Dtum
Login with Facebookk
1908 | Október

Néhány szó a csicsókáról

Közeleső és jó földre csak kivételes esetekben érdemes ugyan csicsókát vetni, de annál inkább becses ez a nálunk még mindig kevéssé ismert s e miatt nem igen méltányolt növény silányabb talajokon, melyeket máskép alig lehet használni, kivált ha az illető földdarabok oly távol feküsznek, hogy oda munkásokat szállítani bajos és nagyobb időveszteséggel jár.

Ilyen helyekre alig találunk alkalmasabb növényt a csicsókánál.
Termelését, valamint használati módját azonban kevesen ismerik, miért is nem lesz érdektelen, ha mindezeket ismertetjük, még pedig egy magyar gazda után, a ki a csicsóka termelésével több idő óta foglalkozik.

A csicsókát – mondja az említett gazda – a legsilányabb és legtávolabb fekvő földeken ültettem el, s már nyolcz termést volt alkalmam szedni utánuk. A leggondosabb kiszedésnél is mindig marad egy csomó kisebb-nagyobb gumó a földben, a melyek azután a következő évben nemcsak, hogy kihajtanak, de oly sűrűn hajtanak, hogy gyakran ritkítani kell azokat, a mi kifogasolás vagy kézzel való kikapálás útján történik.

Ezt a munkát azonban minél korábban kell végezni, különben az elkésett munkát a többi gyorsan nagyranövő szálak is megsínylik s különben is a kapával való való egyezés annál olcsóbb lesz, minél korábban látunk a dologhoz.

A talaj megmunkálása ugyanaz, mint a burgonyánál, a vetéshez egy holdra 5-6 hektoliter gumó szükséges, s az ültetést sokkal korábban lehet végezni, mint a burgonyánál, mert a csicsókagumó a földben nem fagy meg.

A gumókat tavaszszal szoktuk kiszedni, egyrészt mivel azok télen át a földben se meg nem fagynak, se meg nem romlanak, másrészt mivel kupaczokban és pinczében inkább elromlanak. Ha a föld fagya későn engedett fel, úgy hogy a zöldtakarmányozás beállta előtt nem tudjuk az egész csicsókakészletet feletetni, be lehet azt savanyítani; én először félve tettem meg a kisérletet, zöldtakarmánynyal keverve a csicsókát, a dolog azonban igen jól sikerült és a savanyított takarmányt az állatok örömest ették.

A csicsóka szárát októberben metszük, s kévékbe kötözve boglyába rakjuk a földön, mindig annyit szállítva belőle haza, a mennyi épen szükséges. Tapasztalásom szerint nem czélszerű a szárat nagyobb kazalokba rakni, fedél alá hordani vagy besavanyítani. Arra azonban el lehetünk készülve, hogy a vad télen át főleg a kemény telken s hófúvások idején meg fogja dézsmálni a csicsókaszárat.

Holdankint 40-80 métermázsa gumóra és 10-40 métermázsa szárra számíthatunk.
A gumókat a szükség szerinti mennyiségben szedjük ki a földből, s csikókkal, igáslovakkal és szarvasmarhával nyersen szoktuk feletetni, sertésekkel kevésbé.

Az állatok a csicsóka mellett jól érezték magukat, a kólikaesetek, melyeket a burgonyaetetés előidézni szokott, a csicsóka mellett nem fordultak elő. Legalkalmasabbnak tartom a csicsókagumót a csikóknak. Lovaknak, valamint a szarvasmarhának, főleg az igásökröknek csak csemege gyanánt ajánlhatom a többi takarmány után. Hízósertéseknek nem adtam csicsókát, a tenyészsertéseknek azonban igen, olyformán, hogy azt kifutó helyükre szórattam, úgy hogy ott bármikor tetszés szerinti menynyiséget ehettek belőle. A juhoknak azonban úgy a csicsókagumók, mint a szár kedvelt takarmányát teszik.

A szártermés legnagyobb részét a birka fogyasztja el s még a jó szénánál is szivesebben ette. Szintén kapnak csicsóka szárat a csikók is, melyek e takarmány mellett jól érezték magukat. Hogy azonban a leveleket a száron megkaphassuk, azt még az erősebb fagyok beállta előtt kell levágni, mert később elhullajtják levelüket.

Vajjon a fehér vagy a vörös csicsóka jobb-e, azt nem tudom, mert én mindkettőt együtt keverve termesztem, s egyik évben az egyik, a másikban a másik sikerül jobban, vagy legalább mutatat más és más tüneteket, úgy hogy alapos itéletet ez irányban még nem vonhattam le tapasztalásaimból.

A csicsókát azonban minden gazdatársamnak jó lélekkel ajánlhatom, mert ez az egyedüli növény, a melylyel a legsilányabb föld is még kielégítő termést ad, még pedig minden nagyobb költség nélkül.
Ezekhez hozzáteszszük még, hogy némelyek a csicsókát egyáltalán nem is szedik ki a földből, hanem sertéseket hajtanak arra, melyek a gumókat kiturkálják s meg eszik.

Ha a csicsókát egyszer elvetették, többet nem szükség vetni, a következő tavaszon megint kikel magától s ilyenformán évek hosszú során minden különösebb gondozás nélkül tenyészik, legfeljebb a disznóturkálások nyomait kell fogassal elegyengetni. Ha azonban azt akarjuk, hogy a csicsóka bőven teremjen, időnként szükséges azt megtrágyázni, mert különben kevés és apró gumókat fog hozni.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gorton orvos Gorton orvos
Gorton brooklyni orvos régen hires arról, hogy fáradhatatlan...
Szenes Béla -  A buta ember - bemutató a Belvárosi Színházban Szenes Béla - A buta ember - bemutató a Belvárosi Színházban
A fiatal író, aki a legfranciább stílusú magyar élclapot...
Az ember és az időjárás Az ember és az időjárás
Hogy milyen idő lesz holnap, vagy a következő pár napon, ezt manapság...
Este virág, nappal macska - a legujabb divat szerint a párisi nő Este virág, nappal macska - a legujabb divat szerint a párisi nő
Vagyis a ruhák kivétel nélkül meghosszabbodtak, ha nem is mindegyik...
Nyugdíj a mezőgazdasági munkásoknak és kisgazdáknak Nyugdíj a mezőgazdasági munkásoknak és kisgazdáknak
Az 1912. VIII. t.-cz. az Országos Gazdasági Munkás- és...
Jelenetek az orosz dumából
A duma egyik közelebbi ülésén a közoktatási javaslatokat tárgyalta....
Pataki remekelt a német-magyar tornaviadalon Pataki remekelt a német-magyar tornaviadalon
Valljuk be őszintén és férfiasan: tudtuk előre, hogy kikapunk a...
A gyermek mathematikai képességének psychologiája A gyermek mathematikai képességének psychologiája
A gyermek mathematikai képességének psychologiája czínem érdekes...
Rendőrök kivont karddal támadtak az ellenzéki jelölt programbeszéde után a tömegre Rendőrök kivont karddal támadtak az ellenzéki jelölt programbeszéde...
Sajnálatos események zavarták meg vasárnap a hangos választási...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98