Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

Rudolf trónörökös emlékezete

Ez év január 30-án volt huszadik évfordulója annak, hogy Rudolf királyi herczeg, Magyarország és Ausztria uralkodói trónjának várományosa hirtelen meghalt. Halálának körülményei ma sincsenek kiderítve, sürü homály, mély titokzatosság fedi a szomoru eseményt.

 

A közvélemény ma sem tudja, hogy a népszerű és különösen a magyarok által annyira kedvelt királyi herczeg egy önfeledt pillanatban saját maga oltotta-e ki fiatal életét, vagy pedig gyilkos merényletnek lett áldozata.

 

A mayerlingi vadászkastélyban találták meg holtan, megroncsolt koponyával. Senki sem tudja, hogy fegyvertusától származó ütések, vagy golyó vetett véget életének? Mellette feküdt a vadászfegyvere.

 

A váratlan katasztrófát annak idején kapcsolatba hozták a trónörökösnek idilli szerelmével, s a valószínűség látszatával ellátott regényekbe dolgozták fel a valót és a képzeletet, de ma, husz év mulva sem tudunk egyebet, csak annyit, hogy Rudolf királyi herczeg, az egykori trónörökös régen halott és ott alussza örök álmát a bécsi kapuczinusok fejedelmi kriptájában.

 

Ő felsége minden évforduló alkalmával meglátogatja a kriptát, a hol mélyen elmerülve imádkozik a hideg, sulyos érczkoporsó előtt, a kegyelet pedig állandóan friss virágokkal díszíti a hajdani trónörökös érczkoporsóját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98