Dtum
Login with Facebookk
1909 | Augusztus

Zeppelin légi utja

A franczia siker ujabb kisérletre ösztönözte annyi balsiker után Zeppelin grófot, az ismert német léghajóst. Épp az echterdingeni katasztrófa napján, a mikor tudvalevően fölrobbant és megsemmisült Zeppelin gróf első léghajója, - végre eljutott czéljához a Zeppelin II. Reggel 4 óra 40 perczkor szállt föl Frankfurtban és 10 óra 43 perczkor érkezett Köln fölé. A százhetven kilométerres utat tehát hat óra alatt tette meg, a mi óránkint 26.3 kilométer, vagyis másodperczenkint 7.3 méternyi sebességnek felel meg, a mi azonban nagyon silány eredmény, mert hiszen a Zeppelin I. is nyolcz méteres sebességgel haladt a szerencsétlen biberaki kaland után Metz felé.

Zeppelin rajongói a megelőző éjjel le sem feküdtek, csak hogy el ne mulaszszák a fölszállás időpontját. A léghajó körül már hajnali negyedfél órakor holdvilág mellett serényen folyt a munka. A mérnökök és szerelők már a helyükön voltak, a mikor háromnegyed négy órakor megérkezett Zeppelin gróf és azonnal a léghajó elülső gondolájába szállott. A léghajóról vastag cseppekben hullott le a reggeli harmat. A léghajó nyugtalanul mozgott a levegőben.

Végre, a mikor a nap fölkelt, Zeppelin gróf, fején fehér sipkával, fölállott helyéről annak jeléül, hogy minden előkészület megtörtént az elindulásra. A motorok csakhamar működni kezdettek és kevéssel azután fölhallatszott Zeppelin vezényszava: Bocsássátok el! Négy óra negyven perczkor a léghajó lassan emelkedni kezdett s előbb északi irányban röpült, majd egy kis erdő megkerülésével ismét észak felé folytatta utját. Az erdőn tul még néhány pillanatig látszott a léghajó, mire azután eltünt a nézők szeme elől.

Zeppelin gróf ezuttal egyenesen Niederhauson és Limburgon át röpült Köln felé. A léghajó gondolájában tizenketten foglaltak helyet, közöttük Eichhorn a 18. hadtest parancsnoka és Ilse alezredes. A léghajó hat óra után röpült el Limburg fölött. Hat óra huszonöt perczkor Neiwidet, hét óra harmincz perczkor Remagent, majd elröpült Bonn fölött és igy jutott Kölnbe, a hol óriási ovácziókkal fogadták a léghajóval érkező öreg grófot. Ezt a jelenetet, különösen a léghajó megérkezését, lehorgonyozását, képünk igen sikerülten állitja a szemlélő elé. A gép lehorgonyzása után dr. Adikesz polgármester lelkes szavakkal üdvözölte a németek lelkes léghajósát, a kit „Isten hozott!” kiáltással fogadtak.

Berlinből különben azt jelentik, hogy Vilmos német császár kivánságára a Zeppelin III. berlini látogatását augusztus 28-án fogja megtenni. Az elhalasztás oka az, hogy az augusztus 28-án már teljes számmal Berlinbe visszaérkező tanulók minél tömegesebben üdvözölhessék Zeppelint. Zeppelin kormányozható léghajóját be fogja mutatni a bódeni tavon Ferencz József királynak is, a mikor a Hofer András-emlék fölavatására Bregenzbe érkezik.

A németek tehát, a mint látszik, teljes erővel azon vannak, hogy Zeppelin gróf népszerűségét megóvják, és a nagy nyomatékkal és még nagyobb sikerrel versenyző franczia aviatiksuok elől elragadják a vezető dicsőség pálmáját, noha immár kiváló szakemberek kimondták véleményüket oly értelemben, hogy a jövő nem a merev rendszerű léghajóké, hanem a repülőgépeké; ha tehát valamely téren tökéletesiteni kell és lehet a repülés technikáját, úgy ez csak a repülőgépeknél lehetséges.

Annak bizonyságául, hogy micsoda igazi, német szivóssággel igyekeznek a németek a jelentőség arczvonalába jutni, megemlitjük, hogy frankfurti tudósitás szerint az állandó léghajós összeköttetés Frankfurt és Lipcse között biztositottnak látszik. Öt tőkepénzes egyedül két millió márkát jegyzett erre a czélra.


A hirből kétségtelenül arra lehet következtetni, hogy a németek azzal akarják most már a francziákat megelőzni, hogy ők legyenek az elsők, a kik két nagy város között kormányozható léghajóösszeköttetést létesitenek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Földünk legmelegebb és leghidegebb pontjai Földünk legmelegebb és leghidegebb pontjai
A hőmérsékleti maximumoknak pontos és megbízható meghatározása...
Mikszáth Kálmán legújabb könyve Mikszáth Kálmán legújabb könyve
Most, hogy eljutott irodalmi termékenysége tetőpontjára, Mikszáth...
Mi lesz a közgazdaságban 1938-ban Mi lesz a közgazdaságban 1938-ban
Az elkövetkező évben a konjunktúra vonala lassan tovább hanyatlik. A...
Egy fogoly orosz tiszt merénylete Egy fogoly orosz tiszt merénylete
Aljas eset híre érkezik Bécsből. A múlt napokban híre jött Ziganek...
Belső prosperitás, deficites külkereskedelmi mérleg Németországban Belső prosperitás, deficites külkereskedelmi mérleg...
Németország gazdasági és pénzügyi helyzetének fejlődéséről az utóbbi...
Dorian Gray arczképe Dorian Gray arczképe
Mindazok közt a modern írók között, a kik ma foglalkoztatják az...
A zsíros arany A zsíros arany
Amikor takarékosan kenegetjük a szűken adagolt egységesszappant,...
  A gépek világa készül a békére... A gépek világa készül a békére...
Azt hinné az ember, ahány gépgyár van a világon, valamennyi csak...
Apponyi beszéde Apponyi beszéde
Beszéde bevezetésében annak magyarázatával foglalkozott, mi birta őt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98