Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

Az én örökségem. Kárpáti Aurél versei

 Kárpáti Aurél versei, melyek most jelentek meg egy csinos kiállítású kötetben, nagyon hasonlítanak az olyan képekhez, melyek alkonyati szürkületbe elmerült tájakat ábrázolnak, a mikor eltompulnak a szinek, felbontódnak a tárgyak körvonalai és sejtető foltokba olvadnak a formák.

 

Fény nem reszket rajtuk, mozgás is alig mozzan, csak mintha messziről valami zsongás hallatszanék, a mely melancholikus, ernyedt hangulatokról beszél. Ilyesforma a Kárpáti Aurél melancholiája; csupa halkított ritmus, nem önmagában, hanem környezetéhez való viszonyában éledő szó, elfogadások fátyolán átszűrt érzés.

 

„Örök ködök koldusa voltam, — vihartól vert, esőtől ázott. S csak vártam valamit esengve, — A mire halk, éjféli csendbe — Egy rím, egy verssor ráhibázott”

 

Ez a strófa körülbelül kifejezi az egész kötet tartalmát. Vágyak, melyek sohase találnak czélt, mámorok, melyeket előre megkeserít a beteltség, szerelmek, melyek csecsemőkorukban haltak meg, — nagy, erős érzések, melyek hangulatokká vánnyadnak csakhamar. Romantika ez, a mely átnyúlik a mi napjainkba abból az időből, a melynek alaphangulatát Byron és Heine fejezték ki.

 

A költő egészen el van merülve önmagába, mintha nem is élne ebben a mi életűnkben, alig vesz tudomást a saját magán kívül eső dolgokról. Ez, persze, tiszta líra, de megvan az a baja, hogy megfosztja a dolgokat hátterüktől s nagyon is elvonttá és vértelenné teszi őket.


Ilyen alkotási mód mellett szinte lehetetlen elkerülni, hogy egyfolytában olvasva a versek kissé egyhangúaknak ne tessenek, valamint azt se, hogy édeskés ne legyen tőlük a szánk ize. Négy-öt motívum, megannyi változatban s valamennyi egyazon hangnemben kidolgozva egy egész köteten végig, — vesztenek ezzel hatásukból még olyan versek is, melyek máskülönben tetszenének. A kötet Major Henrik illusztráczióival jelent meg, melyekben váltakozva találunk érdekes finomságokat és vergődő mesterkedést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98