Dtum
Login with Facebookk
1908 | Március

Uj helyzet a Balkánon

Anglia ismeretes javaslata ujra mozgásba hozta a Maczedónia iránt érdeklődő összes nagy és kis hatalmasságokat, a melyek a szandsák-vasút kérdésében már eléggé kidühöngték magukat és el is csendesedtek. Első sorban Oroszország viszi a szót, mint olyan érdekelt hatalom, a mely Anglia javaslata által második helyre látszik szorulni az európai Balkán-konczertben, holott előbb az első szerepet játszotta.


Egy berlini lap pétervári tudósítója jelentette, hogy előkelő forrásból tudja, hogy az orosz miniszterium a maczedóniai állapotok rendezése czéljából fölötte fontos javaslatot dolgozott ki, a mely Anglia javaslatából lényegesen eltérő. Ez az orosz javaslat nagy reformokra törekszik s egyuttal az a kívánság vezérli, hogy Törökország egész tekintélyét megóvja. Ezzel kapcsolatban meg kell emlékeznünk egy szófiai táviratról is, mert, úgy látszik, hogy jelenleg Oroszország szándékait az összes balkáni államok közül Bulgáriában legjobban ismerik és leghivebben tudják tolmácsolni.


Ez a távirat mindenekelőtt ismerteti az angol javaslat egyes pontjait, melyek a következők volnának: Először: a hatalmak belegyezésüket adják ahoz, hogy Maczedónia részére bizonyos meghatározott időre főkormányzó neveztessék ki, a ki az ő beleegyezésük nélkül hivatalától meg nem fosztható. Másodszor: A csendőrség létszáma szaporítandó és európai tisztekkel látandó el. Harmadszor: a polgári ügynökök török szolgálatba lépnek és a főkormányzó tanácsosai lesznek. Negyedszer: a maczedóniai török sereg létszáma leszállítandó.


Eme föltételek alatt biztosítják a hatalmak a szultán részére Maczedónia integritását.
Az orosz hatalom megkérdeztetvén, ehez a javaslathoz előleges elvi beleegyezését adta s föntartotta magának a jogot további javaslatok tételére. Azt hiszik, hogy esetleges javaslatai első sorban arra irányulnak, hogy Maczedónia ügyeit főkormányzó helyett egy vegyes bizottság intézze.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98