Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

A szicziliai földrengés borzalmai

A délolaszországi földrengés borzalmai szinte meghaladják az emberi képzeletet. Ma már kétségtelen, hogy az áldozatok száma jóval felül van a másfélszázezren, az anyagi kárt pedig ki sem lehet számítani. Páratlanul áll az események előterében az olasz királyi pár fáradhatatlan buzgalma és humánus közreműködése az óriási mentési munkálatokban.

 

A király és a királyné, leküzdve az iszonyatot, a melyet a rettenetes pusztulás látása kelt, hősies kitartással jártak-keltek a borzalom színhelyén, bátorítva a sebesülteket, a csüggedőket és munkára serkentve a mentők ezreit.

 

Az olvasóközönség szemei előtt mintegy megelevenedve tünnek fel az események képei, a melyek hű tükrei a rettenetes pusztulás megható részleteinek. Jórészt katonák végezték a mentést, mert ilyen óriási pusztulás színhelyén csakis fegyelmezett tömegekkel lehet eredményes munkára számítani. Alább közölt képeinken látható, a mint az olasz király a sebesültek között megjelen, bátorít, rendelkezik és biztatja a körülállókat.

 

Messinában a végzetes katasztrófa helyén természetesen óriási munkát adott az áldozatok holttestének tömeges eltemetése. Nap-nap után százszámra temették a halottakat, kiket minden oldalról a székesegyház előtti térre hordták először össze. Onnan a holttesteket a citadellába vitték a hol óriási tömegsírokban helyezték el őket.

 

Nagy otromba bárkákba, a melyeket azelőtt szénszállításra használtak, vitték át a vízen a holttesteket. Azoknak a járműveknek minden zuga megtelt, ócska ajtókból vagy ablaklákból hirtelen összetákolt ravatalokkal, a melyeken hiányosan letakarva három-négy halott feküdt egymás mellett.
A járművek orrán és farán rendesen egy-egy katona állott karbolos vattával, bedugott orrlyukakkal és fülekkel, egyetlen kiséreteként a szomoru menetnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Utczarészlet Messinában a földrengés után A baloldali képen az olasz király személyesen felügyeli a mentési munkálatokat. A jobb oldali képen angol katonák segítenek a sebesültek elszállítássában Orosz tengerészek a Messina partján a sebesülteket mentik Az olasz utászkatonák és mentők a romok eltakarítása közben egy halottra bukkannak Mentés közben Összeomlott házak alatt az olasz katonák életben maradottakat keresnek Áldozatok temetése Messinában Messinai menekültek a Corso Vittorio Emanuelen aggódva várják a hajókat és csónakokat
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98