Dtum
Login with Facebookk
1909 | Április

A szerb és román kereskedelmi szerződések ügye

Belgrádban diplomáciai uton már folynak az uj kereskedelmi szerződés megkötését tárgyazó előtanácskozások, amennyiben Forgách gróf belgrádi követünk és Milovanovics szerb külügyminiszter minden nap tárgyalnak az alap megállapítására nézve.

Mint korábban, ugy most is a husbehozatal kérdése képezi a tanácskozások legfontosabb tárgyát.
Szerbia ragaszkodik ahhoz, hogy most is legalább 35,000 darab szarvasmarha és 70,000 darab sertés levágott állapotban való behozatala engedélyeztessék, mivel azonban Forgách gróf kormánya nevében kijelentette, hogy tekintettel az agráriusok ellenzésére és Romániának a husbehozatalra nézve tett koncessziókra, a fenti mennyiség behozatalát Ausztria és Magyarország most már nem engedélyezheti és kénytelen lesz a behozatali mennyiséget leszállítani.

Hajlandó azonban a monarchia kárpótlásul megengedni, hogy Szerbia Németországba tetszés szerinti mennyiségű szarvasmarhát, sertést és baromfit szállíthasson át zárt vaggonokban a monarkián keresztül. Ezzel szemben követeljük az uj szerződésnek a legtöbb kedvezmény alapján való megkötését és ha ebbe Szerbia beleegyezik, az érdemleges tárgyalások – ezuttal Belgrádban – mindjárt az ünnepek után megkezdetnek.

A román kereskedelemi szerződés tárgyalására vonatkozólag Bukarestből irják, hogy minden függő kérdésre nézve még nem jöttek ugyan létre végleges megállapodások, de a román husbehozatal tekintetében a megegyezés már perfektté vált.

Románia jelentékeny mennyiségű hus behozatalára kap engedélyt és hogy a koncesszióval a román kormány meg van elégedve, mutatja az, hogy máris több vágóhidnak a határon való fellálítására nézve tett előkészületeket. A tárgyalásokat az ünnepek miatt nehány napra megszakitják, remélik azonban, hogy e hó végéig a szerződés megköttetik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hohenberg Zsófia és a román király Szerb kenyérárus Jagodinai faszénárus Belgrád a Száváról nézve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98