Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Az adóhátralékok sorsa

A költségvetési fölhatalmazásról szóló törvényjavaslat tárgyalásánál, a márczius 16-iki ülésben. 

Lukács László pénzügyminiszter válaszolt a vitában fölhozott érvekre.
Kétségtelen, hogy az obstrukczió sulyosan nehezedik különösen a kisebb adózó polgárokra, a kiknek egyszerre kell az adót megfizetni, de közgazdaságilag és erkölcsileg is nagyon káros volt az obstrukczió, mert a köztudatba vitte, hogy törvényen kívüli állapotban is élhetünk. De, hogy a magyar állam hitelképessége ez idő alatt is rendületlen maradt, megmutatja annak a vádnak ürességét, hogy a magyar állam pénzügyi alapja az adósróf.

Sokkal erősebb alapon nyugszik már berendezkedésünk.
A kormány felhasználja az alkalmat, hogy kérje a Ház nyilatkozatát az exlexben teljesített fizetésekről és kérje a fölmentést. Fölmentést a tekintetben, hogy a kormány megtartotta a határokat. Szükséges a fölmentés azért is, hogy senki ki ne vonhassa magát a kötelezettségek alól. Holló Lajos téved abban, hogy a kormány az indemnitivel az 1903-iki költségvetést is elintézettnek kívánja tekinteni. Már Széll Kálmán miniszterelnöksége idején ígéretet tett, hogy az adóhátralékosokkal kíméletesen bánik és a kormány kötelezőnek tartja ezt az ígéretet magára nézve. A könnyítés két dologban nyílvánúlhat: fizetéshalasztásban és kamatmentességben.

A részletes tárgyalásnál Okolicsányi László indítványozza, hogy az ex-lex adótartozásoknak három részletben való befizetését engedje meg a kormány s az ex-lex adótartozás után késedelmi kamatot ne szedjen. 

Lukács László pénzügyminiszter e tekintetben külön törvényszakasz utján kíván intézkedni.
A kormány hajlandó oly intézkedést felvenni a törvényjavaslatban, hogy azok, a kik az ex-lex alatt nem fizettek adót, ezen adótartozások után nem fizetnek kamatot. A kedvezmény az ex-lex előtt esedékes adóra nem terjed ki, vagyis csak az 1903 május 1-e óta esedékessé vált adókra alkalmazható. Nem írásos folyamodást kell benyujtani annak, a ki kedvezményt akar, hanem szóbeli kijelentést, a mi jegyzőkönyvbe vétetik. Nemcsak a pénzügyigazgatóságoknál, hanem egyes adóhivataloknál is meg lehet tenni a szóbeli kijelentést.

Az új negyedik szakasz így hangzanék:
*4§. Felhatalmaztatik a pénzügyminiszter, hogy az 1903-ik év második, harmadik és negyedik, valamint az 1904. év első negyedéből származó adóhátralékok törlesztésére oly adóköteleseknek, a kik fizetési halasztás engedélyezése iránt folyamodnak, a halasztást a késedelmi kamat teljes elengedése mellett adhassa meg. * 

Rövid vita után a Ház is elfogadja, s a fölhatalmazási törvényjavaslatot egészen elfogadja.
(Nagy éljenzés jobbról.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lukács László pénzügyminiszter Ülésezik a képviselőház
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98