Dtum
Login with Facebookk
1908 | November

A csillagok felé…!

A tudomány sohasem elégedett meg a földi titkok buvárlatával, ki akarta kutatni az égboltozat csodáit is. A csillagászat egyike a legrégibb tudományoknak és művelői igazán rendkívüli eredményeket értek el. Most ismét egy uj találmányról adunk hirt, a mely hivatva van arra, hogy még közelebb hozza a tudomány számára a százezer mérföldnyi távolban lévő égitesteket.

Ismeretes, hogy a távcsövek nagyitó képessége az üvegből csiszolt lencsék és homoru tükrök nagyságától és tisztaságától függ. Csillagászati czélra készült lencsék ára rendkivül nagy; van olyan, a mely százezrekbe kerül és a nagysága mégis korlátolt, mert üvegből nem lehet igen nagy és mégis tökéletesen tiszta lencséket és egészen pontos homoru tükröket késziteni.

Most egy amerikai tudós, Wood tanár olyan szerkezetet talált fel, a mely hivatva van arra, hogy kiküszöbölje ezt a tökéletlenséget. Higanyt önt egy csészébe és azt forgatja egy elektromotor segélyével. Miután a forgás által a higany a csésze szélén felszáll a magasba, a közepén pedig lesülyed, homoru tükör keletkezik, amely tökéletesen állandó, ha a forgatás sebessége nem változik. Ilyenféle módon akármilyen nagy és pontos homoru tükröt képes előállítani, a melyet asztronomiai czélra is felhasználhat.

Bizonyos kombináczióval mozgó lencsét is fog készíteni – legalább igy reméli Wood tanár, a kinek képét mai számunkban mutatjuk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98