Dtum
Login with Facebookk
1908 | Május

A varázsló kertje - Csáth Géza novellái

 Érdeklődéssel nézzük a legfiatalabb írók törekvéseit; abban az általános forrongásban, melyen egész szellemi életünk keresztül megy, az ő munkáikban keressük a fejlődés irányát, mely felé haladunk s keressük azokat az elemeket, melyekkel kulturánkat gazdagítani akarják. S azok között a fiatalok között, a kiket eddig megismertünk. Csáth Géza, kinek most jelent meg egy kötet novellája.

 

A varázsló kertje czímmel, erős legénynek igérkezik. Mondjuk: igérkezik, mert még nem kész. Világfelfogása még forr, csak körvonalai vehetők ki tisztán, azok az egyéni dispozicziók, melyeket valamennyien magunkkal hozunk későbbi szellemi kifejlődésünk sarkpontjaiul. Az eszközei, melyekkel kifejezi magát, szintén nem készek s nem biztosak: a stilje egyenetlen, néha pongyola és erőtlen, néha meglepően biztos és egyéni, komponáló módja egyik-másik novellában az érett, öntudatos íróra vall, másokban megint egészen kezdetleges.

 

Ez az egyenetlenség annak a jele, hogy van benne valami, - a jó bor erősebben forr, mint a csiger. Nem szeretjük azokat az írókat, a kik már 20 éves korukban a routine teljes fegyverzetével lépnek elénk; könnyű annak megtanulnia az írás megtanulható részeit, a ki nem önmagából alakítja ki azt, a mit s a hogy írni fog. Egyes dolgokat Csáth Géza máris bravurosan csinál meg, pl. a bajba esett parasztlányt ( néhány szóval, egy disznótor igen elevenen megrajzolt keretében ), a katonát, a ki tudva, hogy nemsokára meg kell halnia, emléket akar emelni magának mennél több szép leány szivében s a kinek alakjában igen szépen érvényesül az író hajlama a groteszk, a fantasztikus iránt.

 

Szinte különösen hat, bár lélektanilag nem érthetetlen, hogy Csáth Gézának két legkedvesebb motivuma a családi élet egyszerű, meleg humora s a groteszk fantasztikum. Fiatal ember, még közel áll nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is a gyermekkorhoz s az élet még nem tömte meg annyira az agyát realitásával, hogy elveszsze érzékét a mesés dolgok érdekessége iránt.

 

Hogy igazán humorosan tudjon megoldani egyes témákat, melyek humoros megoldást rejtenek magukban, arra persze még nem higgadt le eléggé; ma még csak fejledező csiráját látjuk nála. Csáth Gézában erős intelligenczia lakik s ezt máris jelentékeny ismeretanyag támogatja, mely néha kelleténél jobban előtérbe nyomakodik ugyan, egyes dolgokban azonban, pl. egy őrült fiatalember lelki képének rajzában arra mutat, hogy egykor jelentékeny szinvonalú alkotás eleme lehet.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
 Rodin Rodin
Abban az időben, mikor Párizsban a kiállításokon a szobrok egyformán...
Jó üzlet az afrikai háboru – Németországnak Jó üzlet az afrikai háboru – Németországnak
A német külkereskedelmi hivatal rendelkezésünkre bocsátotta legutóbbi...
A tizenhétezerszeres szorzószám A tizenhétezerszeres szorzószám
Egyelőre változatlan marad, mert annak a tényleges viszonyokhoz való...
A négerek agyveleje A négerek agyveleje
Hogy a fehér ember és a fekete szellemi tekintetben nem vehető...
Barthou franci külügyminiszter varsói látogatása Barthou franci külügyminiszter varsói látogatása
Barthou francia külügyminiszter útban Varsó felé vasárnap reggel...
Mától az utcákat jobban világitják, az épületek és jármüvek továbbra is elsötétitendők Mától az utcákat jobban világitják, az épületek és jármüvek továbbra...
A m. kir. Országos Légvédelmi Parancsnokság közli: A honvédelmi...
Németország válasza Amerikának Németország válasza Amerikának
Németország alapos tárgyalások után a berlini amerikai nagykövet...
Karácsonyi ünnep a fogházban Karácsonyi ünnep a fogházban
Vasárnap délután megható ünnepélyt rendeztek karácsony első estéjén a...
A Föld belsejének hőmérséklete A Föld belsejének hőmérséklete
Az Egyesült-Államok Geological Survey-e (geológiai szolgálata) számos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98