Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

A deltánál - Gellért Oszkár új könyve

Vékony kis füzet, de érdekes, mindenképen figyelemre méltó költőt visz a közönség elé: Gellért Oszkárt, a kinek már vagy hat-hét év előtt jelent ugyan meg könyve, de a közbeesett hosszú szünetben, miután lapokban a legutóbbi időkig felette ritkán találkoztunk vele, szinte elfeledtük.

 

Annak idején, 1903-ban tartózkodva fogadtuk, zavart az a küzdelem, melyet a kifejezés formáival folytatott, reflektáló hajlama pedig hidegnek érzett. Teljesen még ma sem vergődött ki ezekből a bajokból, még ma is megesik, hogy nem találjuk meg azt és úgy versében, a mit s a hogyan belevinni akart.

 

Ma is első sorban reflexió-lirát csinál, nem az érzés hevével vagy közvetlenségével igyekszik hatni, hanem a gondolatnak keresi azt a szinét, ritmusát, misztikumát, a melyből a költői hatás fakad. Nagyon vonzza és érdekli – a hogy régebben is vonzotta és érdekelte – a vallás misztikuma, Jézus alakja, de ehhez is öntudatával fordul.

 

Egy két verse a családjáról, kivált a kis fiáról a kis kötet legszebb versei; a Gyermekisten négy strófája fogott meg minket legjobban az összes versek között. Úgy gondoljuk, hogy Gellért Oszkár a nehezen fejlődő egyéniségek közül való, de még jelentékeny fejlődés perspektivái nyilnak számára s akkor fog csak kiderülni, hogy csakugyan elsőrendű művészi intelligenczia lakik benne.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98