szomszédbeli támogatások. 

Magyarországon örömmel fogadták a bevételek jelentékeny emelkedését, de meglepetést nem keltett, mert a bizalom Wekerle pénzügyi képességei iránt megrendithetetlen és Wekerle visszavonultságában sem pihent, hanem okult és tanult, mint a jó pap. Mindig az jellemezte a Wekerle-féle előterjesztéseket, hogy a legkedvezőbb előterjesztés is állandóan a tényleges eredmény mögött maradt és utóbbi jól kimagaslott az előterjesztés szűk keretéből. Ime egy igazi nemzeti vívmány, csak így tovább előre és a nemzet egyéb követelései is éretten fognak ölünkbe hullani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Báró Fejérváry Géza Wekerle Sándor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Libamájcsempészeket leplezett le a rendőrség Libamájcsempészeket leplezett le a rendőrség
A rendőrséget bizalmasan értesítették, hogy Budapestről az utóbbi...
Az olasz sertés behozatalának eltiltása Az olasz sertés behozatalának eltiltása
A bécsi piaczon jelentékeny szerepe van az Olaszországból bevitt...
A Házat holnap vagy holnapután oszlatják föl A Házat holnap vagy holnapután oszlatják föl
A képviselőház holnapi ülésének napirendjén a Társadalombiztosító...
A hármas szövetség meghosszabbítása A hármas szövetség meghosszabbítása
A „N. Fr. Presse” Rómán át kapja a következő, hitelesnek...
Az öt nagyhatalom ereje Az öt nagyhatalom ereje
Ez az öt katonai nagyhatalom körülbelül 20 millió fegyverest jelent...
Berczelly A. Károly válogatott versei
Kevés költő van, akit féltékenyen számontartunk, mert valamit várunk...
Petrovics Elek Petrovics Elek
Petrovics Eleknek, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának nyugalomba...
Hogyan lett Jones Amerika bajnoka? Hogyan lett Jones Amerika bajnoka?
Francis, a The Evenine Mail című amerikai lap sportrovatának vezetője...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98