Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

A varázsló kertje - Csáth Géza novellái

 Érdeklődéssel nézzük a legfiatalabb írók törekvéseit; abban az általános forrongásban, melyen egész szellemi életünk keresztül megy, az ő munkáikban keressük a fejlődés irányát, mely felé haladunk s keressük azokat az elemeket, melyekkel kulturánkat gazdagítani akarják. S azok között a fiatalok között, a kiket eddig megismertünk. Csáth Géza, kinek most jelent meg egy kötet novellája.

 

A varázsló kertje czímmel, erős legénynek igérkezik. Mondjuk: igérkezik, mert még nem kész. Világfelfogása még forr, csak körvonalai vehetők ki tisztán, azok az egyéni dispozicziók, melyeket valamennyien magunkkal hozunk későbbi szellemi kifejlődésünk sarkpontjaiul. Az eszközei, melyekkel kifejezi magát, szintén nem készek s nem biztosak: a stilje egyenetlen, néha pongyola és erőtlen, néha meglepően biztos és egyéni, komponáló módja egyik-másik novellában az érett, öntudatos íróra vall, másokban megint egészen kezdetleges.

 

Ez az egyenetlenség annak a jele, hogy van benne valami, - a jó bor erősebben forr, mint a csiger. Nem szeretjük azokat az írókat, a kik már 20 éves korukban a routine teljes fegyverzetével lépnek elénk; könnyű annak megtanulnia az írás megtanulható részeit, a ki nem önmagából alakítja ki azt, a mit s a hogy írni fog. Egyes dolgokat Csáth Géza máris bravurosan csinál meg, pl. a bajba esett parasztlányt ( néhány szóval, egy disznótor igen elevenen megrajzolt keretében ), a katonát, a ki tudva, hogy nemsokára meg kell halnia, emléket akar emelni magának mennél több szép leány szivében s a kinek alakjában igen szépen érvényesül az író hajlama a groteszk, a fantasztikus iránt.

 

Szinte különösen hat, bár lélektanilag nem érthetetlen, hogy Csáth Gézának két legkedvesebb motivuma a családi élet egyszerű, meleg humora s a groteszk fantasztikum. Fiatal ember, még közel áll nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is a gyermekkorhoz s az élet még nem tömte meg annyira az agyát realitásával, hogy elveszsze érzékét a mesés dolgok érdekessége iránt.

 

Hogy igazán humorosan tudjon megoldani egyes témákat, melyek humoros megoldást rejtenek magukban, arra persze még nem higgadt le eléggé; ma még csak fejledező csiráját látjuk nála. Csáth Gézában erős intelligenczia lakik s ezt máris jelentékeny ismeretanyag támogatja, mely néha kelleténél jobban előtérbe nyomakodik ugyan, egyes dolgokban azonban, pl. egy őrült fiatalember lelki képének rajzában arra mutat, hogy egykor jelentékeny szinvonalú alkotás eleme lehet.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98