Dtum
Login with Facebookk
1908 | Október

Szentirmay Elemér 1835-1908

A régi nagy nótaköltőknek utolsója is meghalt, talán a legnagyobb valamennyi között. A magyar gentrynek egyik legszebb, legkedvesebb typusa, a nótakedvelő szállott vele sírba, csak hogy – csak úgy mint Simonffy Kálmánnál – eredeti alkotó és teremtő dalköltővé emelkedve és finomulva. Mikor fellépett, Budapest mulatása a Czigányzenén kívül – nagyrészben zsidó-német volt, egy bécsi külváros éjjeli életének keletibb, tehát romlottabb mása; mikor ő és Blaháné elfáradtak, a mulató Budapest már magyarrá lett: kettejük nagy érdeme.


Mert Blaháné nélkül nem tudjuk őt elgondolni; a bűvös lant Szentirmayé volt, de a híres láda, a mely azokat országra szólón elterjesztette, a Blaháné nótás ajka volt. Tóth Ede és Csepreghy utánzói írtak népszinműveket, a melyekben az egyedüli elmulhatatlanok és hervadhatatlan értékűek a Szentirmay Elemét nótái; pl. melyeket a „Nótás Katá”-ba írt. Csupa bűbáj, csupa poézis; népköltészet és népzene, a mely egy nagy, istenáldotta tehetségben leszűrődik, megtisztul és örökszéppé finomul; "Zizeg a nádas Tisza mentén hódvíz partján”, „Fürjecske szól a búzában, pittypalaty, pittypalaty, pittypalaty!” és a hűvös nyári reggelen „Fehér galamb szállt alája” hogy a kedves kezéből búzát szedegessen.

 

Az ő szövegeit idéztem, pedig a kristályosodó aranyként rárakódott édes dallamokat kellene idéznem. A „Plevna nótát” („Ne menj el”), a toborzó rhythmusúakat („Hogyha és a dalos madárt hallgatom”), a bánatosokat, a víg csárdásokat, a gyöngéden enyelgő negédeseket („Csongrádi kis barna”); de ki győzné mind elszámlálni? Egy nagy dalköltő egyénisége oly kimeríthetetlen, mint a természet maga és a lélek, a melyeket dalaiban visszatükröztet.


Vadosfai és Zsidi Német János a Dunántúlon született. Fiatal korában ( nem 1863-ban, mint bemondásom alapján művemben írtam, hanem már 1857-ben ) kezdett nótákat, különösen csárdásokat írni, de virágkorát a hetvenes évek elején érte el, a mikor mint nótaköltő a közismertté vált Szentirmay Elemér nevet kezdte használni.

 

Nem is volt aztán sikere annak a népszinműnek, a melyben Blaháné nem énekelt az ő csodaszép nótáiból. Költői ereje idősebb korában is csak mennyiségre lankad, de nem minőségre. Mikor pár év előtt működését méltattam, levelezésbe lépett velem és beküldte legújabb nótáit; nem érzett azokon az öregség, friss volt az, mint a májusi gyöngyvirág: egy örökifjú kedélynek dalos megnyilatkozása.
Körülbelül 400 nótája mindig fog élni; bár testét eltemettük, ez mégsem halál; búcsúzunk egy testtől és üdvözlünk egy halhatatlant.


Dr. Fabó Bertalan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Bécs – Budapest a Mátrában Bécs – Budapest a Mátrában
Három napra a hegyekbe vonultak a magyar sísport szerelmesei és...
Tönkermegy a Feszty-körkép Tönkermegy a Feszty-körkép
A haldokló pesti vurstli egyetlen igaz értéke, legvonzóbb...
Kassák Lajos - Gyilkosok Kassák Lajos - Gyilkosok
Éjjel két balkeze kongatta az eszükbe. Az éjjel! s báva szemükből...
Las-Torres veresége Las-Torres veresége
Las-Torres veresége volt a MAFC fiumei versenyének szenzációja. Az...
Elárverezik a Spolarich kávéházat Elárverezik a Spolarich kávéházat
Hosszú, sikertelen egyezkedési tárgyalások után e héten végkép eldől...
Az életévek jellemzése Az életévek jellemzése
Az életévek jellemzésére a franczia köznép egész sereg kifejezést...
Apró csapdák Apró csapdák
Nagy, népiesen „szenzációs" bünesetek felderitéséhez nem kell...
Új irányok a világirodalomban Új irányok a világirodalomban
Nagyon nehéz a szerepem, mert az a hivatásom, hogy az elhangzott...
Az olasz sajtó Ciano beszédének magyarországi visszhangjáról Az olasz sajtó Ciano beszédének magyarországi visszhangjáról
Az olasz lapok hasábos tudósításokban számolnak be Ciano gróf...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98